El teu blog de Linux en català

Google Chrome OS?

Google Chrome

Google Chrome

Ha aparegut a tots els mitjans de comunicació, a tots els blocs, a totes les pàgines de la xarxa, siguen de la temàtica que siguen: Google ha decidit que 2010 serà l’any per llançar el seu sistema operatiu amb nucli Linux i codi lliure.

Molts han criticat la decisió, altres l’han vista com un impuls molt gran (potser si darrere d’un SO GNU/Linux hi és Google, la gent es pensarà que ja és millor). Tot i així, sembla que només serà un sistema operatiu per als ultraportàtils, així que potser la gent se n’ha excitat una mica en excès.

La introducció de GNU/Linux en els ultraportàtils que s’han venut fins ara ha estat en part enfosquida pel fet que cap de les interfícies resultava del tot còmoda o atractiva als usuaris. Microsoft no ha hagut de fer cap canvi als ordinadors per tal de “triomfar” en aquest cap, després d’una entrada prometedora de linux. A més, el fet que els portàtils amb linux foren els de menys prestacions, encara que foren més barats, donaven una imatge dolenta (ja sabeu: una cosa que és més barata, és pitjor).

Llavors, podrà Google Chrome OS retornar a GNU/Linux al camí pel qual va començar quan es va iniciar la venda dels ultraportàtils?. Qui sap. Google Chrome serà un sistema operatiu enfocat al web. Això, d’entrada, ja farà que molta gent no el faça servir. Per altra part, els ultraportàtils estan bé si et mous molt, però les seues mini-pantalles (encara que siguen de 10 polzades) no són bones per a enganxats a l’ordinador com ho sóc jo. Per a un portàtil, la cosa està bé entre 14 i 19 polzades: més gran fa mal i més petita no s’hi nota… (jajjaj).

Personalment pense que Google hauria d’haver-se aliat amb Canonical per dur a terme una campanya conjunta, o un projecte cooperatiu. Sí, la diversitat està molt bé, però en certs aspectes la unió (i els diners) també fan força (una cosa és pagar a uns programadors per crear un producte i una altra és alliberar o no eixe producte).

No sé com acabarà l’aventura de Google si decideix anar pel seu propi camí en el món de les distribucions GNU/Linux. Google Chrome es va presentar massa d’hora i encara li queda molt per semblar-se de lluny al Firefox. Fer un sistema operatiu és un esforç molt més important… i Google es famós pels seus èxits, però durant el camí hi han hagut molts fracasos. Passarà el mateix?.

  • jose on 10 de juliol de 2009 at 10:41

  Reply

  La raó de l’anunci de Google la indica, crec que encertadament, el Xavier Caballé en aquest comentari: http://caballe.cat/wp/sutilitza-linux/#comment-8609

  Uns dies abans Microsoft havia començat a parlar de Gazelle, un sistema operatiu construït a partir del navegador.

 1. Reply

  I had my people obtain (by means I cannot admit to) from the Google Labs a model of the new Google OS and even better than that, the platform they plan on running it on! It’s a radical new design slate computer! Sure enough it browses the internet, runs Google-Apps, has a task bar, prints and has a true chrome interface!
  I will withhold judgement right now but I am not shaking in my boots over competition from this thing! I could be wrong, what do you guys think?

  • Ruig on 10 de juliol de 2009 at 15:55

  Reply

  Efectivament, jose. Ja ho he llegit en altres llocs això del Gazelle i ho trobo lògic. Suposo que Google no es volia arriscar a que Microsoft se’ls avancés per no crear una imatge de “Google copia a Microsoft” molt contraproduent.

  Ja sé que fa més temps que es parla del Gazelle de Microsoft, però això als mitjans generalistes (els que importen a Google) els importa poc, i ja han aconseguit el que volien: que es parli primer de Chrome OS, i que probablement es refereixin posteriorment al Gazelle de Microsoft com “la resposta de Microsoft al Chrome OS de Google”.

 2. Reply

  Linux kernel, lliure, una altre distro més¡¡

  • Oriolsbd on 11 de juliol de 2009 at 09:46

  Reply

  Jo, fa uns quants mesos, vaig provar el “gos” (http://www.thinkgos.com). És una distribució molt lleugera que em pensava que era de Google. Venia instal·lat amb tot d’applets de connexió als diferents productes de Google (Picasa, Gmail, Google, etc.). Hi acabo d’entrar, i a baix diuen que no tenen res a veure amb l’empresa Google… 🙂

  Per cert, amb aquesta distribució “gos”, vaig veure per primer cop l’Enlightment, un entorn d’escriptori molt lleuger, i el vaig trobar molt interessant.

  Salut!

  • adam on 11 de juliol de 2009 at 18:43

  Reply

  jo el provaré quan surti, a veure que tal és. per cert ja provaré el gos aquest, ja que m’ha picat la curiosistat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.