El teu blog de Linux en català

Edició de fitxers pdf amb OpenOffice.org

De sobres és coneguda per tothom (o això crec 🙂 ) l’existència de complements per al Firefox i la resta de productes de Mozilla i derivats. Però també hi ha altres programes lliures que han adoptat aquesta estratègia per  fer més atractiva la seva utilització.

OpenOffice.org, per exemple, també té un nombre considerable de complements. Des del meu punt de vista, un dels més interessants és PDF Import. Per mitjà d’aquest complement podreu obrir fitxers pdf des del processador de textos de l’OpenOffice.org i modificar el seu contingut (sempre i quan el pdf no estigui protegit).

Aquest complement encara té consideració de versió Beta, però ja porta uns mesos així (gairebé mig any), i la veritat és que funciona força bé (fins on jo he pogut comprovar). Sí que cal tenir en compte que editar un fitxer pdf no és tan àgil com editar un fitxer odt, per exemple. Però anem a pams.

Per instal·lar el PDF Import, heu d’anar a la seva pàgina principal i baixar-vos el fitxer corresponent al vostre sistema operatiu i, en cas que sigui Linux, a l’arquitectura del vostre ordinador (32 bits o 64 bits). En el meu cas, m’he baixat el que indicava com a “Linuxx86” (32 bits). Fem clic al botó “Get it!” corresponent. El navegador ens demanarà si volem executar el fitxer directament amb l’OpenOffice.org o si volem desar-lo al disc. El millor és executar-lo directament amb l’OpenOffice.org, perquè en aquest cas el complement s’instal·larà automàticament. Si preferim desar-lo al disc (o si el navegador no ens dóna l’opció d’obrir el fitxer directament amb l’OpenOffice.org) igualment podrem instal·lar-lo des del gestor d’extensions (al menú “Eines > Gestor d’extensions”), fent clic a “Afegeix…” i indicant el fitxer que acabem de baixar-nos.

Un cop instal·lat el complement, veurem que ja podem obrir fitxers pdf. Veurem que el fitxer no s’obre amb el Writer (el processador de textos d’OpenOffice.org) sinó amb el Draw. Això és així perquè el format pdf realment té més a veure (com a mínim internament) amb una imatge que amb un document de text. I aquest és també el motiu pel qual us comentava que no és tan àgil de modificar com un document normal.

Un cop obert el fitxer, podrem modificar el text que contingui (això sí, línia a línia), els títols, les imatges, i tot el que ens interessi. També podem eliminar o afegir tot el contingut que vulguem.

3 comments

  • xavi on 19 de març de 2009 at 12:35

  Reply

  Oriol, he tingut problemes per instal·lar-me’l perquè només és vàlid per l’openoffice 3.0, però aquest encara no està disponible al gestor de paquets synaptic… com el puc obtenir?

  Un post molt interessant, felicitats!

  • guillem on 19 de març de 2009 at 13:06

  Reply

  Xavi, ja t’he contestat aquí 😉

  Tambè val la pena comentar que existeix un programa que no està mal per a l’edició de pdfs, que és diu pdfedit. Tambè si som més fans de la línia de comandes està el pdf tool kit, que està molt bé. S’instal·lat des dels repositoris i és conegut com a pdftk.

  • oriolsbd on 19 de març de 2009 at 14:59

  Reply

  El pdftk que comentes, ja l’havia provat. Va MOLT bé per a fer coses del tipus:
  – Extreure una o diverses pàgines d’un pdf.
  – Fusionar diversos pdf en un de sol. Per exemple, si quan s’escaneja un document de diverses pàgines l’escàner et treu diversos pdf, pots juntar-los fàcilment amb el pdftk.

  I més coses “grans” d’aquest estil. Un gran programa. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.