El teu blog de Linux en català

Canvi de portàtil: DELL Studio XPS

295Farà cosa de dos anys vaig comprar-me un MacBookPro. Des del primer dia vaig mig-penedir-me.

Per què? Doncs perquè un MacBookPro està fet per portar un sistema MacOSX, i no pas un GNU/Linux: el maquinari des d’un principi no era compatible, va haver de passar un any fins que vaig poder configurar tot bé; el teclat és molt incòmode, només per no tindre la tecla “Supr”; el touchpad també és un conyaç pel fet que només té un botó, i fer tasques bàsiques amb això és un mal de cap poc desitjable; no tenia lector de targetes; no llegia alguns cds (per qüestions de firmware, em van dir); s’escalfava que donava gust i, per acabar, no permetia desinstal·lar MacOSX (el qual mai vaig fer servir).

En definitiva, era un ordinador molt xulo, amb molt bones prestacions, però no estava fet per a gent com jo. Farà cosa d’un mes se’m va presentar l’oportunitat de vendre’l i no la vaig desaprofitar. Amb el que he tret m’he comprat un DELL Studio XPS de 16″ i no puc estar més content. L’únic problema és la targeta gràfica, que “és molt bona” i necessita els controladors privatius per poder funcionar.

Vaig anar a Dell per comprar-me un nou ordinador tractant de trobar-ne un amb Ubuntu ja preinstal·lat i tot compatible. Per desgràcia, només tenen dos models amb Ubuntu (i sembla que la cosa no canviarà). Tot i així, vaig cridar i els vaig dir que jo volia Ubuntu, perquè el Windows Vista no l’anava a utilitzar. El resultat va ser que em van dir: D’acord, si no vols el Windows Vista, com que no podem desintal·lar-lo, et fem un descompte i després tu ja instal·les l’Ubuntu.

Total, em van fer un descompte d’uns 50-60€ i ja tinc ací el meu nou Dell que té carregador de cds sense safata (com els mac), amb un botonet d’expulsió del cd justament a sobre de la tecla suprimir (millor que els mac), amb un touchpad amb dos botons, teclat que es retro-il·lumina, pantalla a 1920×1080, amb tots els botons multimèdia funcionant, un transformador planet prou xicotet (tenint en compte la mida de l’ordinador), lector de targetes i unes quantes pijades més.

Ara sí, estic satisfet amb la meua compra.

  • Roger on 19 de febrer de 2009 at 18:22

  Reply

  Jo em vaig comprar l’xps m1330 i la versió que volia era més barata amb Vista que la versió amb ubuntu…

  No vaig pensar en trucar, i això que m’hagués estalviat 60Euros!

  • Guillem on 19 de febrer de 2009 at 19:11

  Reply

  JO també tinc un dell, el mateix que el de Roger i estic força content, és petit 13.3″ i té molt bones prestacions. Ara mateix tinc ArchLinux instal.lat i va que vola. Dell és una marca prou seriosa i fa productes de bona qualitat.

  Pel que fa als mac, es com tot, si t´agrada creus que no hi ha res millor. Jo tinc amics que són molt fanatics i parlen mervelles, es clar que si te compres un mac el més lògic és usar el macOS.

  • PellRoja on 19 de febrer de 2009 at 20:44

  Reply

  Felicitats

  Jo l’altre dia també baix estar cercant per dell i el miniportatil. I els que tenien ubuntu estaven força bé. Però de moment esperaré.

  • Pauet on 20 de febrer de 2009 at 03:07

  Reply

  Si us plau Pau em pots explicar com t’ho vas fer per aconseguir el descompte, no hauria dit mai que s’avinguessin a descomptar la llicencia del Windows sense ni treure’l, gracies.

  • Pau on 20 de febrer de 2009 at 08:12

  Reply

  Hola Pauet

  Simplement els vaig comentar primer que si tenien aquest model amb Ubuntu, perquè no volia el Windows Vista i que havia acudit a Dell perquè sabia que ells venien ordinadors amb Linux.

  Em van demanar que per què no feia servir el windows vista i els vaig dir que ja feia anys que era usuari de linux i que ja no tenia cap necessitat de tindre’l instal·lat.

  Llavors va ser el mateix venedor qui em va dir: “Bé, farem una cosa…” i llavors em va dir que farien un descompte.

  De totes maneres, tingueu en compte que si Dell no instal·la ubuntu en alguns models és perquè el suport de maquinari no és perfecte. Així que si després instal·leu ubuntu i no us funciona al 100% bé no podeu exigir-los res, ja que l’equip funcionava amb windows. Tot i així, no trobareu cap problema en realitat, però és important tindre-ho en compte.

  Salut!

  • guillem on 20 de febrer de 2009 at 11:50

  Reply

  Molt bona!

  Jo aviat haig de canviar-me de portàtil i crec que seguiré el mateix camí que tu. Felicitats Pau! 🙂

  • pau (un altre) on 20 de febrer de 2009 at 13:47

  Reply

  hola,

  respecte això de que et tornin els calés de la llicència del windows, aquí hi ha un link donen uns quants consells:

  http://www.linux.com/articles/59381

  jo vaig seguir-los pels de Dell a Dinamarca (no venen cap model amb Ubuntu, encara) i em van tornar el diners de la llicència sene cap problema.

  salutacions,

  pau

  • aleis on 20 de febrer de 2009 at 19:26

  Reply

  Tens instal·lat Ubuntu? Què tal és el nivell de compatibilitat amb el maquinari? S’agrairia moltíssim que fessis una petita descripció del tema. Es que llegint el que dius sembla com si no haguèssis hagut de fer res tret de l’entrebanc amb la gràfica. Per cert, amb el controlador privatiu d’Ati tens acceleració gràfica?

  • Pau on 20 de febrer de 2009 at 21:25

  Reply

  Hola aleis

  Efectivament, excepte haver d’instal·lar el controlador gràfic privatiu, la resta tot funciona quasi a la perfecció. S’ha d’exceptuar la càmera web degut al fet que quan s’activa el compiz, la imatge es desquadra. Però si no s’activa, funciona perfectament.

  La resta… tot perfecte!, realment no hi ha res a dir.

  • Pauet on 20 de febrer de 2009 at 21:51

  Reply

  Gràcies per la resposta Pau, m’alegra saber que junt amb un suport de maquinari prou acceptable hi ha també una voluntat de servir al client que no vol fer servir Windows.
  De fet en el poc temps que fa que faix servir linux l’única cosa que encara em fa una mica de por es no saber on anar a comprar maquinari nou quant em faci falta, (per ara vaig tirant amb l’equip de la meva època de Windows que l’hi he donat una segona joventut).

  • aleis on 21 de febrer de 2009 at 16:55

  Reply

  Merci per la teva resposta! Una última cosa. Et paso més avall un link on comenten alguns problemes de maquinari amb la pantalla. Sembla ser que no ofereix colors reals… Com que estinc molt interessat en aquest ordinarior m´agradaria demanar-te si em podies comentar alguna cosa al respecte. Poder la gestió del color en Ubuntu millora el problema, malgrat tot, ja et dic, pel que sembla és problema de maquinari. De moment és l´únic que em fa dubtar.
  Adéu!
  http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=352156

  • Pau on 21 de febrer de 2009 at 18:01

  Reply

  Aleis, la pantalla que jo he comprat és la de 1920×1080 i la visió és meravellosa, no note cap de les coses que comenten, però no perquè no hi siguen, sinó perquè “no sé veure-les”.

  L’únic que he notat és que el color taronja de la franja de dalt de somgnu brilla massa. Tot i així, si no estàs convençut, quedem a una Biblio de Barna i t’ho ensenye jo mateix (si vius per ací, clar).

  Salut!

  • aleis on 23 de febrer de 2009 at 09:56

  Reply

  Malauradament no visc a Barcelona. No et preocupis, en tinc prou amb el que ja m´has comentat. Amb aquesta resolución m´imagino que t´has hagut ampliar les fonts de quasi tot… no hi cap barra d´heines o alguna cosa per l´estil que vegis un xic massa petita?
  Per últim, per si t´interessa fer comparacions amb el rendiment de les pantalles d´altres usuaris et passo aquest link d´un forum on es poden veure algunes fotografies dels colors en contrast amb d´altres monitors.
  http://foro.noticias3d.com/vbulletin/showthread.php?t=276750&page=9

  Molt agrait i no et molesto més.

  • Pau on 23 de febrer de 2009 at 11:32

  Reply

  Ací tens una captura. Les fonts estan a 10:
  http://dl.getdropbox.com/u/120126/xps.png

  Jo, els colors, els veig bé. No he fet cap prova exhaustiva, podria ser que a linux fora diferent?.

  • guillem on 24 de febrer de 2009 at 05:08

  Reply

  Hola Pau!

  Pots esborrar sisplou el meu darrer missatge en aquest post? Pel que sembla em vaig equivocar en esciure la pàgina web i ara m’està arribant spam :S

  Gràcies!

  • Pau on 24 de febrer de 2009 at 08:14

  Reply

  Hola Guillem, he actualitzat el comentari i he canviat el correu per l’adreça web.

  Aquests spammers són l’hòstia.

  • guillem on 24 de febrer de 2009 at 14:10

  Reply

  Gràcies Pau!

  El que m’he fixat que al vostre bloc (no se si és que només em passa a mi), el sistema que guarda dades per defecte en els comentaris em capgira les dades del lloc web per les de l’adreça web, molt extrany per això…

  Salut disfruta del nou portatil! Em fas unes dentetes… 😀

  • Carles on 29 d'agost de 2010 at 00:33

  Reply

  Estic pensant en comprar-me un netbook de Dell amb alguna distro de linux i veig que heu aconseguir el Windows refund. On et vas dirigir en el seu dia, a quina tenda en concret? HI ha tenda Dell a Barcelona?

   • Pau on 29 d'agost de 2010 at 06:46
   • Author

   Reply

   Hola Carles,

   Doncs vaig comprar l’ordinador per la botiga d’Internet. Simplement el vaig encarregar per telèfon, tot indicant que jo no volia el Windows, sinó el Linux, i que si no, no m’interessava. Llavors em van proposar fer-me el descompte d’uns 60€, així que vaig acceptar 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.