El teu blog de Linux en català

Creació de fons d'escriptori "fractals" amb Gimp

The Gimp, el programa d’edició d’imatges que gairebé totes les distribucions GNU/Linux porten per defecte, té tot un seguit de filtres i eines que permeten fer de tot amb simples imatges o bé crear-ne les nostres pròpies. Un d’aquests filtres és l’anomenat “Flama”, amb el qual es poden aconseguir fons com aquests:

flama-final-3flama-final-1

Ara us expliquem com fer-ho. El primer de tot és obrir The Gimp, anar a fitxer i fer clic sobre Nou… S’obrirà una finestra on haurem de seleccionar la mida de la imatge que es crearà. Podeu seleccionar 1280×1024, o 1024×768 o simplement la resolució que tinga el vostre escriptori, després premeu D’acord i ja tindreu la imatge en blanc per treballar.

gimp1

gimp2

Primer, seleccionarem el color negre a la Caixa d’eines (fem doble clic sobre el quadre que hi ha a sota de les eines i s’obrirà el diàleg per triar color, només hem de fer clic sobre la part negra del quadre, o posar els valors de 0 als valors R, G i B).

gimp3

gimp5

Una vegada triat el color, premem D’acord i anem a Edita > Omple amb el color de primer pla…. Així ja tindrem el fons negre sobre el qual treballarem:

gimp6

gimp8

Ara aplicarem un degradat. Per fer això, fem clic al botó de degradat de la caixa d’eines. Per aplicar-lo, haurem de fer clic arrossegant entre dos punts de la imatge:

gimp9

gimp10

Amb això, ja podem aplicar el filtre. Anem a Filtres > Compon > Natura > Flama… i s’obrirà la següent finestra. Teniu molts paràmetres que definiran com s’aplicarà el filtre en dues pestanyes, els principals són:

 • La brillantor
 • El menú Edita, on trobarem els diferents tipus de flames a triar (si feu clic sobre “Aleatori” anirà mostrant diferents flames
 • A la pestanya de càmera trobareu el zoom, important per fer més gran o petita la flama

gimp11

gimp12

Finalment només haurem de prémer sobre D’acord i s’aplicarà el filtre (un procés que potser trigarà un parell de minuts, segons resolució i altres paràmetres). Així, la imatge us quedarà semblant (o no) a aquesta:

gimp13

Per acabar, manca aplicar algun color. Així anem al menú Colors > Balanç de color i allà modifiquem els paràmetres de Cian, Magenta i Groc i veurem com canvia el color de la imatge. Una vegada hagem trobat el color que ens agrade, acceptem i ja tindrem la nostra imatge:

gimp14

gimp15

Si voleu desar la imatge, només cal a anar al menú Fitxer > Anomena i desa… i posar-li el nom amb l’extensió (per exemple, flama.png) i triar on volem desar-lo. Si ens fa alguna pregunta, simplement la ignorem i acceptem.

  • Pau on 11 de maig de 2009 at 09:18

  Reply

  Jo diria que això de fractal no té res… (he copiat el títol de la font, però fractal es una altra cosa, no?).

  • Llorenç on 11 de maig de 2009 at 10:20

  Reply

  Al mateix GIMP, a “Filtros->Renderizado->Explorador de fractales…” tenen una altra pinta.

  • KuBe on 11 de maig de 2009 at 15:22

  Reply

  nop, això no son fractals 😉

  • koldo on 11 de maig de 2009 at 19:24

  Reply

  Eps, quin tutorial més maco. Simple i efectiu. Felicitats!

  • edu on 11 de maig de 2009 at 21:13

  Reply

  Ei, de maco ho és! però de fractal… en tinc dubtes xD

  • norbulinux on 18 de maig de 2009 at 18:52

  Reply

  m’ha agradat molt! 😉 felicitats!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.