El teu blog de Linux en català

Com integrar scripts nostres en el Nautilus (2)

El mètode que explicaré avui és força més complet que l’anterior i, apart de tenir una millor integració amb Nautilus, ens permetrà escollir sobre quin tipus de fitxers volem poder utilitzar el nostre script o, fins i tot, que l’acció realitzada sobre cada tipus de fitxer a què l’assignem sigui diferent.

Per a poder-lo utilitzar, ens hem d’instal·lar el paquet “nautilus-actions”. Ho podem fer des de Synaptic o des d’un terminal, executant l’ordre següent:

sudo apt-get install nautilus-actions

Abans d’obrir el programa hem de crear el nostre script.  Per a posar un exemple, jo he creat l’script extreu_audio.sh, que extreu, tal i com ens va explicar fa un temps el Guillem, el so de qualsevol vídeo. L’he desat al directori /home/el_meu/usuari/bin del meu ordinador, tot i que el podria haver desat a qualsevol directori, i li he donat permisos d’execució. Un cop creat el nostre script, podem executar el programa que acabem d’instal·lar des del menú “Sistema>Preferències>Configuració de les accions del Nautilus”.

Pantalla principal del Nautilus-actions

Pantalla principal del Nautilus-actions

Si premem “Afegeix” podrem configurar un nou element del menú contextual del Nautilus. En la primera pantalla que ens trobem, podrem configurar com es dirà aquest element de menú, què ha d’aparèixer a la barra d’estat i quina icona es mostrarà.

Descripció de la nova opció de menú

Descripció de la nova opció de menú

A l’apartat de perfils és on es configura les accions que fa aquest element de menú. Podem crear més d’un perfil si, per exemple, cada tipus de fitxer ha d’executar una comanda diferent per a obtenir el resultat desitjat. En el nostre cas, el ffmpeg utilitza la mateixa comanda per a extreure el so de qualsevol tipus de fitxer, o sigui que només utilitzarem el perfil Main que ja hi ha creat. L’editem per tal configurar què ha de fer.

Configuració de l'acció

Configuració de l'acció

A la pestanya “Acció” li direm on està el nostre script, i quins paràmetres li passem (us recomano prémer el botó “Llegenda” per saber tots els paràmetres que tenim disponibles). A la pestanya “Condicions” és on li indiquem per a quins tipus de fitxer volem que estigui disponible la nostra opció de menú i altres aspectes interessants. Quan ho tinguem tot configurat, acceptem els canvis. No veurem la nova opció directament en el Nautilus fins que no tanquem totes les finestres i les tornem a obrir. Quan ho hàgim fet, si fem clic amb el botó dret del ratolí sobre algun dels fitxers dels tipus configurats en la nostra acció hi veurem la nova opció, que podrem executar directament.

Nautilus amb la nova opció de menú

Nautilus amb la nova opció de menú

Com veieu, tot i que el procés per a configurar la nostra acció per tal que estigui integrada amb el Nautilus sigui una mica més llarga amb Nautilus-actions, també podem jugar molt més amb ell, perquè ens permet decidir per a quins tipus de fitxer estarà disponible la nostra acció, configurar diferents accions depenent del tipus de fitxer, o simplement tenir una icona al costat del nom de la nostra acció.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.