El teu blog de Linux en català

Novetats que tindrà Ubuntu 9.10 (Karmic Koala)

Quan tot just fa dues setmanes que ha sortit la primera Alpha d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), ja comencen a sortir notícies explicant les novetats que tindrà (tot i que la majoria d’aquestes no estaven incloses a la primera alpha). Les que més criden l’atenció són aquestes:

  • Reducció espectacular del temps d’arrancada. Es preveu que el sistema arrancarà en 10 segons.
  • Possibilitat d’executar aplicacions d’Android (el sistema operatiu de Google per a mòbils basat en Linux) de forma nativa.
  • El format ext4 ja vindrà serà el predeterminat per a les particions (tot i que lògicament en podrem escollir altres).
  • Versió 2.6.31 del nucli.
  • El Banshee substituirà el Rhythmbox com a reproductor per defecte. Ja ho apuntava en Jordi Mas al seu blog.
  • Millor integració amb Wine.

Lamentablement, s’ha deixat enrere algunes de les millores que es prometien per a aquesta nova versió. Al final, a Ubuntu 9.10 no hi haurà:

  • El Plymouth, un sistema per a reduir encara més el temps d’arranc. S’ha considerat que 10 segons ja és un temps prou baix, i segurament tenen raó. 🙂
  • No hi haurà un tema nou. Es seguirà amb el Human, que segurament no és dels més macos que hi ha.

De tota manera, les millores que s’implantaran superen de molt les que de moment no hi haurà, no creieu? 🙂

    • guillem on 1 de juny de 2009 at 09:20

    Reply

    Ostres! Molt bones millores. Em sorprén molt gratament que es treballi amb el temps d’arrancada, ja que sempre he considerat que en gnu/linux era lent, i que podia ser molt més ràpid tractant-se de programari lliure. Me n’alegro molt que per fi hi hagin treballat.

    També me n’alegro que substitueixin el Rhythmbox, ja que sempre l’he trobat poc cuidat en comparació als demés reproductors multimèdia, amb funcionalitats històricament demanades com l’equalitzador, etc.

    Per cert Oriol, saps com està el tema aquell dels ext4 que vas comentar que se’t carregava l’ordinador?

    • oriolsbd on 1 de juny de 2009 at 09:37

    Reply

    El temps d’arrancada, amb Jaunty ja es va millorar molt, però si aconsegueixen això que diuen amb Karmic, serà la …. 🙂 Amb els ordinadors que jo tinc, no crec que arribi als 10 segons, però si se m’arranquen amb 20 segons ja ho consideraré impressionant.

    Pel tema de l’ext4, al final sembla que era més problema aplicatiu que del propi sistema de fitxers. Jo l’estic utilitzant, i no em dóna cap problema.

    Salut!

    • xavi on 1 de juny de 2009 at 10:14

    Reply

    En 10 segons? o_O si només l’aconsegueixen reduir a la meitat ja serà tota una fita! Quines ganes de que surti!

    De totes maneres m’esperaré una o dues setmanes fins després de que l’hagin alliberat definitivament, perquè amb el 9.04 Jaunty, tot i que ara em va molt fi i molt millor que amb el 8.10, els primers dies em va donar alguns problemes, que amb les primers actualitzacions importants es van arreglar de seguida, per’xò.

    I trobo molt bé que impulsin el Banshee! Tot i que jo si he de triar prefereixo l’Exaile, però el Rythmbox mai m’ha agradat. Sabeu si algun d’aquests ofereix la possibilitat de compatibilitat amb iPod? Jo només me n’he sortit amb l’Amarok…

    • oriolsbd on 1 de juny de 2009 at 10:32

    Reply

    Jo precisament ho vaig fer amb el Rhythmbox. 🙂 Se li ha d’activar un plugin especial, que ja vé amb el Rhythmbox, però que no està activat de manera predeterminada.

    Amb els altres dos, no ho he provat.

    Per cert, voldria fer un comentari a favor del Rhythmbox. Estic d’acord en què és molt lleig (perquè realment és MOLT més lleig que qualsevol dels altres reproductors), però sempre he trobat que funciona molt bé. Es connecta molt bé amb els reproductors externs, pot mostrar les lletres de les cançons i moltes altres coses. El que passa és que (em sembla que ja ho he dit) ÉS MOLT LLEIG…. 🙂

    L’Exaile i el Banshee no els he utilitzat massa, perquè quan surto de Rhythmbox trobo que l’Amarok va força per davant dels altres. Potser amb Karmic li dono una oportunitat al Banshee.

    • Manel on 7 de juny de 2009 at 16:48

    Reply

    Banshee!! uff, jo l’he provat diverses vegades i sempre l’he acabat desinstal·lant. Té moltes més coses i és més bonic però de tant en tant també cal acabar els programes:
    – Ocupa molta més memòria RAM (una cosa així com el doble)
    – És més lent
    – Molts bugs! les coses funcionen a mitges, sobretot amb el tema de la reproducció del video.
    – La llibreria no es dinàmica. Es a dir, o es capaç de vigilar un determinat directori per veure si s’han afegit nous temes.

    El Banshee hauria de fer una aturada, deixar de afergir coses noves i començar acabar tot allo que teoricament ja te.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.