El teu blog de Linux en català

Muntatge de fitxers en format iso

Segur que molts cops hem tingut en el nostre ordinador algun fitxer en format iso. Aquest tipus de fitxer es pot obtenir fàcilment amb la majoria de programes de gravació de CD i DVD, i és una imatge exacta del que hi ha en el CD o DVD extret. Aquests fitxers ISO ens poden servir, per exemple, per a tenir emmagatzemats fàcilment aquestes imatges en un disc dur.

Una manera de visualitzar i treballar amb el seu contingut és muntar el fitxer iso com si fos un CD o DVD real. Això es pot fer de forma molt senzilla. L’únic que cal tenir en compte és en quin directori volem que ens munti aquesta imatge. En el meu cas, em vaig crear un directori on munto i desmunto aquests fitxers a mida que els vaig necessitant:

mkdir /home/el_meu_usuari/iso

Això només cal fer-ho un cop. Quan tenim creat el directori on volem muntar el fitxer iso, podem realitzar aquest muntatge per mitjà de l’ordre següent:

sudo mount nom_del_fitxer.iso /home/el_meu_usuari/iso -o loop

El sistema ens muntarà el fitxer, i el tindrem al directori escollit (en el meu cas, /media/iso) com si fos un CD o un DVD. Com a tal, només hi tindrem accés de lectura. Quan ja no necessitem treballar més amb aquest contingut, podem desmuntar el fitxer iso executant la comanda següent:

sudo umount /home/el_meu_usuari/iso

Si no desmuntem el fitxer manualment, es farà de forma automàtica quan reiniciem l’ordinador.

1 comment

    • Joan on 13 de setembre de 2009 at 13:39

    Reply

    És una delícia poder muntar fitxers .iso sense necessitat de cremar-los! Jo utilitzo Gmount-Iso per fer la mateixa tasca, però té tota la pinta de ser la interfície gràfica de les comandes que has fet servir tu en aquest cas.

    Salutacions!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.