El teu blog de Linux en català

Raons per elegir programari lliure en l'educació

A partir de l’anunci del pla Escuela 2.0 impulsat pel govern central s’ha reobert el debat sobre la necessitat o no de que aquests ordinadors funcionin amb programari lliure.

El Govern ja s’ha posicionat: almenys portaran Microsoft Windows i cada comunitat autònoma podrà decidir si porta o no GNU/Linux en doble-arrancada. Ho han deixat clar: almenys es pagaran les llicències de Microsoft Windows.

És per això que m’he proposat fer un llistat de raons per les quals elegir programari lliure en l’educació,

 • Té una filosofia de compartició de coneixements i treball en grup.
 • És molt més barat que el programari privatiu o inclús gratuït.
 • Impulsa l’economia local (serveis tècnics, programadors, etc).
 • Es pot modificar totalment segons les exigències, és dinàmic i flexible.
 • Permet utilitzar ordinadors que estan “obsolets”.
 • Permet entendre la ‘informàtica i fomentar l’aprenentatge d’aquesta.
 • Les actualitzacions són ràpides i  gratuïtes.
 • Apropa GNU/Linux en els primers moments de l’aprenentatge, trencant el monopoli de Microsoft Windows.
 • És bo per la comunitat, ja que aporta més usuaris, programadors, etc.

En definitiva, si deixem perdre l’oportunitat de que el jovent aprengui amb programari lliure continuarà vigent el monopoli de Microsoft Windows i del programari privatiu durant més temps.

  • Aljullu on 18 de maig de 2009 at 20:37

  Reply

  És igual, després a les eleccions troben un bon eslògan (Si tu no hi vas ells tornen) i aconsegueixen majoria.

  El que hem de fer és fotre fora tots aquests polítics del seu lloc. O aconseguim una altra política o m’acabaré fent anarquista.

  • txeik on 18 de maig de 2009 at 21:11

  Reply

  N’hi afegiria un altra:
  T’estalvies l’antivirus (peles i CPU)

  Tenim tendència a comparar W$ amb Linux perquè ambdós son S.O. però a la pràctica no tenen res a veure.
  W$ serien els solaments de una casa, sense cap paret. Crec recordar que la única aplicació es un solitari o alguna cosa així. Hauries de comprar les habitacions amb mobles, cuina, bany, llums, dormitori… i als sis mesos adonar-te’n que les portes no tanquen be, que la llum no te prou potència, que les clavegueres estan embossades.
  Linux es un edifici complert, ferm, sòlid, testat, acabat. Tens les habitacions i els mobles amb un sol clic, tots els detalls que et puguis imaginar, (sobre 30.000 paquets)

  • Gerard on 18 de maig de 2009 at 21:51

  Reply

  Segurament estarem d’acord amb tots els missatges que s’afegeixin a aquest fil perquè tots els que llegim aquest bloc, estem a favor del programari lliure. El problema és que a la gent que hauríem de convèncer, és tota aquella que no llegeix aquest bloc i no crec que hi tingui cap interès.
  I l’altre gran problema que hi veig és que la gent que decideix aquestes coses són ignorants de GNU/Linux i que de manera indirecta rep suborns. Sinó, no m’explico què costa tenir un parell de collons per apostar pel programari lliure d’una vegada. És útil, funcional, fàcil de fer anar en la majoria d’entorns supleix el windows al 100%. I allò que agrada més a tothom, gratuït!
  L’arrancada dual mai atraurà part del gruix d’usuaris comuns. Per què arrencar el PC nou amb un SO que et penses que no saps com va?! L’arrenquem amb el de sempre, i corrents al MSN a explicar que tenim pc nou. I a demanar a algun dels milions d’altruistes tècnics de Microsoft -coneguts com a amics o de veïns- que ens esborrin el GNU/Linux que així tindrem més espai per les còpies de seguretat dels apunts que ens baixarem per l’emule.

  PD: Aquest text s’ha escrit amb ironia, emprenyat i indignat.

  • Toni on 19 de maig de 2009 at 13:51

  Reply

  Potser es tracta d’un joc de paraules fet expressament, però al titular i al text on dieu “elegir”, no hauria de ser “escollir” ?

  “elegir” normalment fa referència escollir per votació algú…

  • Xispa on 19 de maig de 2009 at 17:40

  Reply

  Jo crec que un problema addicional es que M$ te una infraestructura comercial que els permet estar pendents de qualsevol oportunitat per convencer de les grandeses dels seus productes… i el govern es un client molt llaminer: es a dir, cotorres que inflen el cap fins que la víctima, cansat de sentir-los, cau en el seu cedàs:
  1) La cotorra (M$) aconsegueix vendre una necessitat al client (govern)
  2) El client creu que el que li ofereix la cotorra és el millor (doncs no para de parlar-ne i, escolta, sembla que hi entén molt!)
  3) Com que no hi ha cap altra cotorra que el pregoni, el client arriba a la conclusió que no hi ha alternativa.

  I es clar, amb aquest panorama, doncs, què acaba fent el govern?

  Des del meu punt de vista, de la mateixa manera que a ningú li passaria pel cap que un llicenciat en biologia sense experiència en economia pugués ocupar el càrrec de Ministre d’economia… doncs coi!, jo també esperaria que Educació estigués assessorada per una comissió d’experts de TI (i no de M$)!

  • roquet on 20 de maig de 2009 at 11:22

  Reply

  Jo crec que quan windows es posarà les piles en fer un SO que no se pugue piratejar. La gent li parles de la gratuïtat de linux, i diu a mi també lo window o l’office me surt gratis perquè el piratejo.

  Lo que és una vergonya és que l’administració pública utiltize programari privatiu i són estos els que paguen les llicències.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.