El teu blog de Linux en català

Firefox 3.5 beta 4

Tal i com anuncien a FirefoxCAT, ahir va sortir la quarta beta del Firefox 3.5. La nova versió del Firefox havia de ser la 3.1, però finalment Mozilla va decidir que fos la 3.5, per tal de mostrar que no és una actualització, sinó que porta força novetats. Aquesta és la primera beta amb aquesta numeració, i segurament ja serà l’última beta.

Els que ja ens hem actualitzat a Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) tenim l’oportunitat de provar aquesta beta fàcilment, perquè en els repositoris oficials d’Ubuntu s’ha inclòs aquesta nova versió del Firefox. Lògicament, també s’anirà actualitzant quan hi hagi les Release Candidate i quan acabi sortint la versió definitiva. Podem instal·lar la beta 4 del Firefox 3.5 directament des de Synaptic o des del termina, executant:

sudo apt-get install firefox-3.5

Cal dir que aquesta instal·lació no afectarà a la nostra versió actual del Firefox (3.0), i que en cada moment podrem decidir quina de les dues utilitzar. Per executar el Firefox 3.5 ho hem de fer des del menú “Aplicacions>Internet>Shiretoko Web Browser” (Shiretoko és el nom en clau d’aquesta nova versió del Firefox).

Sobretot, convé recordar que el Firefox 3.5 encara està en versió beta (encara que força avançada). Quan l’executeu, alguns dels complements que tingueu instal·lats en la 3.0 no us funcionaran en la 3.5 (però seguiran funcionant en la 3.0).

A ExtraLinux ja va provar el funcionament del Firefox 3.5 (quan encara estava per la beta 3) en Ubuntu, i sembla que en van quedar molt contents. O sigui, que us animo a provar-la.

A més, el Toni Hermoso, des de El Cau del Drac ens anima a que provem aquesta nova versió per tal de comprovar la traducció d’aquesta nova versió i enviar un correu a la llista de localització del projecte Mozilla al català si es troba alguna errada. Amb l’ajuda de tots s’ha arribat al nivell de qualitat que tenen les traduccions al català d’aquest i molts altres programes. Quan engeguem el Firefox 3.5 per primer cop, ens adonarem que no hi ha la traducció al català. Per a tenir-la, només heu d’instal·lar aquest fitxer (és el mateix fitxer de localització que han fet a Softcatala, però he hagut de fer una petita modificació perquè reconegui la versió de Firefox 3.5 que hi ha a Jaunty).

  • guillem on 29 d'abril de 2009 at 10:09

  Reply

  Molt útil!! Gràcies 😉

  Per cert, que tal la nova versió de l’ubuntu? Jo encara no m’hi he actualitzat i no se si ho faré. Us ha donat molts problemes amb programes que no hi són com el que comenta el xavi de l’amarok 1.x?

  Jo cada cop que actualitzo la distribuació tinc un munt d’errors per solucionar :S

   • xavi on 29 d'abril de 2009 at 16:14

   Reply

   A mi em va molt bé! Últimament he tingut la sensació de que la bateria se’m descarregava més ràpid del normal, però no tinc cap garantia que estigui relacionat. Apart d’això he notat moltes millores: alguns programes nadius de KDE abans em feien una mica el ruc quan s’iniciaven amb la mida de les finestres (cada cop eren diferents xd) i ara s’ha arreglat sol, el brasero està francament molt millor… Apart de la meua mania per l’Amarok 1.4 no m’ha portat cap altre problema xd

  • oriolsbd on 29 d'abril de 2009 at 11:18

  Reply

  A mi la Jaunty em va molt bé. De moment només la tinc en el Netbook (l’ordinador de casa esperaré a quan estigui una mica més tranquil) i els resultats són espectaculars. Abans, em trigava 1min 10seg en arrancar. Amb la Jaunty em triga 45 segons!!!

  Això sí, he estat valent i m’he posat les particions amb ext4. A veure si no em dóna cap problema.

  Pel que he anat veient pels fòrums, el problema amb el que es troba més gent en aquesta nova versió són els drivers gràfics (sobretot en targetes NVIDIA). En el Netbook no he tingut cap problema, a veure quan actualitzi l’ordinador “gran”.

  Cada versió nova té algun tema sobre el qual es queixa més la gent, i en aquest cas és aquest.

  • oriolsbd on 29 d'abril de 2009 at 11:22

  Reply

  Per cert, en el Netbook primer vaig fer una actualització i ja vaig notar millora en el rendiment. De moment, encara estava amb ext3. Però al final vaig fer una instal·lació “neta” per així tenir ext4, i la millora encara es nota més.

  • elsa on 16 de maig de 2009 at 14:46

  Reply

  A mi la nova versió de l’Ubuntu em va molt bé, però voldria fer-vos una pregunta sobre el Firefox, que no sé si pot tenir relació precisament amb el nou Ubuntu: quins fitxers cal tenir instal·lats perquè el Firefox funcioni correctament? A mi se m’alenteix molt quan obro tres o quatre pestanyes, i al final queda completament immobilitzat. Ja sé que l’ordinador que tinc és vellet i la memòria s’ha quedat curta, però fins ara no havia tingut cap problema. Què puc fer?

  • oriolsbd on 17 de maig de 2009 at 18:39

  Reply

  Elsa, quan et doni aquest problema, obre un terminal i executa la comanda “free”. A veure si és problema de memòria. Si vols, adjunta aquí el que et mostri.

  Salut!

  • elsa on 17 de maig de 2009 at 23:25

  Reply

  Jo diria que l’ordinador que tinc ha quedat curt de memòria per fer funcionar l’Ubuntu 9.04. Us adjunto el resultat d’executar la comanda ‘free’:
  total used free shared buffers cached
  Mem: 476008 346296 129712 0 14984 174996
  -/+ buffers/cache: 156316 319692
  Swap: 1397612 0 1397612

  No en sé gens d’ordinadors però diria que li queda poca memòria. A més, observo que totes les finestres se’m bloquegen i tot va força lent. El que he fet és instal·lar l’XUbuntu 9.04 a l’espera de comprar-me un ordinador nou. Ho he fet bé?

  • oriolsbd on 18 de maig de 2009 at 10:33

  Reply

  Pel resultat de la comanda “free” no sembla falta de memòria, perquè en el moment en el que ho envies encara sobra 129Mb. A més, tampoc no havia arribat utilitzar Swap. Utilitzant Swap, podria arribar a notar-se una mica la baixada de rendiment, però no tant com comentes.

  Amb la memòria que tens, hauries de tenir prou per a Ubuntu (ara no recordo si el mínim era 256 o 312Mb). Però si Xubuntu et va bé, endavant. 🙂

  Tornant al tema del Firefox, si et segueix anant lent, pots provar el Firefox 3.5 (tal i com indico en aquesta anotació). Aquesta nova versió carrega millor i més ràpid moltes pàgines (em sembla que són les que tenen Flash).

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.