El teu blog de Linux en català

Intel crea la seva distribució de Linux

Sembla que les empreses han perdut la por a Microsoft. Fa poc Google anunciava el seu Android per mòbils que també pot córrer en netbooks i ara Intel anuncia un sistema operatiu basat en Linux anomenat Moblin que també pot córrer en ordinadors corrents. Tot just s n’ha alliberat l’alpha 2, i tal com expliquen a la seva pàgina oficial estarà enfocat inicialment als netbooks o ultra-portàtils econòmics.

Segons la seva pròpia pàgina, Moblin Linux és un programari per a la construcció d’una plataforma de gran riquesa visual, dinàmica i connectada amb les aplicacions que s’executen en els dispositius basats en Intel Atom (tot i que no es descarta suport per altres arquitectures). Podeu veure aquí el detall de la seva arquitectura completa.

Segons comenten l’entorn gràfic estarà redissenyat completament i no estarà basat en XCFE. L’arrencament pel que sembla utilitzarà un sistema propi d’arrencada ràpida, així com la gestió de les xarxes, part del nucli i l’instal·lador.

Deixant de banda la notícia en si, podem apreciar la diferència a fa uns anys enrere. Abans, només empreses petites comparades amb Microsoft s’aventuraven a crear la seva distribució per a l’usuari, com Mandrake o Canonical (Ubuntu), normalment amb més ganes que diners. És cert que sempre han existit competidors a Windows d’empreses grans, però estaven normalment més enfocats al sector professional, com IBM, HP, SUN, etc… Ara empreses com Google, Intel i Apple, s’hi han posat amb força i precisament a l’escriptori domèstic. Deu ser que han vist el gegant flaquejar i han decidit atacar.

No oblidem que Canonical te uns pocs empleats (<100) però empreses com Intel, Google o Apple arriben quasi als 100.000 empleats, xifres comparables a les de Microsoft. Intel era l’ultim gegant tecnològic a sumar-se en aquesta àrea.

Es dificil trencar un monopoli com el de Microsoft, però aquestes empreses s’hi han començat a posar, tenen molts diners i volen una part del pastis reservada fins ara als de Redmond. En la meva opinió, Microsoft ha deixat de fer por i comença a tenir por. El fracas de Vista i la maduresa pel que fa a sistemes operatius, fan que ara qualsevol sistema pugui fer la majoria de tasques domèstiques (només recordar com de difícil era configurar la wifi o la resolució de pantalla 2 anys enrere). I per això aquestes companyies veuen factible plantar cara a Microsoft.

1 comment

    • Potti on 1 de febrer de 2009 at 15:34

    Reply

    Si no vaig gaire equivocat Intel ja va fer els seus intents de dur-se bé amb GNU/Línux quan va estar ‘jugant’ amb la Intel Dot Station. Ara bé, tampoc varen dedicar gaires esforços perquè funcionés bé.

    Me sembla que aquella maquineta duia un RedHat una mica modificat per ells i capat. 🙂

    Després, al no sortir bé la cosa, varen començar a fer corre Windows XP a la seva maquinota. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.