El teu blog de Linux en català

Provant el Gnome Shell

Aprofitant que ja tinc instal·lada la versió Beta d’Ubuntu 9.10 en el meu Netbook, vaig voler provar-hi el que en principi ha de ser una de les bases del proper Gnome 3 (que té previst el seu llençament a finals de març del 2010) el Gnome Shell. Aquest no ve instal·lat de forma predeterminada a Ubuntu Karmic Koala, però sí que està disponible per a poder instal·lar una versió. Cal dir que es troba encara en una fase molt primària de desenvolupament o sigui que, d’una banda, encara no té totes les característiques finals i, a més, encara és força inestable, o sigui que jo no el recomanaria per al seu ús habitual.

Com he comentat, el Gnome Shell és fàcilment instal·lable en Ubuntu Karmic, i és que es pot tenir directament des del Synaptic amb el paquet “gnome-shell” que es troba als seus repositoris oficials. També es pot instal·lar des d’un terminal, executant la comanda següent:

sudo apt-get install gnome-shell

Un cop instal·lat, el Gnome Shell no s’engega automàticament, sinó que ho hem de fer nosaltres. Per a fer-ho, només cal obrir un terminal i executar el següent:

gnome-shell --replace

Un cop l’executem, veurem com canvia la barra superior de Gnome canvia, i tenim una ordre a mà esquerra que hi posa “Activitats”. Aquesta és la base del Gnome Shell. Si hi fem clic (o si ens acostem al marge superior esquerra de la pantalla) la part “útil” de la pantalla es farà més petita i se’ns hi ordenaran les finestres que hi tinguem obertes. A mà esquerra hi veurem el menú d’aplicacions, llocs i documents recents per poder-los anant obrint.

A la part inferior dreta de la pantalla, hi veurem un símbol “+” que, si el premem, ens obrirà nous escriptoris, on podrem anar obrint els programes. Però això és una mica difícil d’explicar amb paraules, o sigui que he gravat un vídeo:

He de dir que el programa funciona prou bé en quant a rendiment (i això que l’estic provant en un Netbook), però es nota molt que encara està en desenvolupament, perquè ja m’ha petat diverses vegades, i he obert el corresponent Bug al Launchpad. El seu funcionament en sí m’ha agradat, però caldrà veure les noves funcionalitats que se li vagin afegint.

  • Pau on 6 d'octubre de 2009 at 13:55

  Reply

  Supose que tindràs una targeta NVIDIA o intel, perquè jo vaig voler fer el vídeo amb la meua ATI i el gtk-recordmydesktop no pot.

  Bon article!

  • roger on 6 d'octubre de 2009 at 17:36

  Reply

  No coneixia el projecte del Gnome Shell, però la veritat és que visualment és una passada. Al veure le video m’ha recordat a un d’aquests ordinadors del futur que surten a les pel·lícules de ciencia ficció. Segurament ens endurem una sorpresa quan el programa funcioni correctament i estigui del tot desenvolupat!

  • oriolsbd on 6 d'octubre de 2009 at 17:36

  Reply

  Sí, al Netbook tinc una Intel. De tota manera, com he comentat a l’anotació, el Gnome Shell encara no està massa estable, i m’ha petat algun cop.

  Sobretot, a l’hora de fer el vídeo, he trigat una bona estona, perquè (em sembla que ha estat per la conjunció amb el RecordMyDesktop) a vegades petava el Gnome Shell, a vegades no se’m mostrava la barra superior del Gnome Shell, i a vegades directament se’m queia la sessió X. 🙂

  • Pau on 7 d'octubre de 2009 at 07:11

  Reply

  Jo treballar amb el gnome-shell, puc (i no em peta). M’encanta com avança el procés, simplement perquè li estan donant una organització bona i que no es podrà modificar en excès. Considere que un dels majors avantatges de linux, que és la personalització, també juga una mica en la seua contra.

  Caldrà veure si gnome-shell pot solucionar aquesta incongruència…

  • oriolsbd on 7 d'octubre de 2009 at 21:59

  Reply

  Jo també hi puc treballar de forma habitual (només m’ha fallat un parell de cops). És quan he utilitzat el recordmydesktop per gravar el vídeo, que m’ha donat tots els problemes que comentava.

  Respecte del que comentes de la personalització, suposo que serà com sempre. Al principi (sobretot a les primeres versions) vindrà amb un aspecte determinat, però ben aviat aniran sortint temes i eines per a personalitzar-lo (que si poso el menú més amunt, que si hi afegeixo un element, etc.).

  • Joan on 8 d'octubre de 2009 at 13:33

  Reply

  Quina passada, no?

  Oh, que em podries si us plau dir-me d’on has aconseguit aquest fons de pantalla? És molt bo 😀

  Gràcies!!

  • oriolsbd on 8 d'octubre de 2009 at 16:58

  Reply

  Hola, Joan.

  El vaig veure en una anotació d’ubuntips (http://www.ubuntips.com.ar/). Ara mateix, no trobo l’anotació. Te l’envio per correu electrònic.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.