El teu blog de Linux en català

Un programa senzill per editar fotos i dibuixos per GNU/Linux?

Una de les primeres coses que vaig trobar a faltar quan vaig abandonar els sistemes operatius privatius va ser un bon programa de l’estil del clàssic MS Paint de Windows per editar imatges. El programa que ve amb els repositoris predeterminats d’Ubuntu, el GIMP, és perfectament capaç d’això i més, però per a tasques senzilles pot ser massa complicat i carregós (i la veritat és que encara no el sé fer servir).

Per sort, la comunitat del programari lliure ens ofereix un bon ventall de programes d’edició d’imatge senzills que espero que satisfacin a qualsevol usuari nostàlgic del vell MS Paint (el qual, per cert, Microsoft ha decidit eliminar de futures versions del seu SO!).

Entre els més utilitzats tenim gpaint, el senzillíssim xpaint o l’infantil tuxpaint. Tot i així, el que més m’ha agradat a mi és el kolourpaint. Aquest programa, nadiu de l’entorn d’escriptori KDE però perfectament adaptat a GNOME, és un clon gairebé perfecte de l’MS Paint.

Per instal·lar-lo només fa falta que el busqueu al Gestor de Paquets Synaptic, i ell sol ja s’encarregarà d’instal·lar tots els paquets i les llibreries addicionals que facin falta si utilitzeu Ubuntu (recordem que es tracta d’un programa KDE!).

Aquí teniu una captura de pantalla:

captura

Com podeu veure, és pràcticament clavat a l’original!

A més, té algunes petites funcions addicionals que el fan encara millor que la seva contrapartida privativa. Per exemple, permet pintar “zones” de color similar amb l’opció “Similitud de Color”:

captura-1

I una de les característiques que més m’agraden: la possibilitat de canviar fàcilment el contrast, la brillantor, la saturació, el valor gamma… de les imatges que estiguem editant, entre d’altres efectes:

captura-2

Bé, aquestes són algunes de les característiques més interessants d’aquest programa. En la meva opinió hi ha altres petits detalls que el fan molt millor que qualsevol altra alternativa d’aquest estil: us convido a que els descobriu vosaltres mateixos!

Ah, i per cert, com possiblement ja haureu vist a les captures de pantalla, està totalment traduït a la nostra llengua 😉

Espero que el gaudiu! A dibuixar, artistes!

  • Roger on 15 de març de 2009 at 00:52

  Reply

  Molt bé Xavi! Esperavem amb molta impaciència el teu primer apunt, i per fi ha arribat. Benvingut al blog!!!

  Tens raó quan expliques el procés que pateix un usuari que deixa de fer servir el Paint. A mi també em va passar. Primer el trobes molt a faltar, en busques un de semblant però quan el trobes, no t’acaba de convèncer. I finalment et dones per vençut… però ara, amb el kolourpaint he trobat la solució! 🙂

  Per cert, apunt de molt bona qualitat. Salut!

  • oriolsbd on 15 de març de 2009 at 20:37

  Reply

  Doncs sí, un programa molt interessant per a petites cosetes (i així no haver d’obrir el Gimp per a fer segons què).

  Per cert, he provat d’instal·lar-me el paquet “Kolourpaint” i m’ha dit que no em deixava. El que s’ha d’instal·lar és el “kolourpaint4”.

  Per cert, benvingut!

  • jordi on 16 de març de 2009 at 09:32

  Reply

  Jo des de petit havia usat la versió 3 del Photoshop en un PowerMac de la sèrie 7600 a 133MHz. Sempre vaig veure el MS Paint com una autèntica porqueria, sincerament… i carregós d’usar.

  Però el programari que proposes sembla molt xulo. Sempre hi ha el germà petit!

  • guillem on 16 de març de 2009 at 11:33

  Reply

  Completament d’acord amb en Jordi. No crec que per fer un dibuix senzill et calgui apendre a fer anarn un gimp, que és un programa més professional i amb moltes més funcions dedicades al retoc d’imatges.

  Tambè us aconsello si voleu dibuixar que apreneu a fer anar l’inkscape. És un editor d’images vectorials, cosa que vol dir que els dibuixos que s’hi fagin poden ser ampliats tan com es vulgui sense perdre resolució. Però en aquest cas tindrem el mateix problema que amb el kolourpaint no tenim. Cal apendre’l a fer funcionar 🙂

  • xavi on 16 de març de 2009 at 18:16

  Reply

  Tens raó Oriol, en realitat el paquet d’instal·lació és kolourpaint4. Error tonto, és que fa temps que el vaig instal·lar i ja no me’n recordava.

  Guillem, precisament estic aprenent a fer servir l’inkscape, i tot i que de moment no hi tinc gaire traça em dóna prou bones vibracions. De fet estava pensant de fer-ne un post quan el domini més, si no s’hi ha animat ningú abans esclar.

  Me n’alegro que us hagi agradat l’article, encantat de col·laborar amb vosaltres!

  • guillem on 17 de març de 2009 at 01:24

  Reply

  Hola Xavi, doncs l’inkscape és un programa genial i cada cop el milloren més. Jo l’uso per treballar, així que si tens algún dubte que et pugui respondre estaré encantant d’ajudar-te. Una de les parts me? interessants que té és l’opció “vestoritzar”. Així pots fer un dibuix amb un retolador, l’escaneges, el passes a inkscape, el vectoritzes i ja tens una il·lustració xulissima.

  Ens veiem!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.