El teu blog de Linux en català

Retallar trossos de cançons

“Si vols aquesta melodia pel teu mòbil, envia melodia al 5037”. Amb aquesta frase tan senzilla ens volen enganxar per pagar uns quants euros per obtenir un petits talls d’una cançó per posar-la com a melodia del mòbil. És més, molts cops no és un retall de la cançó original, sinó només una versió de la seva melodia. I a sobre, de baixa qualitat.

Amb Audacity podrem realitzar edicions senzilles d’arxius de so. Entre altres coses, podrem obtenir un retall de la part que més ens agrada d’una cançó per a passar-nos-lo al mòbil i posar-lo com a melodia de les trucades entrants. La instal·lació d’Audacity és molt senzilla, perquè es troba en els repositoris de la majoria de distribucions. Per exemple, a Ubuntu es pot instal·lar directament des del Synaptic, o executant la comanda següent en un terminal:

sudo apt-get install audacity

Per obrir el programa, hem d’anar al menú “Aplicacions>So i vídeo>Audacity”. Primer, hem d’obrir (“Fitxer>Obre…”) la cançó de la qual volem obtenir el retall per al nostre mòbil. A la pantalla de l’Audacity hi veurem la seva forma d’ona. Si el fitxer era estèreo, veurem una forma d’ona per a cada sortida d’altaveu (dreta i esquerra).

Audacity

Audacity

Amb el ratolí podrem seleccionar fàcilment la part del fitxer que ens interessi retallar. Per a fer més senzilla la identificació del punt inicial i final del nostre retall, l’Audacity ens pot reproduir només aquesta part. Tot i que podeu retallar la mida que més us interessi, normalment com a melodia pel mòbil el millor és obtenir un tall d’entre 15 i 25 segons. Un cop seleccionat el tall, el passem a un fitxer nou per mitjà de l’opció del menú “Fitxer>Anomena i exporta la selecció…”. Aquesta opció primer ens mostrarà una pantalla on podrem editar les metadades del fitxer nou.

Metadades del fitxer

Metadades del fitxer

Quan acceptem, haurem d’indicar com volem desar el fitxer i en quin format concret (ogg, wav, mp3, etc.). En aquesta pantalla tenim el botó “Opcions” per si volem modificar la qualitat del fitxer resultant. Per exemple, en el format ogg podrem indicar un valor entre 1 i 10, i en mp3 podrem escollir el mode de resolució i el mostratge.

Opcions dels fitxers mp3

Opcions dels fitxers mp3

Per últim, només haurem de passar el fitxer resultant al mòbil pel mètode que utilitzem habitualment: Bluetooth, infrarojos, cable USB, etc.

1 comment

    • Joan on 19 de juny de 2009 at 16:01

    Reply

    Bona tarda! Molt bona la introducció del post x). L’audacity és una gran eina, molt útil. Recordo però que la vaig haver de deixar de fer servir i no per gust; em sembla que no m’era compatible amb pulseaudio i cada cop que l’obria se m’apoderava per complet del so, sense poder tenir so en altres programes en paral·lel.
    Bé, potser és hora de tornar-ho a provar.
    Salutacions, alliberats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.