El teu blog de Linux en català

Tot allò que el novell volia saber però no s'atrevia a preguntar sobre l'Ubuntu 9.04: Instal·lació

Prefaci

Tots nosaltres hem dubtat la primera vegada que hem instal·lat i configurat un sistema GNU/Linux. Ara podria començar a donar la xapa amb què vol dir GNU/Linux, podria llistar els principis del Programari Lliure o tractar d’explicar-ne la seva història… Crec, no obstant, que tots els que hi tenim experiència hem de fer un esforç i retornar als inicis.

Retornar als inicis. Ser simples, primitius, primaris. Aguantar-nos el riure aquells que coneixem/usem/administrem o desenvolupem sota GNU/Linux quan sentim aquelles converses sobre dubtes que tots vàrem tenir i ésser constructius, explícits. Perquè la nostra comunitat no ha de tenir fractures a causa de l’experiència o el nivell de cadascú. La cultura és aquí transversal.

Per això, escric una petita guia que t’ensenyarà, a tu, el novell, qui (suposo) no ha usat mai un sistema GNU/linux, com començar. Em basaré en la distribució Ubuntu versió 9.04, la qual acaba de sortir el dia mateix de la publicació d’aquesta guia a Alliberats. La guia completa tindrà diversos apunts: els següents parlaran de com configurar el sistema, tractant diverses característiques amb profunditat.

Així que, si no tens un mentor en persona, perd la por llegint-nos!

I per què ho hauria de fer?

La meva terra és el mar
fet d’aigua i sal.
Sota l’aigua no hi ha peles
ni banderes
ni nacions.
El silenci que m’envolta és la solfa que em fa viure,
viure i ser lliure, lliure!

Tot allò que el novell ha de saber per començar

 • Probablement uses un sistema Windows. Si és el cas, estic segur que podràs seguir fent el que feies amb aquest sistema. Tindràs compatibilitat amb la majoria de formats i versions de programari.
 • Tant si l’encerto i no l’encerto en el punt anterior, no hi pateixis. El mantindràs. Això vol dir que disposaràs del teu sistema actual i del nou sistema GNU/Linux al mateix ordinador. No obstant, t’encoratjo a que abandonis aquesta sistema inoperatiu definitivament. Aquí també s’explicarà com fer-ho.
 • I si, lo típic: copia en una unitat externa les teves dades importants. L’entropia i el caos existeixen, i et poden fer una mala passada: per precaució, fes un backup.

Eines i ingredients

 • En aquesta gran cuina l’olla és Internet. Connexió a Internet. Indispensable amb el GNU/Linux.
 • La nova versió de l’Ubuntu, la 9.04 (Jaunty).

Som-hi!

Preparar el CD d’instal·lació

Primer de tot, has de descarregar el CD d’instal·lació (a no ser que l’hagis obtingut per correu o per altres mitjans). L’Ubuntu cap perfectament en un d’aquests discos brillants que fan raigs de colors.

Visita la plana oficial clicant aquí, escull la localització i descarrega la versió de 32bit o 64 en funció del teu processador. Mentre el descarregues, pots fer la migdiada, o bé llegir això.

Hem obtingut una imatge de disc. Usa el programa que més ràbia et faci per a cremar un CD verge. Això si, l’has de gravar com a imatge de CD, no com a CD de dades. El Windows solet no ho pot fer. Pots recorrer en última instància a l’ISO Recorder.

Hem obtingut el disc. A no ser que tinguis una superdotació en memòria, imprimeix aquesta guia, o pren-ne nota… Posa el CD al lector i reinicia l’ordinador. En reengegar, has d’arrencar des del disc que has gravat. Per a fer això, has d’accedir a la BIOS, que és el sistema d’engegada, i revisar la seqüència d’engegada. No és difícil, ja veuràs.

En engegar l’ordinador, la primera pantalla mostra, sovint a la base del monitor, la manera d’accedir-hi. Heu de prémer la tecla indicada per press XX to enter Setup/BIOS o alguna cosa per l’estil (sovint una tecla de funció, DEL, o Esc). Una vegada dins, heu de cercar la configuració de la boot sequence (seqüència d’engegada). Aquesta seqüència diu a l’ordinador en quin dispositiu trobarà el sistema operatiu. Heu de posar el lector de CD per damunt del disc dur i, si n’hi ha, el floppy. Deseu els canvis i sortiu de la BIOS. L’ordinador es reinicia.

Engegada del Live CD

Un Live CD és un disc de sistema que permet d’usar el sistema en qüestió sense haver d’instal·lar-lo al disc dur. Començarem per aquí. Si tot ha anat bé, has accedit a un menú, encapçalat pel nom del sistema:

Ubuntu

Seguidament, el Live CD demanarà que escollim la llengua per a l’engegada. Podeu escollir, entre d’altres, el català. La primera opció del menú és la que us recomano. Farà el que ja he dit, engegar el sistema sense afectar per a res el vostre ordinador. Així doncs, escolliu Proveu l’Ubuntu sense fer cap canvi al vostre ordinador. En aquest punt, el Live CD engega el sistema, i com que ho fa recorrent a la memòria tarda més del normal.

Si tot ha anat bé, accedireu a l’escriptori del sistema. L’Ubuntu, des dels inicis d’aquesta distribució, porta per defecte l’entorn d’escriptori anomenat GNOME. S’estructura en dues barres: la superior alberga els menús del sistema i la inferior permet de navegar entre les finestres. En aquest punt de la instal·lació, els programes que proveu aniran més lents del normal: a la carpeta Exemples trobareu fitxers de mostra de diferentes aplicacions. Recordo que, a l’Ubuntu 5.04, hi havia una vídeo d’una entrevista a en Nelson Mandela.

ubu904-cap-1

Si tot plegat us fa patxoca, doncs cliqueu a la icona amb forma de disc anomenada Instal·la.

Instal·lació

Aquí comença la configuració per a la instal·lació del sistema al vostre ordinador. Cal dir que el resultat dels passos serà aplicat després d’escollir l’esquema de particionamant dels discs, així és que podeu retrocedir o aturar la instal·lació abans de fer aquest pas. Escolliu la llengua per a la instal·lació i el fus horari. Automàticament detectarà al disposició del vostre teclat.

ubu904-cap-2

Ara vé el pas més important: el particionament. Els sistemes GNU/Linux precisen, com deveu suposar, d’un bocí (partició) o d’un disc dur sencer dedicat. El més probable és que tingueu un ordinador dominat per les forces del Mal, vull dir, amb el Windows.

ubu904-cap-3

El particionador de l’Ubuntu així ho detecta, i us proposa

 • Usar el disc sencer: el nou Ubuntu usarà tot el disc, i el Windows desapareixerà. És una opció dràstica i per la qual perdreu tot el que tingueu al disc. Si és el que desitgeu, enadavant, però recordeu que aquest canvi no es pot desfer.
 • Usar l’espai lliure contigu més gran: el nou Ubuntu coexistirà amb el Windows en cas que la partició del Windows no ocupi tot el disc. Us recomano un espai lliure mínim de 10GB. És un cas rar, ja que els sistemes preinstal·lats solen ocupar tot el que poden.
 • Instal·lar-lo al costat del Windows, i escollir el sistema en engegar l’ordinador: és el que us recomano. Com en el cas anterior, tindreu l’opció d’escollir el sistema en engegar. El paricionador partirà el disc mantenint les dades del Windows (naturalment, escurçant la seva partició per a donar lloc al nou Ubuntu). Pels que en volen saber més, redimensionarà la partició del Windows, crearà una partició anomenada swap (intercanvi, serveix per a volcar-hi la memòria RAM en casos necessaris) i una altra en què hi viurà l’Ubuntu, de format extended.
 • Fer-ho manualment.

Ara l’instal·lador avisa de què certs canvis seran aplicats. Si heu escollit instal·lar-lo al costat de l’altre sistema, podreu escollir el tamany de la partició per al nou Ubuntu després d’aquest pas. Recordeu que aquesta operació, tal com diu l’avís, no es pot desfer.

A vegades, quan l’altre sistema al disc és el Windows i la partició d’aquest és de tipus NTFS, aquest procés falla abans de començar. Això sovint s’arregla fent un desfragmentat (compactat) del disc amb el Desfragmentador de disco del Windows i tornant-hi… Uf, espero que no us passi.

Bé. Si tot ha anat com era d’esperar, el particionador dedicarà cert temps a redimensionar les particions necessàries i a crear les noves. Sol ser un procés bastant lent.

En acabat, se’ns demana de configurar els comptes d’usuari de l’ordinador, al pas 6 de 8. Així doncs, escollim el nom per al nostre usuari i li assignem contrasenya. També cal que donem un nom a l’ordinador, que no pot contenir espais ni caràcters rars, i que identificarà el nostre ordinador a la xarxa. També podem escollir si volem que l’ordinador demani sempre la contrasenya en engegar, o bé ho faci automàticament per al nostre usuari. En qualsevol cas, això es pot configurar més tard.

El pas 7 de 8 ens permet de transportar, en cas que el nou sistema coexisteixi amb un altre (per exemple, el Windows, això succeirà si l’hem mantingut), certs fitxers i configuracions. És útil si volem tenir automàticament els preferits de l’Explorer o bé els fitxers de Mis Documentos al nou Ubuntu.

ubu904-cap-5

Finalment, dóna un resum de tot el que hem configurat, i comença a copiar els fitxers del nou sistema al disc dur. Aquest procés és llarg i precisa de la vostra atenció: cal que vigileu que tot avanci bé. En acabat, l’instal·lador us demanarà que retireu el disc de la safata i reinicieu l’ordinador (cal fer-ho per a engegar el nou sistema des del disc on ha estat instal·lat). La màquina es reiniciarà i podreu veure com, durant un instant, apareix en la pantalla un menú en què podem escollir sistema operatiu (en cas que n’haguem mantingut un altre, si no, l’engegada és directa). En qualsevol cas, us recomano que engegueu el nou Ubuntu i comenceu a provar-lo!

Benvingut a la comunitat

Aquí la cultura és lliure, i el desenvolupament tècnic surt de la voluntat. El suport per a programes o maquinari és distribuït i es basa, normalment, en la col·laboració desinteressada de persones arreu del món. Benvinguts.

Recursos, resources, recours, mittel, risorse, resurssit…

Algunes planes de suport que em serviren (quan anava amb Ubuntu…):

ubuntuguide.org (ara per ara de la versió 8.10 de l’Ubuntu): S’hi explica com configurar tot tipus de coses.
ubuntuforums.org
I com no, el Google.

Recordeu que tindreu les tres parts restants d’aquest tutorial, sobre la configuració posterior i l’ús del sistema.

(c) 2009 by Col·lectiu Alliberats.cat
Text i captures distribuïdes sota les condicions de la llicència BY-NC-SA de Creative Commons. Canonical Ltd, Canonical i Ubuntu són marques de mercat registrades per Canonical Ltd.

  • KuBe on 23 d'abril de 2009 at 11:38

  Reply

  Molt bona feina, el poso a epkis, citant l’autor, naturalment.

  • jordi on 23 d'abril de 2009 at 12:26

  Reply

  Gràcies!

  • guillem on 23 d'abril de 2009 at 20:45

  Reply

  Molt bon tutorial Jordi. Moltes gràcies per aquesta aportació.

  Una molt bona opció per a regalar per Sant Jordi 😉

  • xavi on 23 d'abril de 2009 at 22:44

  Reply

  Molt bon article! Planer i entenedor, just el que fa falta quan comencem a fer els nostres primers passos amb un sistema operatiu nou i ens sentim insegurs.

  Bona diada a tots!

  • roger on 24 d'abril de 2009 at 15:05

  Reply

  Estic d’acord amb el que diuen tots els companys. Molt bona feina, el tutorial d’instal·lació fa molt de goig i s’entén la mar de bé!!!

  • Marc Carrillo on 11 d'agost de 2009 at 22:18

  Reply

  Ep, Jordi, l’enhorabona. Això és predicar amb la filosofia del mot del Xhosa i del Zulu “Ubuntu”: humanity towards/to others. Una explicació rodona, planera però elegant i, a més, en un català correctíssim.

  • adrià on 19 d'agost de 2010 at 23:36

  Reply

  m’ha agradat molt i m’ha animat molt a intentar-ho, perquè jo tinc el ubuntu original versió 5.10 que me la van regalar, i clar volia preguntar-vos si tot i se força antiga la versió, em pot servir? els cds són originals, no són còpies, sino ja ho faria tal i com heu posat aquí ! merci !!!

  • oriolsbd on 20 d'agost de 2010 at 11:11

  Reply

  Hola, Adrià.

  La versió que tens és de l’any 2005 (el primer número, “5”, indica l’any). És molt antic, ni tan sols està ja suportat oficialment, porta versions molt antigues dels programes, apart que els sistemes Linux han millorat moltíssim la detecció de dispositius. Sens dubte, el millor és que t’instal·lis la darrera versió (10.04). 🙂

  Salut!

  • adrià on 20 d'agost de 2010 at 11:49

  Reply

  oks, moltes gràcies jejejej ja ho suposava pel motiu que has dit, que ja no esta suportat oficialment ejejejje merci !!!

  • adrià on 21 d'agost de 2010 at 13:56

  Reply

  hola sóc jo un altre cop, he provat tot els passos i m’ha sortit tot bé, pero al final, just kuan s’estava instal·lant ja, en el 45% del proces d’instal·lació, em surt una pantalleta i em diu :

  L’INSTAL·LADOR HA TROBAT UN ERROR MENTRE COPIAVA ELS ARXIUS AL DISC DUR:
  [ERRNO5] INPUT/OUTPUT ERROR
  AIXÒ ACOSTUMA A SER CAUSAT PER UN DISC O LECTOR DE CD/DVD DEFECTUÓS, O BÉ PER UN DISC DUR DEFECTUÓS.

  que puc fer???? gràcies !!!

  • adrià on 21 d'agost de 2010 at 20:12

  Reply

  ja està! ejjeje era el cd xD k estava malament, pero ara tinc un problema, k al disc dur se man fet moltes particions tontes per culpa dels intents d’instal·lar l’ubuntu, k faig, un desfragmentar i ja esta?

   • oriolsbd on 21 d'agost de 2010 at 21:28

   Reply

   Hola, Adrià. No pots eliminar particions desfragmentant. A l’hora d’instal·lar la segona vegada, segurament li has dit que mantingui les particions que havia creat el primer cop.

   Una consulta. A l’ordinador on hi has instal·lat Ubuntu, també hi has mantingut el Windows? En aquest cas, el millor és eliminar les particions «que sobren» i assignar el seu espai a altres particions. Si no hi has mantingut Windows, tens dues opcions. La que t’he indicat abans, o reinstal·lar de nou Ubuntu (ja has vist que no és gens complicat), indicant que reutilitzi tot el disc dur (sobretot, no facis aquesta opció si vols mantenir un Windows antic).

   Si et decideixes a redimensionar les particions, i necessites ajuda, obre un terminal («Aplicacions>Accessoris>Terminal»), i envia’ns el resultat d’aquestes dues comandes:
   sudo fdisk -l
   df -h

   Si pot ser, envia aquesta consulta pel fòrum, que és més adequat que com a comentari en una anotació (així pot servir a més gent que es trobi amb el mateix dubte que tu més endavant). 🙂

   Salut!

  • adrià on 23 d'agost de 2010 at 11:34

  Reply

  oks merci! pero tinc l’ubuntu compartit amb el gen maligne windows jejej!

   • oriolsbd on 24 d'agost de 2010 at 10:37

   Reply

   Doncs envia’ns els resultats de les dues ordres que t’he passat, que mirarem d’arreglar-ho. 🙂

  • adrià on 24 d'agost de 2010 at 13:17

  Reply

  en la primera comanda la del sufo fdisk -I :
  Disc /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 octets
  255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
  Units = cilindres of 16065 * 512 = 8225280 bytes
  Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
  I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
  Disk identifier: 0x31422c43

  Dispositiu Arrenc. Inici Final Blocs Id Sistema
  /dev/sda1 1 192 1536000 27 Desconegut
  La partició 1 no acaba en un límit de cilindre.
  /dev/sda2 * 192 19628 156122112 7 HPFS/NTFS
  /dev/sda3 19628 24692 40679279+ 7 HPFS/NTFS
  /dev/sda4 24693 38914 114232321 5 Estesa
  /dev/sda5 29433 29753 2570606 83 Linux
  /dev/sda6 38522 38914 3146752 82 Intercanvi Linux / Solaris
  /dev/sda7 24693 29233 36468736 83 Linux
  /dev/sda8 29233 29433 1604608 82 Intercanvi Linux / Solaris
  /dev/sda9 29753 30027 2198880 83 Linux
  /dev/sda10 38159 38522 2915328 82 Intercanvi Linux / Solaris
  /dev/sda11 30027 30291 2120756 83 Linux
  /dev/sda12 37821 38158 2709504 82 Intercanvi Linux / Solaris
  /dev/sda13 30291 37507 57964544 83 Linux
  /dev/sda14 37508 37820 2513920 82 Intercanvi Linux / Solaris

  Les entrades a la taula de particions no estan en l’ordre del disc

  i en la segona comanda:
  S. fitxers Mida En ús Lliure %Ús Muntat a
  /dev/sda13 55G 2,6G 50G 6% /
  none 1,5G 368K 1,5G 1% /dev
  none 1,5G 196K 1,5G 1% /dev/shm
  none 1,5G 84K 1,5G 1% /var/run
  none 1,5G 0 1,5G 0% /var/lock
  none 1,5G 0 1,5G 0% /lib/init/rw

   • oriolsbd on 25 d'agost de 2010 at 19:16

   Reply

   Ui, segons això no has fet dues instal·lacions, sinó moltes!!! 🙂

   Si et fixes a la sortida del fdisk, tens tot de parelles de particions, una de Linux i l’altra d’intercanvi (per exemple, la sda5+sda6, però també la sda7+sda8, sda9+sda10, etc). En canvi, en el df -h ens diu què estàs utilitzant realment (en aquest cas, la sda13). Segurament, estàs utilitzant la sda14 com a intercanvi (ho pots comprovar si executes l’ordre “swapon -s”). O sigui, que ara tens moltes particions que no estàs utilitzant.

   Com que tens un sistema operatiu acabat d’instal·lar (és a dir, encara no hi tens gaire cosa), jo faria net. És a dir, eliminaria totes les particions que has creat per a Ubuntu, i l’instal·laria de nou. Com ho veus?

   Si hi estàs d’acord, sobretot primer assegura’t que tens còpia de seguretat dels teus documents i fitxers importants. Després, engega l’ordinador amb el LiveCD d’Ubuntu. En aquest cas, escull l’opció “Prova l’Ubuntu” (en comptes de la “Instal·la l’Ubuntu”). Obre el Gparted (“Sistema>Administració>Gparted”), escull el disc “/dev/sda” (segurament ja és el que estarà escollit) i elimina totes les particions des de la /dev/sda5 fins a la /dev/sda14 (SOBRETOT: no eliminis les sda1, sda2 i sda3, que són les de Windows). Accepta els canvis. Ara, reinicia de nou l’ordinador amb el LiveCD. Escull l’opció perquè la instal·lació es faci sobre l’espai no particionat, i ja hauria d’anar bé. 🙂

   NOTA: Si no vols desinstal·lar i tornar a instal·lar, també es podria fer, però així és més senzill, i a més millor que, ja que és una instal·lació «nova», no tingui les particions massa liades.
   Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.