El teu blog de Linux en català

Com puc modificar el temps del GRUB?

Per començar, farem una curta introducció sobre què és el GRUB. Sempre ens agrada saber què són i quines funcions tenen els programes, abans de parlar d’ells.

El GRUB (GRand Unified Bootloader) és un gestor d’arrencada múltiple que s’utilitza per iniciar dos o més sistemes operatius instal·lats en un mateix ordinador. També s’anomena GNU GRUB perquè forma part del projecte GNU. Perquè encara ens entenguem millor, és la pantalla que apareix mentre s’està engengant l’ordinador, i que ens permet escollir, per exemple, entre arrancar amb Ubuntu o amb Devian, o amb altres sistemes privatius. Per si encara no sabeu de què parlo, posarem una foto la mar de bonica:

Fitxer:GRUB screenshot.png

Per accelerar el temps d’arrancada de l’ordinador, ens pot interessar reduir el temps del GRUB. Per exemple, en el meu cas, el temps es correspon a 1 segon. D’aquesta manera, sempre se m’obre l’ordinador amb Ubuntu, a no ser que durant el segon cliqui algun botó que em permeti canviar el sistema operatiu d’arrancada.

Doncs bé, anem al gra. Per canviar el temps del GRUB, entrarem a la terminal i ho farem de la manera següent:

cd /boot/grub

sudo nano menu.lst

Llavors, escriurem la nostra contrassenya, i un cop a dins del fitxer menu.lst, buscarem la línia 19 on posa:

timeout         #número#

I ho reescriurem. Per exemple, per tal que duri un segon:

timeout         1

Finalment, guardarem els canvis amb ctrl+O i sortirem amb ctrl+X. A partir d’ara, ja podreu disfrutar d’una arrancada més ràpida de l’ordinador.

Per útlim, us voldria oferir una alternativa. Hi ha un programa anomenat StartUp-Manager que us podeu instal·lar directament des de gestor de paquets Synaptic, i que també permet configurar la durada del GRUB d’una manera més visual. És un procediment més lent però més maco. StartUp-Manager també permet configurar altres coses en el procés d’arrancada de l’ordinador.

    • guillem on 4 de març de 2009 at 09:47

    Reply

    Hola Roger!

    Gràcies per aquesta aportació tan interessant 🙂

    Una altra opció interessant que trobem a menu.lst és canviar el sistema operatiu que s’engega per defecte. Això és fa buscant la línia que fica

    default 0

    I canviant el 0 per un altre valor (0 és la primera línia i així successivament)

    Tambè afegir que una alternativa al GRUB és el LILO, però no connec de ningú que el fagi servir. Algú el fa servir i pot comentar millores/diferències?

    Salut!

    • oriolsbd on 4 de març de 2009 at 10:00

    Reply

    Jo vaig utilitzar LILO fa uns anys, perquè era el gestor d’arrancada que venia de forma predeterminada amb la distribució Mandrake (que és com es deia la distribució Mandriva abans que s’unís amb la Conectiva).

    Ara està molt en desús, i em sembla que la majoria de distribucions ja van directament amb Grub. No en sé el motiu. Al principi, LILO tenia certes limitacions:

    – Només permetia fins a 16 entrades (que realment són més que suficients en la gran majoria de casos).
    – Només permetia arrancar des de particions que comencessin en els cilindres 0 a 1023 dels dos primers discos durs (aquesta limitació era deguda a que només sabia treballar amb 16 bits).

    Aquestes limitacions es van acabar arreglant. Com a mínim la segona, de la primera no n’estic segur.

    Gràficament, m’agradava més. No era una pantalla de text, sinó una amb fons de pantalla, i les seleccions anaven enquadrades. Amb el GRUB també es pot fer això (amb l’StartUp-Manager és relativament senzill de fer) però no és l’opció predeterminada.

    • Adrià on 4 de març de 2009 at 14:47

    Reply

    El startup-manager està orientat sobre tot a fer-se servir amb el grub2, que sí que te fons de pantalla i es més bonic i tal.

    A més, els fitxers de configuració i la sintaxi del grub 2 són diferents, així que estaría bé especificar als articles la versió del programari amb la qual ss’hi treballa.

    • oriolsbd on 4 de març de 2009 at 22:07

    Reply

    Hola de nou.

    Em sembla que no cal el GRUB2 per a tenir imatge de fons, i un entorn gràfic. Amb l’startup-manager ja pots utilitzar imatges de fons sense haver d’instal·lar el GRUB2.

    D’una banda, pots generar-te-les tu mateix. Si no recordo malament, han de tenir unes característiques molt concretes: Una mida de 640×480 i només 256 colors, o sigui, una profunditat de 8 bits. Abans era així, no sé si ha millorat. Un cop tens generada la imatge, la pots afegir al StartUp-Manager.

    Una altra cosa que pots fer és instal·lar el paquet “grub-splashimages”, que conté moltes imatges ja amb el format correcte, i que es veuen directament des del StartUp-Manager.

    Salut!

    • oriolsbd on 4 de març de 2009 at 22:09

    Reply

    Per cert, per als qui utilitzeu l’escriptori KDE, teniu el KGrubEditor en comptes del StartUp-Manager. Us quedarà més integrat en el vostre escriptori. Jo l’havia utilitzat quan encara es deia QGrubEditor, i anava molt bé (com el StartUp-Manager, que també va molt bé).

    Salut!

    • Roger on 4 de març de 2009 at 22:41

    Reply

    En primer lloc, moltes gràcies a tots plegats per donar informació addicional. Crec que tots aquests comentaris són molt valuosos ja que permeten posar en comú molts coneixements, i adquirir-ne de nous i molt interessants.

    En segon lloc, comentar que aquest apunt està fet en concret de cara al programa GRUB (no pel programa GRUB 2). En concret, jo tinc ara mateix instal·lada la versió 0.97-29ubuntu45 i els arxius de configuració estan exactament disposats de la manera que explico en l’apunt. Jo mateix he provat de canviar el temps del GRUB en el meu ordinador i m’ha funcionat sense cap tipus de problema.

    Ja per útlim, crec que és una molt bona idea especificar sobre quina versió del programa es parla, de cara a evitar possibles confusions. D’ara en endavant, intentaré seguir el consell de l’Adrià.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.