El teu blog de Linux en català

Màquines virtuals. 4: Guest Additions

Un cop ja tenim una màquina virtual amb el sistema operatiu instal·lat, veiem que tenim certes mancances. Per exemple, la màquina virtual captura el ratolí, i per deixar-lo anar hem de prémer el botó Ctrl dret. A més, la màquina virtual té poques opcions gràfiques (perquè no té controlador gràfic avançat). No té accés als fitxers propis de la màquina física. I alguns altres.

La majoria d’aquests problemes es resolen instal·lant les Guest Additions que proporciona el mateix VirtualBox. Aquestes Guest Additions són un programa que s’ha d’instal·lar a cada màquina virtual com un programa més. Per a instal·lar-les, primer hem d’arrancar la màquina virtual i, des del menú de VirtualBox de la màquina virtual, seleccionar “Dispositius > Instal·la les Guest Additions…”, com es veu a la imatge següent:

Instal·lació del les VirtualBox Guest Additions

Instal·lació del les VirtualBox Guest Additions

Això ens muntarà un CD virtual a la màquina. Si tenim una màquina virtual amb GNU/Linux, hem d’obrir un terminal i executar:

cd /media/cdrom

sudo ./VBoxLinuxAdditions-x86.run

Si a la nostra màquina virtual hi tenim instal·lat Windows, hem d’anar al CD-ROM i executar el fitxer “VBoxWindowsAdditions.exe”. Un cop instal·lades les Guest Additions, tindrem els següents avantatges:

 • Integració del ratolí. El ratolí ja no serà capturat per la màquina virtual, sinó que es comportarà en ella com si fos una finestra més de la nostra màquina principal.
 • Carpetes compartides. Podrem compartir carpetes de la nostra màquina principal perquè es vegin des de la virtual (com si fos a través de la xarxa).
 • Millor suport gràfic. Si redimensionem la finestra del VirtualBox, es modificarà la resolució de la màquina virtual, podrem activar efectes 3D en sistemes GNU/Linux i altres millores gràfiques.
 • Porta-retalls compartit amb la màquina principal.

De tots aquests, l’únic que cal explicar una mica és com compartir carpetes. Amb la màquina virtual aturada, hem de configurar-la per tal que pugui veure certes carpetes. Visualitzem els seus “Paràmetres” i anem a “Carpetes Compartides”. Fem clic al botó per afegir-ne una de nova. Al camp “Ruta cap a la carpeta” hem d’escollir la carpeta de la nostra màquina principal que volem compartir. Al camp “Nom de la carpeta” hem d’escollir amb quin nom volem que es vegi des de la màquina virtual.

Un cop configurades totes les carpetes que volem compartir amb una màquina virtual concreta, l’arranquem. Si la màquina virtual és Windows, per a poder veure la carpeta compartida, hem d’obrir un intèrpret de comandes i executar-hi:

net use x: vboxsvrnom_carpeta

La carpeta compartida la trobarem a “x:”. Si la nostra màquina virtual és GNU/Linux, hem de crear el directori sobre el qual vulguem muntar la carpeta compartida (si no l’hem creat abans), i muntarla:

sudo mkdir /media/nom_carpeta

sudo mount -t vboxsf -o uid=usuari nom_carpeta /media/nom_carpeta

Com a “usuari” hem de posar l’usuari amb que utilitzem la màquina virtual. I amb això tindrem muntada la carpeta compartida, però s’ha d’executar cada sessió. Si voleu que la carpeta quedi compartida per totes les sessions, cal editar el fitxer fstab:

sudo gedit /etc/fstab

I afegir la línia següent:

nom_carpeta  /media/nom_carpeta   vboxsf   defaults,umask=007,gid=46  0   0

Ara sí que la nostra màquina virtual és completa. A la propera anotació veurem com utilitzar dispositius USB des de la màquina virtual.

  • pol on 26 de març de 2009 at 09:11

  Reply

  molt bo aquest! Això ja són els típics detalls que et molestarien i que tardaries mesos a anar resolent 🙂 Ara ho tens en 10 minuts! a vere quan enganxo un instal·lador de windows(-todo-en-uno) d’aquests…

  • oriolsbd on 26 de març de 2009 at 12:43

  Reply

  Hola, Pol.

  Sí, la veritat és que amb els tres primers apunts que vaig escriure (bé, amb el segon i el tercer) ja es pot gaudir d’una màquina virtual gairebé completa. L’apunt 4 i 5 són per acabar d’afinar-la. 🙂

  • pol on 26 de març de 2009 at 16:07

  Reply

  I tant! Però aquests són els que costen més de trobar!

  • xavi on 29 d'octubre de 2009 at 10:52

  Reply

  Oriol, estic tenint algun problema amb el VB, em podries donar un cop de mà? xd

  He instal·lat XP-SP3 dins del meu Ubuntu. Va tot bé i em funciona de meravella, tinc les Guest Additions i tot, he compartit carpetes, puc obrir arxius del meu sistema original… però quan estic dins les carpetes compartides, accedint-hi des d’XP, no puc desar-hi res! Em diu que estan protegides contra escriptura, però no ho he aconseguit canviar.

  Alguna idea?

  Per cert, gràcies retardades pel tutorial, m’ha estat molt útil 😉

  Salut!

  • oriolsbd on 29 d'octubre de 2009 at 13:55

  Reply

  Hola, Xavi.

  Ara mateix no estic en un ordinador on hi tingui VirtualBox, o sigui que parlo “de memòria” (i normalment, la meva memòria no dura més de 3 minuts, com la Doris 🙂 ). Quan comparteixes una carpeta des del VirtualBox, des de la pestanya “Carpeta Compartida” dels “Paràmetres” de la màquina virtual, hi ha una opció on li indiques si la comparteixes en mode read-only, o si vols que la Màquina Virtual també tingui permisos d’escriptura. Pots comprovar que ho tinguis ben configurat?

  • xavi on 30 d'octubre de 2009 at 15:39

  Reply

  Ostres, cert! Ja està arreglat, moltes gràcies 😉

  Quan ho he canviat de fet he recordat que quan la vaig crear seguint el teu tutorial vaig decidir expressament fer-la de només lectura perquè “per a què ho vull jo això?” xd

  Bé, felicitats pel tutorial again!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.