El teu blog de Linux en català

Linkat 3.0 beta2, amb canvis interessants

El dia 15 de juliol, en Jordi Massaguer va anunciar la disponibilitat de la segona versió beta de Linkat 3.0, la distribució GNU/Linux impulsada per la Generalitat de Catalunya. Un dels principals canvis que poden suposar un punt d’inflexió en el desenvolupament d’aquesta distribució és el fet que han canviat de basar Linkat en Novell SuSE Enterprise per basar-se ara en OpenSUSE (en aquesta versió, en OpenSUSE 11.1).

Aquest canvi és interessant perquè les fonts de programari d’OpenSUSE estan molt més actualitzades que no pas les de Novell SuSE Enterprise. Aquesta última és una distribució amb una finalitat diferent, molt més estable, però també molt més rígida. Són molts els usuaris que han expressat la seua satisfacció pel canvi.

Encara queda en l’aire com evolucionarà tot: les actuacions de la Generalitat Catalana en el camp de la informàtica són una mica incongruents quan es parla d’una cosa tan important com els sistemes operatius. Tot i així, una Linkat basada en OpenSUSE pot suposar una empenta important per a la seua usabilitat. OpenSUSE és una de les distribucions, al meu parer, que més cura té de l’aspecte de l’escriptori.

A més, serà possible actualitzar de Linkat 2 a Linkat 3 amb el DVD d’instal·lació, així que no hi haurà excusa. Potser aquells que van pensar en crear un “sabor d’Ubuntu” poden trobar en aquesta nova Linkat que s’aproxima una eixida satisfactòria per tindre una distribució potent, catalana i amb programari educatiu.

  • Gerard on 22 de juliol de 2009 at 10:10

  Reply

  Algú em sap explicar quins avantatges hi ha que existeixi la linkat aquesta, i que no utilitzin per exemple el edubuntu? tinc la sensació que tots els calers que es gasten amb aquesta distribució que s’apliquessin a promocionar per exemple un edubuntu (que ja esta tot en català) els calers s’aprofitarien més.

  • Slarti on 22 de juliol de 2009 at 10:34

  Reply

  Els calers no deuen ser gaires i els gastats segurament serien els mateixos. Agafar una distribució i afegir determinat software. Dona igual que sigui d’ubuntu o Opensuse.

  L’autentica progunta no és sobre els calés, si no sobre si després l’utilitzen a educació i els seus centres, o encara es paguen llicencies d’S.O només per utilitzar el processador de textos i navegar per internet?

  • Pau on 22 de juliol de 2009 at 10:40

  Reply

  Doncs tinc constància d’alguns centres on directament han instal·lat ubuntu passant de la Linkat. Ara bé, crec que aquests calés, encara que foren pocs, estarien millor gastats si s’ajudara a Canonical en el desenvolupament d’Edubuntu.

  • Josep Anton on 22 de juliol de 2009 at 11:58

  Reply

  Ja es va per la tercera versió i encara no sembla haver una aposta clara per aquest model. El tema dels portàtils pels estudiants (amb programari propietari) sembla anar en la direcció contrària.
  Per altra part tinc els meus dubtes sobre crear tantes distribucions diferents. Crec que es podria treballar amb una distribució de les importants i crear un repositori (ó un CD) amb programes recomanats.

  • adam on 23 de juliol de 2009 at 11:20

  Reply

  jo vaig tenir la 1.0 i no em va acabar de convèncer i vaig tornar a l’ubuntu.

  darera la linkat, hi ha una empresa que ofereix el servei de manteniment, i suport als centres docents i usuaris de linkat.

  • pepe on 24 de juliol de 2009 at 10:23

  Reply

  jo he utilitzat la 2.0 i no m’ha convençut mai… he parlat amb profes d’instis i escoles i m’han dit que la Linkat els hi fa por, que això del Linux és diferent a Windows i no s’aclaren…

  Em fa molta ràbia que diguin això perquè si amb prou feienes utilitzen Windows què més els hi dóna aprendre les 4 coses bàsiques de Linux per obrir l’editor de text i el firefox?

  Bé, a mi em sembla que molts dels problemes es deuen a la professionalitat dels professors… Quants profes d’informàtica saben informàtica? La majoria et fan seguir un manual de Word i depèn del que els hi preguntes ja et diuen que no facis coses rares…

  Crec que la Generalitat haura d’apostar més per la Linkat ja que l’ha començat a fer, tot i que crec que per tenir més suport i més acceptació podria estar recolzada per Canonical…

  • Josep on 31 de juliol de 2009 at 21:00

  Reply

  Jo faig servir debian o linkat_2 amb una mateixa particio /home.

  I cada cop m’agrada més la linkat, es tant facil de fer servir com un XP, però el que més m’agrada es que en els nous ordinadors que an arribat al institut tenen instal·lat nomes la linkat.

  Ja tinc ganes d’actualitzar a la versió 3 quant sigui estable.

  • ROger on 1 d'agost de 2009 at 12:38

  Reply

  Farien bé d’instalar Ubuntu, directament a les escoles… seria més facil per tothom. El fet de que

  • Pere on 12 d'octubre de 2009 at 19:36

  Reply

  Hi ha vida més enllà d’Ubuntu.

  • josepjosep on 26 d'octubre de 2009 at 19:17

  Reply

  És una llàstima que avui en dia encara paguin el programari educatiu a les escoles, havent-hi SO com l’ubuntu, linkat (un pel pobre tenint en compte el suport de la Generalitat), mandrake o fedora. El meu fill de 7 anys s’hi està estones canviant de programari i de SO (gràcies al VMWare). Perquè Catalunya segueix pagant a Mocosoft, mentres la resta de comunitats ho estan universalitzant amb linux propis??

Deixa un comentari

Your email address will not be published.