El teu blog de Linux en català

Qalculate!, una gran calculadora… i més.

Després de la interessant sèrie d’articles sobre càlculs en GNU/Linux feta pel Guillem, us parlarè d’un programa per a tenir una impressionant calculadora en el vostre ordinador. La calculadora que venia per defecte no m’acabava de fer el pes, i vaig buscar-ne una d’alternativa, fins que vaig trobar Qalculate!, i amb ella m’he quedat. Per a instal·lar-la, ho podeu fer directament a través del Synaptic instal·lant el paquet “qalculate-gtk” (o “qalculate-kde” si utilitzeu l’entorn d’escriptori KDE) o des d’un terminal, executant la següent ordre:

sudo apt-get install qalculate-gtk

Un cop instal·lat, el trobareu al menú “Aplicacions > Accessoris > Qalculate!”. Quan l’executeu per primer cop, us demanarà si voleu que actualitzi els canvis de divisa a través d’Internet. Això ho fa perquè una de les coses que permet el Qalculate! és obtenir el canvi de divises amb el valor real (i actual) del canvi. Un cop acceptat (si ho voleu així) arribareu a la pantalla principal del programa:

Vista principal del Qalculate!

Vista principal del Qalculate!

Des d’aquesta pantalla es poden veure la majoria de funcions disponibles en les calculadores cientifiques normals. Una característica molt interessant és que totes les funcions (tant les que veieu en aquesta pantalla com totes les altres que té, que són moltes) es poden escriure directament des del teclat. Per exemple, per calcular l’arrel quadrada de pi, podeu fer-ho des dels botons del Qalculate! o escrivint directament:

sqrt(pi)

Això fa que, quan comences a conèixer les funcions a utilitzar, el seu ús arriba a ser molt àgil. A això li hem d’afegir que, a mida que vas escrivint lletres, et va mostrant totes les funcions que comencen amb les que vas escrivint i, un cop la tens escrita, et diu tots els paràmetres que se li pot posar, de manera que ràpidament vas descobrint noves funcions i les pots aprofitar al màxim.

A més, si vas realitzant diverses operacions encadenades, no aprofita l’últim resultat obtingut (com passa habitualment) sinó l’operació que t’ha fet arribar a l’últim resultat. Això pot semblar que no és massa important, però si vas encadenant diverses operacions d’aquesta manera, l’exactitud del resultat final és molt més alta que si només s’aprofités el resultat.

A través del botó “History” hi ha l’historial de les darreres operacions realitzades (tant les operacions en sí com el resultat obtingut) des del qual podeu copiar-ne alguna part i enganxar-la per a realitzar nous càlculs, per exemple.

Com he comentat abans, el programa té moltíssimes funcions. Les podeu veure a través del menú “Functions”. I algunes d’aquestes funcions van molt més enllà del que s’espera d’una calculadora. Per exemple, com he comentat abans pot realitzar canvis de divises amb el valor real (i actual) del canvi, però també pot calcular derivades de funcions, integrals, resoldre equacions, fer càlculs típics de matrius, estadístics, amb nombres complexes i una llista molt més llarga que no escric perquè no acabaria mai. Millor que proveu el programa i reviseu el menú de funcions.

En resum, una joia matemàtica.

  • Roger on 15 de març de 2009 at 01:13

  Reply

  Ja me l’he instal·lat. Molt bon programa!!! M’ha semblat molt curiós ( i a l’hora encertat) que et mostra el resultat amb el signe d’aproximació quan no pot mostrar tots els decimals. Per altra banda, trobo molt encertat també que la calculadora porti funcions, i que s’hi pugui escriure com si es tractés d’una terminal.

  Em sembla que jo també em quedo amb aquesta calculadora.

  • oriolsbd on 15 de març de 2009 at 20:52

  Reply

  I acabo de veure que també permet dibuixar gràfiques. Es pot fer a través del menú “File > Plot functions/data”. 🙂

  • jordi on 16 de març de 2009 at 09:40

  Reply

  Et (us) copio. Les calculadores “gràfiques” solen ser limitadetes.

  Això promet.

  • guillem on 16 de març de 2009 at 11:43

  Reply

  Ostres, m’ha mervellat aquest programa! Quan em vas dir que era bo me’l vaig instal·lar i la veritat és que respon de la millor manera que ho pot fer. Una de les coses que m’ha enacantat d’aquest programa és que quan escrius un resultat se’t queda l’operació que estàs escrivint i no et fa com la calculadora que ve per defecte (que és una porqueria) que t’esborra els càcluls.

  Molt bon apunt, Oriol. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.