El teu blog de Linux en català

Programari Lliure en els SIG

Dijous passat pel matí vaig poder assistir a algunes ponències de les III Jornades de SIG lliure. Tot i que el meu interès es centrava en la que havia de fer Richard Stallman (i de la qual parlaré en una altra anotació) vaig voler aprofitar per conèixer una mica què són els SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) i quin és l’estat del Programari Lliure en aquest sector. Vagi per avançat que la meva anàlisi és feta “des de fora”, perquè fins fa quatre dies només tenia vagues referències als SIG i, per tant, els meus coneixements en aquest àmbit són gairebé nuls.

La primera ponència a què vaig assistir presentava un sistema d’informació epidemiològica. A partir de les seves dades es pot arribar a trobar el focus d’on ha sorgit una certa epidèmia per a poder trobar-ne les causes d’arrel, per exemple.

Després vaig assistir a una demostració d’un sistema de routing força interessant que mostra com anar a un destí concret (semblant al servei de Google Maps), però que permetia introduïr un gran nombre de paràmetres, com per exemple, que el camí tingui el mínim de pendents.

En una altra feien una demostració de Mapfish, un framework per a facilitar el desenvolupament de nous programes que vulguin representar geogràficament qualsevol tipus de dades, agrupats per regions de diferents tipus.

A l’última ponència mostraven el programa que més em va cridar l’atenció: Capaware (amb Geviemer). Aquest programa mostra un mapa real en 3D, i en principi està dissenyat per a fer un seguiment en temps real dels focs forestals, però està preparat per a poder programar-hi complements per a ampliar les seves funcions. En aquest entorn 3D mostra l’evolució de l’expansió del foc, i permet simular cap on anirà, gràcies al simulador Farsite, que han integrat en el entorn 3D de Capaware. També permet tenir-hi posicionades les forces d’extinció d’incendis (bombers, helicopters, avionetes, etc.) i, gràcies al simulador, preveure cap on anirà el foc per ajudar a prendre decisions a priori. Podeu veure aquest vídeo de demostració.

En resum, vaig poder veure una part del gran nombre d’aplicacions a que es pot aplicar els SIG. El Programari Lliure, en aquest sentit, sembla que no s’està quedant enrere. En les Jornades es van mostrar més de 15 programes amb desenvolupament actiu. I he de dir que, els que jo vaig poder veure, em van semblar de gran qualitat.

3 comments

  • Roger on 15 de març de 2009 at 01:00

  Reply

  Sembla mentida els programes que s’estan creant en l’actualitat. Em sembla molt interessant tot això que comentes ja que no coneixia aquesta temàtica del programari lliure, i realment tenen una utilitat bestial.

  A més, llegir una crònica en primera persona no té preu. Em sembla un apunt molt valuós.

  Salut!

  • oriolsbd on 15 de març de 2009 at 20:32

  Reply

  Sí. La veritat és que les Jornades estaven molt bé. Recomano a qualsevol a qui interessi aquest tema (encara que sigui mínimament) que miri d’anar-hi l’any vinent.

  Salut!

  • guillem on 16 de març de 2009 at 11:45

  Reply

  Ostres! Què interessant aquest programes que comentes. Sobretot el del foc. El sorprenent d’aquest camp és que el programari que es desenvolupi sigui programari lliure. És tot un avenç per la societat que els desenvolupadors d’aquest programari ja el publiquin sota aquesta llicència, ja que els programes acaben arribant a molta més gent i sent molt bons.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.