El teu blog de Linux en català

Firefox 3.5 suposa una esperança per als formats lliures

La versió preview release que s’ha publicat recentment del Firefox 3.5 està mostrant unes característiques molt interessant quant a la visualització de vídeos en línia, i no estem parlant dels vídeos fets amb flash i que requereixen aquest reproductor per poder funcionar.

Per exemple, Firefox 3.5 podrà canviar la mida dels vídeos de forma suau a una pàgina web (veieu el vídeo). Però la part interessant és que aquests vídeos estaran en format OGG: el format lliure que des de l’FSF tracten de promoure i que, tot i que és un format suficientment estable, encara no ha tingut èxit.

Però amb Firefox incloent aquest suport i les característiques associades, és molt possible que la situació dels formats lliures millore: encara no està clar si podran fer la competència al format flash d’Adobe. El que sembla clar és que l’adopció de formats lliures de vídeo a la xarxa permetrà molta més innovació que no pas amb Flash.

La característica del canvi suau de la mida dels vídeos és una de moltes que es poden implementar, actualment existeixen uns quants projectes tractant d’unificar el tema de visualització de continguts multimèdia a la xarxa. Els formats oberts poden suposar un punt d’inflexió en el domni de Flash, i el suport de Firefox és una gran ajuda.

  • kukat on 16 de juny de 2009 at 08:31

  Reply

  uffff
  espere que el Flash siga substituit per OGG d’una vegada!!!

  • KuBe on 16 de juny de 2009 at 09:50

  Reply

  però com sempre les webs que el fagin servir hauran de presentar alguna alternativa o algun ActiveX per al explorer, que trigarà anys a suportar-ho.

  • Slarti on 16 de juny de 2009 at 19:24

  Reply

  Daily motion i Youtube ja tenen una zona, encara beta, amb un bon grapat de videos amb l’etiqueta per a videos d’HTML5.
  Així que és d’esperar que aquests dos grans portals acabin posant tots els seus videos com a minim de les dugues formes

  Si s’esten, a Linux es podra deixar de fer servir un de les feines pitxors fetes com és el plugin de Adobe.
  Per fer les coses de certa manera, millor no fe res

  Jo ja l’he provat i tot i que encara manquen coses per duparar i millorar ja el prefereixo al drama d’Adobe

  • guillem on 18 de juny de 2009 at 10:18

  Reply

  Hola Slarti, com s’hi accedeix en la zona esperimental del youtube on es poden veure videos ogg?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.