El teu blog de Linux en català

Recull descafeinat – 31/1/2009

Sembla que la publicació de KDE 4.2 ha deixat qualsevol altra novetat a la xarxa una mica amagada. De fet, no s’ha produït cap altra “gran novetat” al món del programari lliure (ja, això és relatiu). Així que aprofitem per fer un apunt una mica fora de la temàtica de la web però sí relacionat amb la cultura lliure. Música Lliure, el portal de música lliure en català, ha estat uns mesos refent-se i finalment podrem gaudir de la nova versió el 15 de febrer (ja us informarem quan estiga disponible).

Bé, ara sí, anem pel recull:

 • Una de les notícies que més ens ha cridat l’atenció ha estat el llançament de SUSE Studio, un lloc web des del qual podrem crear de forma increïblement fàcil una distribució feta al nostre gust, amb el programari que vulguem, basada en OpenSUSE. Pegueu un cop d’ull als vídeos, perquè us impressionarà com de fàcil serà fer-ho. Encara es troba en versió alfa no oberta al públic, però podeu apuntar-vos per saber-ne les novetats.
 • Després de l’enquesta fet a LinuxJuegos sobre quins han estat els millors jocs del 2008, finalment s’ha publicat la llista dels guanyadors i he de dir que em trobe una mica desil·lusionat. Crec que aquesta ha estat la tercera enquesta i les novetats són sempre poques, gairebé sembla que sempre estem fent una votació sobre els mateixos jocs de sempre, amb resultats semblants. Caldrà proposar que la votació es faça amb jocs “nous” (o no, és qüestió de gustos). Ha guanyat el joc Frets on Fire (el que és equivalent al Rock Band de la PlayStation).
 • Respecte al VirtualBox, està evolucionant de valent. Amb la versió 2.1 es va afegir acceleració 3D via OpenGL. Doncs fa poc, uns usuaris han pogut implementar acceleració per als jocs amb DirectX tot aplicant alguns pedaços al codi. Sembla que tot és gràcies al WineD3, que permet la traducció de les ordres DirectX a OpenGL.
 • Respecte a targetes gràfiques tenim dues notícies: la primera és una comparació que s’ha fet sobre el rendiment 2D entre el controlador lliure i privatiu de les targetes ATI. Els resultats: sorprenents. Per altra part, AMD ha publicat una nova versió del controlador privatiu d’ATI per a GNU/Linux, la versió 9.1 que inclou suport per a OpenGL 3.0.
 • Quant a programari, avui us recomanem GNUCash, per gestionar les vostres finances personals i també li tornem a prestar una mica d’atenció a Gbrainy (que fa temps que no en parlem), un programa per fe treballar el vostre cap.
 • Per acabar, aquesta setmana s’ha llançat Knoppix 6.0. Un dels canvis més gran ha estat la migració a l’escriptori lleuger LXDE
  • Aljullu on 31 de gener de 2009 at 09:49

  Reply

  Doncs jo, amb la llista de guanyadors de jocs lliures estic força content. Excepte amb el Battle for Westnoth, que amb aquells gràfics tan lletjos no sé com pot acabar segon, considero que tota la resta s’ho mereixen.

  • Pau on 31 de gener de 2009 at 10:05

  Reply

  Bé, no és que no estiga content, és que cada any es repeteixen els mateixos…

  • roger on 31 de gener de 2009 at 18:38

  Reply

  He enviat una entrada per revisar sobre la nova distribució de Intel… Si et sembla, la pots revisar i publicar-la.

  • Pau on 31 de gener de 2009 at 20:41

  Reply

  Gràcies Roger! Tenia una notícia reservada per als propers dies sobre això, no l’havia començat encara. Gràcies!!!!

  • roger on 31 de gener de 2009 at 22:54

  Reply

  En realitat vaig llegir la noticia i em va sortir una reflexió. En comptes de comentar-ho en qualsevol forum el que pensava, en faig una explicació i hi explico les meves impresions. I de pas col·laboro amb somgnu.

  Sente lliure d’afegir o modificar el que creguis pertinent.

  • Pau on 31 de gener de 2009 at 23:16

  Reply

  Simplement he corregit un parell de faltes d’ortografia i he afegit un vídeo que corria per la xarxa. Crec que l’article és molt interessant :). Novament, gràcies!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.