El teu blog de Linux en català

Alpha 6 de Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope).

Ja ha sortit la sistena versió Alpha de l’Ubuntu 9.04 (àlias Jaunty Jackalope), que ha de treure la seva versió definitiva el dia de Sant Jordi d’enguany. Si voleu provar-la, us deixo els enllaços de les seves diferents versions (o, com diuen, dels seus diferents colors):

Ubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/releases/jaunty/alpha-6/

Kubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/jaunty/alpha-6/

Xubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/jaunty/alpha-6/

Edubuntu: http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/releases/jaunty/alpha-6/

Sobretot, de moment NO ÉS RECOMANABLE INSTAL·LAR-LO EN ENTORNS PRODUCTIUS, NI PER A ORDINADORS DE SOBRETAULA HABITUALS (excepte si teniu clar què significa una versió Alpha i n’assumiu les possibles conseqüències). Cal tenir molt clar que es tracta encara d’una versió de proves. Realment, és l’última versió Alpha, després ja vindrà la primera Beta.  Aquestes versions serveixen per a poder provar les seves noves funcionalitats, i trobar-hi possibles errades per tal de notificar-les i que les versions definitives siguin molt estables.

Jo l’estic provant en una màquina virtual (amb Virtualbox) des de la quarta Alpha, i les sensacions són molt bones. De tota manera he anat trobant alguna errada (de moment sense gaire importància). Perquè us feu una idea del grau de modificació que encara hi ha en aquesta versió, jo intento fer una actualització diària dels programes, i cada dia hi ha de l’ordre de 70Mb d’actualitzacions.

En aquesta pàgina podeu trobar el calendari de llençament de Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

  • Crashbit on 13 de març de 2009 at 12:27

  Reply

  Sembla ser, que a part del problema amb ext4, existeixen importants problemes amb el servidor de so (pulseaudio).

  Un servidor que ubuntu ens l’està gairebé imposant, (intenteu treure’l i veureu perquè dic això) cosa que va bastant en contra del que jo entenc per software lliure.
  Resulta que pulseaudio ja no funciona per interrupcions de hardware (irq) si no que ara, per tal de gastar menys bateria, entre d’altres coses, s’utilitza el timer, i resulta que algunes targetes de so no es porten gaire bé amb aquest últim.

  Senzillament espero que per quan surti la RC, els problemes amb el pulseaudio estiguin arreglats, ja que si no donará molt que parlar entre els usuaris, especialment els nous, el fet de que no funcioni el so.

  Per cert, molt bon blog. 😛

  • oriolsbd on 13 de març de 2009 at 13:03

  Reply

  Amb això que comentes del so, no fa massa una amiga em va dir que no li funcionava el so amb aMSN si s’executava alhora amb el Firefox. Al final, no provenia de l’aMSN en sí, sinó de les llibreries que utilitza, però suposo que tot deu provenir del mateix problema que indiques del timer.

  Al final, vam provar algun altre programa. Primer, el Pidgin, però només permet xat “escrit”. Després, vam provar l’emesene, i no recordo com va acabar. 🙂

  Em sona que amb la 8.10 al principi també hi va haver molts problemes amb el so, oi? O va ser amb la 8.04? O potser amb les dues… 🙂

  Salut!

  • guillem on 16 de març de 2009 at 11:51

  Reply

  La migració a pulseaudio a mi no m’acaba de convencer. Més que res perquè porta una sèrie de problemes assossiats que es podrien evitar totalment. Sobretot, perquè el só ja se sent bé utilitzant l’alsa. Si voleu deixar d’usar pulseaudio (jo va ser el primer que vaig fer en instal·lar-me aquesta versió de l’ubuntu) e? tan fàcil com anar a Preferències>Administració>So i canviar on fica pulseaudio per alsa.

  Sincerament no se quins avantatges reals te el puseaudio respecte l’alsa…

  • guillem on 16 de març de 2009 at 12:25

  Reply

  Se m’oblidava! Benvingut al blog crashbit! Celebro que t’agradi 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.