El teu blog de Linux en català

OpenSolaris 2009.06

Avui mateix ha estat alliberat OpenSolaris 2009.06. Després de la compra de Sun per part d’Oracle, s’especulava si es veuria afectat el paper que Sun té en el programari lliure, i de moment, sembla que a curt termini no ha canviat res (hi ha hagut una nova versió d’OpenOffice i s’han complert els terminis per a OpenSolaris 2009.06), tot i que és molt aviat per saber la seva afectació a més llarg termini.

Cal tenir en compte que OpenSolaris no és una distribució de Linux, en el sentit que no es tracta d’un sistema GNU/Linux (o sigui, entorn GNU sobre un nucli Linux), sinó que realment és un sistema GNU/SunOS (o sigui, entorn GNU sobre un nucli SunOS). A nivell visual, no hi notarem gaire més diferència que la que hi trobem entre les diferents distribucions de Linux, perquè en tractar-se d’un entorn GNU, seguim tenint un entorn d’escriptori Gnome (o KDE), i els programes típics que tenim a qualsevol distribució Linux. El que canvia és el nucli, que és la part més interna, i la que s’encarrega de dialogar directament amb els dispositius, gestionar els recursos de memòria, l’execució dels processos, etc. Només per això, a qui tingui una mica de curiositat informàtica li pot interessar provar-lo.

Per a instal·lar-vos la nova versió d’aquest sistema operatiu, podeu anar a la pàgina de descàrregues d’OpenSolaris.

  • guillem on 2 de juny de 2009 at 08:55

  Reply

  Bon dia Oriol! Què interessant un sistema gnu/solaris. Tu l’has provat mai aquest sistema? Hi has notat alguna diferència respecte al nucli de linux? Saps si n’hi ha alguna d’apreciable que es comenti? Quina curiositat!

  Jo sempre he tingut ganes de provar el nucli hurd (del gnu/hurd), que es veu que és el nucli desenvolupat pel projecte gnu. Si mai ho provo ja us diré el què 🙂

  • Ferran on 2 de juny de 2009 at 10:10

  Reply

  Molt bona notícia, porto seguint OpenSolaris des que va sortir la versió 10 amb la caràtula dels castellers 😛 Lo treball que estan fent és molt grans, desde el timeline al sistema de fitxers.

  Aquest estiu ja tinc feina, provar aquesta nova versió d’OpenSolaris, el NexentaOS i seguir més acuradament el ReactOS.

  I com a curiositat, fa 3 dies he arribat de Finlandia, esperava trobar-me per Helsinki algun Tux i res, quina decepció!!

  • oriolsbd on 2 de juny de 2009 at 10:40

  Reply

  El vaig estar provant per curiositat, però no el vaig tenir instal·lat massa temps. No perquè anés malament, simplement no em vaig plantejar el fet de mantenir-lo. Pel poc que el vaig usar, em va semblar que anava molt fi.

  No fa massa, a Phoronix van fer una comparativa de rendiment entre Ubuntu Janunty i NexentaOS (el GNU/SunOS basat en OpenSolaris que comenta el Ferran). Pots veure la comparativa aquí:
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_opensolaris_kernel&num=1

  Per si no has mirat mai cap comparativa de Phoronix, a la primera pàgina només hi ha una introducció, i les dades venen a partir de la segona pàgina. A baix de tot hi tens uns enllaços per passar a les següents pàgines de la comparativa (en aquest cas, n’hi ha 9). El NexentaOS en sortia molt ben parat.

  Ferran, sembla que hi estàs molt posat, amb els GNU/SunOS. El tens instal·lat? Quines sensacions en tens?

  Lo del GNU/Hurd, em sembla que encara està MOLT verd. Em sembla que fa un any vaig veure un vídeo amb les primeres mostres serioses, però encara no es movia del terminal.

  Salut!

  • Ferran on 2 de juny de 2009 at 12:32

  Reply

  Fa temps ja que vaig provar el Solaris 10, amb alguns problemes amb les pools del sistema de fitxers, en un altre ordinador no vaig tenir problemes. La sensació que em va donar és la d’estar davant d’un sistema operatiu robust però no vaig sortir d’aquí, ni vaig fer comparatives ni em vaig endinsar en el nucli ni res. No vaig passar del Gnome que venia de sèrie. Per tant tenia la mateixa sensació que amb qualsevol GNU/Linux amb gnome. I això, en part, és bo. Em vaig sentir com a casa.

  Vaig seguint el desenvolupament i per això he nombrat lo del time line però encara no ho he provat (a veure d’aquí unes setmanetes quan ja hagi acabat tot l’estrès pre-vacacional). Ja us contaré! Igual m’animo i escric algo.

  • jordi on 2 de juny de 2009 at 13:36

  Reply

  Jo vaig provar el 2008.05, i la veritat és que, com en Ferran, vaig sentir-m’hi còmode, però no m’hi vaig endinsar. Es nota que intenten fer-lo popular i usable.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.