El teu blog de Linux en català

Recta de regressió a GNU/Linux (1)

Amb la recent aparició de l’OpenOffice 3.0, els usuaris d’aquest programa hem descobert que ja és possible fer regressions amb el programa Calc. Les rectes de regressions o línies de tendència són freqüentment utilitzades en el món de la investigació científica. Molt sovint, després de dur a terme un experiment, s’ha de treballar amb les dades i buscar relacions. És llavors quan hem d’utilitzar aquest recurs.

Primer de tot hem de crear el gràfic a partir de les dades que ens interessin. Per crear el gràfic s’ha d’anar al menú de l’OpenOffice i clicar a Insereix -> Diagrama -> XY (dispersió) i a partir d’aquí anar omplint totes les opcions. Un cop haurem finalitzat aquest procés, començarem a crear la recta de regressió, seguint els següents passos:

1.- Farem doble clic al gràfic

2.- Clicarem amb el botó dret damunt d’un dels punts

3.- Triarem l’opció: “Insereix una línia de tendència…”

4.- Se’ns obrirà el quadre “Línia de tendència”

5.- Configurarem la nostra línia de tendència i sortirem del quadre

Recta de regressió

Fins ara, amb OpenOffice 2.4, només es podien fer rectes de regressió linial (amb una funció estadística concreta LINEST). Ara, la nova versió ens ofereix un ventall més ampli de regressions, dins del qual trobem les linials, logarítmiques, exponencials i potencials. S’ha de matitzar que el Calc encara no permet fer regressions polinòmiques. A més a més, tenim les opcions de mostra l’equació i de mostrar el coeficient de correlació.

Per a qualsevol dubte, es pot consultar l’Ajuda de l’OpenOffice en anglès, buscant el terme Regression. Si encara no teniu la versió d’OpenOffice 3.0, podeu seguir aquest apunt per poder-ho fer fàcilment. En el pròxim apunt, us explicaré una altre programa de càlcul molt bo que també permet fer rectes de regressió.

2 comments

  • guillem on 31 de març de 2009 at 15:10

  Reply

  Molt bon apunt Roger!

  La veritat és que el tema de regressions clama al cel. Com pot ser que una companyia com Sun Microsystems no inverteixi en afegir aquesta característica, i encara en la versió 3.0 no inclogui suport per regressions polinomials?

  Sembla com si Sun no li interesess promocionar el seu producte. Ho trobo escandalòs. Qualsevol matemàtic és capaç de fer rectes de regressions polinomials, de fet a mètodes numèrics és de les primeres coses que s’aprén! (per aquells que hagueu estudiat carreres de ciències molt probablement ja hagueu tingut aquesta experiència).

  Vosaltes que en penseu d’aquest tema?

  En fi.. sort en tenim del gnumeric 😉

  • roger on 1 d'abril de 2009 at 23:09

  Reply

  Hola Guillem,

  tens tota la raó. Jo també penso que el Calc de l’OpenOffice té mancances, però també hem de reconèixer que amb la nova versió ja s’han començat a posar les piles sobre aquest tema. Ja era hora!

  Per altra banda, en l’apunt “Recta de regressió a GNU/Linux (2)”, presento el Gnumeric, un programa també de full de càlcul, que permet fer rectes de regressió polinomials. De fet, jo el vaig descobrir mentre feia les pràctiques en un laboratori. Necessitava fer una recta de calibratge per mesurar unes absorvàncies (i després mesurar concentracions) amb l’espectrofotòmetre. Ja veus, el vaig descobrir per pura necessitat.

  Però em va agradar tant que li he dedicat un post sancer! Gnumeric ha sabut aprofudir en allò que no ha fet Sun Microsistem. A veure si els de l’OpenOffice també es posen al nivell i amb la propera versió del Calc ja es poden fer rectes de regressió polinomials.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.