El teu blog de Linux en català

GNOME 2.28

Avui ha sortit la versió 2.28 de GNOME, un dels entorns d’escriptori més utilitzats de GNU/Linux, juntament amb KDE. Aquesta versió de GNOME és la que vindrà ja de forma predeterminada amb les noves versions de la majoria de distribucions.Logo de GNOME

És més, les versions de prova de Ubuntu 9.10, per exemple, ja porten instal·lada la versió de desenvolupament de GNOME 2.28, o sigui que totes les millores que porti aquesta nova versió de GNOME les veurem implementades quan actualitzem a Karmic Koala (o a la nova versió de la nostra distribució). Cal saber que GNOME no inclou només l’entorn d’escriptori, sinó també alguns dels programes que ja venen amb aquest, com per exemple el gestor de correu Evolution, tots els anomenats GNOME Games, el Nautilus, el client de conferència Ekiga i uns quants més.

Algunes de les novetats que hi trobarem seran les següents:

 • S’ha afegit noves utilitats al Cheese, com ara la possibilitat de fer una ràfega de fotografies, o modificar paràmetres com la brillantor i el contrast amb que es prenen les fotografies. A més, tindrà algunes modificacions encaminades a millorar la seva visualització en Netbooks.
 • La gestió de Bluetooth ara es portarà de forma oficial des del projecte GNOME a través del GnomeBluetooth. Es millorarà la integració dels auriculars Bluetooth amb PulseAudio i es millorarà l’accés a Internet a través de telèfons mòbils.
 • El programa per a visualitzar PDFs, l’Evince, permetrà fer anotacions (de moment, només de tipus text) a sobre dels documents que estiguem visualitzant.
 • S’ha millorat l’administració d’energia. En concret, per a ordinadors amb més d’una bateria.
 • Per al reproductor multimèdia Totem, s’ha millorat la velocitat del Plugin de Youtube, i s’ha afegit algunes funcionalitats com la navegació pels menús de DVD i la possibilitat de reemprendre la reproducció d’un vídeo a partir del punt on s’estava quan es va tancar per últim cop.
 • S’ha fet moltíssimes millores a l’Empathy. Recordem que, en les noves versions d’Ubuntu, Empathy serà el client de missatgeria instantània que s’instal·larà en les properes versions d’Ubuntu, en detriment de Pidgin.

I hi ha moltes millores més. Si voleu la llista completa de novetats, us recomano que llegiu les notes de la versió.

Podeu veure el procés complet que ha portat fins a la versió 2.28 al seu calendari de llençament.

  • Joan on 24 de setembre de 2009 at 01:03

  Reply

  Estic que friso!! Entre el nou gestor del bluetooth, que Evince s’ha portat a Windows (sí, pensava que tots els ordinadors del món funcionaven amb GNU/Linux, però no), i les millores del Totem, jo em llanço de caps a la beta de Karmic Koala XD.

  Quina delícia. I moltes gràcies per l’apunt 🙂

  • oriolsbd on 24 de setembre de 2009 at 12:07

  Reply

  La primera Beta de Karmic surt l’1 d’octubre. Jo, normalment, actualitzo els meus ordinadors a la nova versió d’Ubuntu quan va per la quarta o cinquena Beta (fins llavors, només treballo amb la nova versió en màquines virtuals), però en aquest cas estic plantejant-me d’avançar-me una mica més.

  Per cert, la propera versió de Gnome ja no serà la 2.30 (com tocaria), sinó la 3.0!!! I ha de portar moltíssimes novetats. A veure si aconsegueixen fer-la prou estable… (quan KDE va canviar de KDE3 a KDE4 no es va acabar d’estabilitzar fins la 4.2 o la 4.3).

  • xavi on 24 de setembre de 2009 at 16:11

  Reply

  Caram, magnífic!

  Tinc moltes ganes de provar l’Empathy. La versió actual és massa semblant al Pidgin, que pel meu gust és massa senzill. I les millores a l’Evince també em semblen molt indicades, fins fa no massa era poc més que un visor de fotos per a PDF i ara cada cop és més complet. Estic francament il·lusionat!

  Oriol, què implica el canvi de 2.x a 3.x?

  Salut!

  • oriolsbd on 24 de setembre de 2009 at 17:34

  Reply

  Jo també tinc moltes ganes de veure les millores que porta. Estic d’acord amb l’Evince, tot i que a mi ja m’agradava molt perquè era molt més lleuger que altres visualitzadors de PDF. No ho he comentat, però també hi ha canvis molt interessants en l’Empathy: Està canviant el motor de Gecko (el del Firefox) cap a WebKit (el del Safari). De moment, podrem escollir quina de les dues versions instal·lar (la de Gecko o la de WebKit).

  Quant al canvi de Gnome 2 a Gnome 3, no ho tinc clar del tot. En principi, hauria de significar un redisseny de tot l’entorn, però no només a nivell “estètic”, sinó també en la manera de treballar. Crec que podem esperar un salt equivalent al que hi va haver entre KDE3 i KDE4.

  Un de les principals novetats que portarà Gnome3 és el GNOME Shell, que és el mòdul que ha d’abanderar tot aquest canvi. Pots trobar més informació sobre Gnome 3 aquí:
  http://live.gnome.org/ThreePointZero/Plan

  Quant a Gnome Shell, mira aquí:
  http://live.gnome.org/GnomeShell

  I també et recomano aquests tres vídeos sobre el funcionament (suposo que en una fase encara molt preliminar) de Gnome Shell:
  http://live.gnome.org/GnomeShell/Screencasts

  Salut!

  • xavi on 24 de setembre de 2009 at 19:20

  Reply

  M’ho miraré amb calma 😉 gràcies!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.