El teu blog de Linux en català

Avui es publica Ubuntu Jaunty Jackalope

Després de sis mesos de desenvolupament, avui es publica Ubuntu Jaunty Jackalope, la distribució GNU/Linux impulsada per Canonical LTD. Com sempre, conjuntament amb l’Ubuntu, es presenten Kubuntu, Xubuntu, Mythubuntu, Ubuntu Studio i Ubuntu Netbook Remix que podreu descarregar des de la pàgina oficial (els mirrors ja estan disponibles).

També podreu actualitzar des d’Ubuntu Intrepid amb el gestor d’actualitzacions. Si el gestor no us mostrara l’opció d’actualitzar a la nova versió, podeu fer-ho obrint un terminal i introduint la següent ordre:

sudo update-manager -d

A continuació farem una revisió de les novetats que es presenten en aquesta nova versió.

 • GNOME 2.26

Entre les novetats que podem trobar en aquesta nova versió de l’escriptori cal destacar que Brasero, l’enregistradors de discos desenvolupat per Philippe Rouquier i que havia estat afegit a les darreres versions d’Ubuntu, ara és l’enregistrador per defecte de Nautilus.

brasero1

Per altra part trobem un suport realment millorat quan al control de la resolució de pantalla i el control de pantalles secundàries: les pantalles es detecten automàticament i configurar la seua posició i resolució és directe. Tot i així, encara té alguns punts que millorar.

preferencies-de-la-pantalla

 • Notify OSD

El nou (i modern) sistema de notificacions del qual ja us vam parlar en el moment en què es va publicar. Gairebé totes les aplicacions s’integren amb aquest notificador incloent el sistema de control de volum, la xarxa sense fils, el rythmbox, el guake…

notify-so

notify-guake

notify1

 • Temps d’arrencada i eficiència

Amb l’arribada del nucli 2.6.28 i el millorat sistema d’arrencada amb boot-performance ara s’ha aconseguit reduir dràsticament el temps d’arrencada del sistema. Un problema que s’havia anat presentant amb cada nova versió que s’havia anat publicant des de Edgy, el rendiment havia disminuit i els recursos necessaris no havien parat d’augmentar. Una vegada que instal·leu Ubuntu Jaunty comprovareu que el temps d’arrencada és molt menor i que l’eficiència del sistema i la seua rapidesa, majors (en el meu cas ha passat de 27 segons d’arrencada a intrepid fins els 20 segons que dura a jaunty).

jaunty-20090222-1

 • El sistema de fitxers EXT4

Una altra de les raons per les quals s’aconsegueix un augment del rendiment amb Ubuntu Jaunty, és gràcies a l’ús del sistema de fitxers EXT4, l’evolució d’EXT3, tot i que no és el sistema de fitxers per defecte. L’equip d’Ubuntu ha decidit fer-ho per a la propera versió ja que consideren que s’ha d’anar amb cura pel fet que en alguns casos sembla que s’havia perdut informació en sistemes amb el format EXT4. Si teniu un sistema EXT3 i voleu passar-lo a EXT4, a la pàgina kernel.org en teniu una guia.

ext4

 • Altres canvis

Altres canvis i afegits han estat per exemple els nous temes Dust i New Wave que ara es poden triar a l’apartat d’aparença, aire fresc per a un dels apartats més criticats de la distribució. A partir d’ara ja només podrem tancar l’ordinador des del giny d’usuaris del panell superior (ja no podrem fer-ho des del menú Sistema).

L’apartat “Sessions” a dins del menú “Preferències”, punt des del qual configuràvem les aplicacions d’inici ha desaparegut i ara ja tenim una entrada que directament s’anomena “Aplicacions d’inici”, molt més adient. Un altre canvi vistós ha estat el del bootsplash (l’animació que veiem mentre es carrega el sistema), que ha canviat després de gairebé 3 anys.

bootsplash-jaunty

En definitiva, molts canvis interessants i una millora de rendiment que des de feia molt de temps que es demanava. El millor de tot és que el temps d’arrencada encara podrà millorar molt més a les properes versions gràcies a les noves característiques que s’estan implementant a les versions més actuals del nucli Linux.

  • LitusMayol on 23 d'abril de 2009 at 10:09

  Reply

  Quines ànsies!

  I per St Jordi!!! 🙂 Feliç diada!

  • PellRoja on 23 d'abril de 2009 at 20:20

  Reply

  Molt elaborada la notícia 🙂 Sembla que aquesta està força bé de rendiment. Jo ara provaré la remix a veure que tal amb la wifi de eeepc.

  • Daerun on 23 d'abril de 2009 at 21:06

  Reply

  La iso ja disponible també está totalment en català, o cal esperar a la versió catalanitzada? 😀

  • LitusMayol on 23 d'abril de 2009 at 22:40

  Reply

  @PellRoja. Jo m’he baixat la .iso de Caliu i em surt totalment en català!

  • roger on 24 d'abril de 2009 at 09:36

  Reply

  Algu que s’hagi actualitzat des de la 8.10 ha tingut algun problema greu?

  • Gerard on 24 d'abril de 2009 at 10:48

  Reply

  Roger jo fa 15 dies que la faig servir, i varis pcs diferents 7 o 8, i no he tingut cap problema amb cap. Només amb un, que no m’ha canviat el bootsplash, però és totalment irrellevant i segurament si m’ho miro amb 5 minuts ja l’aconsegueixo posar

  • guillem on 24 d'abril de 2009 at 12:17

  Reply

  Molt bona recopilació! Moltes gràcies 😀

  • jordi on 26 d'abril de 2009 at 21:21

  Reply

  Hola. Recomaneu l’EXT4? Algú l’ha provat? He llegit que podia provocar alguns problemes… No ho sé. Què em recomaneu?
  Gràcies.

  • Pau on 27 d'abril de 2009 at 11:29

  Reply

  Jo estic amb EXT4 i funciona perfectament. El rendiment és una mica superior a l’ext3.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.