El teu blog de Linux en català

Una d'estadístiques

Tot i que en alguna ocasió ja hem parlat del poc encert (no us perdeu aquests dos articles, I i II) de les estadístiques que es publiquen quant a sistemes operatius, sempre és interessant veure la seua evolució (més que les dades absolutes). Així que avui, aprofitant la darrera publicació d’estadístiques de la pàgina Statcounter, anem a fer-ne un resum:

StatCounterGlobal

StatCounterGlobal(2)

Les estadístiques es refereixen a territori europeu. Per la part que li toca a GNU/Linux, les estadístiques mostren poques variacions, tot i que es veu un lleuger repunt entre juny i juliol d’aquest any, on per primera vegada (segons aquestes estadístiques) GNU/Linux supera l’1% de quota.

Les estadístiques de navegadors són molt més interessants. Fixeu-vos com convergeixen les línies de l’Explorer i el Firefox. Veient aquestes dades, a Europa a Microsoft li queda poc temps de regnat, i menys encara sabent que Internet Explorer ja no vindrà instal·lat amb Windows 7 (o bé instal·laran més navegadors).

A nivell global l’Explorer manté un avantatge molt més gran respecte al Firefox (60% – 30% respectivament), la culpa és en part de Nord Amèrica, on encara no s’han assabentat bé de l’existència del programari lliure i les seues bondats.  A nivell de sistemes operatius, els percentatges es mantenen més o menys iguals.

  • jose on 9 de juliol de 2009 at 10:27

  Reply

  Hi ha una interpretació ben clara de la primera estadística: Linux és un bluf (primera accepció del DLC)

  • ROger on 9 de juliol de 2009 at 12:51

  Reply

  En proporció Linux es el sistema operatiu que més creix. No s’aprecia pero segurament ha multiplicat per 2 o 3 els usuaris en 1 any. Cosa que no pot dir cap altre sistema operatiu. D’altra banda altres llocs reporten nombres que son com el doble d’aquests.

  No cal anar tant lluny, es una cosa que es nota al carrer. La meva xicota diu que Ubuntu i Windows 7 son el mateix.

  Precisament l’altre dia llegia el mateix pronunciat per una altra persona:
  http://digg.com/linux_unix/Windows_7_is_the_same_as_Ubuntu_Education_IT_ZDNet_com

  • jose on 9 de juliol de 2009 at 13:32

  Reply

  Si, ja veig com creix: al juliol del 2009 està al mateix nivell que l’agost del 2008.

  • Pau on 9 de juliol de 2009 at 18:12

  Reply

  Aneu en compte, la cosa més important és l’evolució. Per aquesta mateixa raó he enllaçat a dos articles que vaig escriure anteriorment al respecte i que tracten de demostrar que les estadístiques d’ús de GNU/Linux no són realment correctes.

  Ja veurem què passa amb el nou sistema operatiu de google i amb l’ubuntu karmic koala, per no parlar d’altres distros com OpenSuse (ho sent molt per Fedora, però ha de millorar molt).

  Salut!

  • Ruig on 9 de juliol de 2009 at 20:32

  Reply

  Doncs jo m’ho he estat mirant i em sembla que no està al nivell de fa un any GNU/Linux (sense ànim d’ofendre, eh jose).La línia discontínua no és paral·lela a l’eix! M’imagino que això et deu haver confós…

  En qualsevol cas, crec que dir que GNU/Linux és un bluf no és massa adequat. Segons aquesta estadística Mac OS X no arriba a tenir el doble de quota de Linux… I pel que sé no es considera els Macs un bluf; és més, estan més de moda que mai.

  Clar que potser seria bo tenir en compte una cosa que ja es diu al principi de l’article… que aquestes estadístiques mai han sigut fiables perquè varien molt entre elles.

  • jose on 10 de juliol de 2009 at 10:38

  Reply

  Aleshores, si les estadístiques d’ús de Linux no són correctes, és molt probable que les estadístiques d’utilització del Firefox tampoc ho siguin.

  O estàs fent com els polítics, que les enquestes bones són aquelles que només diuen allò que tu creus 🙂

  • Pau on 10 de juliol de 2009 at 11:18

  Reply

  A veure, encara que les estadístiques estigueren malament i l’ús de linux fora d’un 4% (déu ni do!) la cosa no canviaria molt quan al fet que continuaria sent un percentatge molt baix. Però, com he comentat, cal prestar atenció a les variacions. Et recomane novament que li dones una ullada a aquests dos articles:

  http://www.somgnu.cat/quants-usuaris-de-gnulinux-hi-ha-en-realitat-a-la-xarxa/
  http://www.somgnu.cat/quants-usuaris-de-gnulinux-hi-ha-en-realitat-a-la-xarxa-i-ii/

  Salut!

  • Ruig on 10 de juliol de 2009 at 15:48

  Reply

  D’acord amb en jose i en Pau. Es clar que no faig de polític, jose. Crec que de la mateixa manera que les dades de sistemes operatius no són del tot fiables, les de navegadors tampoc ho són (ja que es tracta de la mateixa mena d’estadístiques, i extret de les mateixes dades). Mira’t altres articles de SomGNU que parlen del tema navegadors i veuràs que es comenta també la poca fiabilitat d’aquestes.

  També estic d’acord amb en Pau que la variació, l’augment, és el que compta. El que vull dir és que, independentment dels valors absoluts, la crescuda hi és, així com en el cas del Firefox, la baixada del setembre de l’any passat hi és.

  Això sí… no maliterpretem. En Pau i jo hem parlat de fiabilitat però en cap moment hem dit que es tracti de dades completament errònies (només faltaria). En cap moment et direm que GNU/Linux hauria d’estar per damunt dels macs, per exemple. I ni molt menys et negarem que el domini de Windows és aclaparador. És un fet, i donar per falses les enquestes perquè volguéssim acabar amb els monopolis no diria molt de nosaltres.

  Creus que SomGNU hauria publicat aquestes dades si els donés credibilitat 0? En Pau ja les comenta molt bé en funció de la fiabilitat que han demostrat al llarg dels anys i et puc assegurar que si hagués volgut donar aire a fanàtics pro-Linux hauria escollit altres enquestes que afavoreixen molt més el sistema lliure. Però l’objectiu d’aquest web no és aquest, i per això estic content de col·laborar-hi.

  • ROger on 10 de juliol de 2009 at 20:14

  Reply

  El punt mes alt de linux al principi de la gràfica es 1’4% (tot i que en un sol dia pot pujar o baixar un 1% sencer o sigui 100 milions de persones en un sol dia). La qual cosa deixa entreveure la “fiabilitat” de les mesures.

  Pero deixant de banda això a final d’any el punt més alt es a 3’86%, quasi 3 vegades més que a principis d’any. Això es al que em referia.

  D’altra banda aquestes dades depenen molt del tipus de gent que visita aquestes pagines, i de la seva cultura informatica, o sigui que jo no en treuria conclusions i menys quan es evident que Linux no multiplica i divideix els usuaris d’un dia per l’altre.

  • ROger on 10 de juliol de 2009 at 20:23

  Reply

  Més estadistiques:
  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
  http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_desktop_operating_systems

  I hi ha dos conclusions mes o menys clares, Linux creix al llarg dels ultims anys (tot i que potser he exagerat quan ho he dit) i les mesures son molt inexactes.

  • Ruig on 10 de juliol de 2009 at 21:13

  Reply

  Completament d’acord, Roger 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.