El teu blog de Linux en català

Usuari Ubuntu vs Usuari Debian

ubuntu_cd_coverUn interessant article que ha circulat per la xarxa els darrers dies ha estat un que s’anomena “The secret lives of Ubuntu and Debian users” (La vida secreta dels usuaris d’Ubuntu i Debian). En aquest article, basant-se en les estadístiques de programari que els usuaris tenen al seu Ubuntu o Debian (opció d’enviament d’aquestes dades desactivada per defecte), el redactor del bloc comenta alguns aspectes curiosos:

 • El 86% dels usuaris que fan servir Ubuntu, fan servir el controlador propietari NVIDIA quan, si parlem dels usuaris Debian, hi ha molt pocs que el facen servir.
 • Els usuaris d’Ubuntu no instal·len -en general- aplicacions addicionals a les que venen ja incloses per defecte, mentre que els debianites sí que ho fan regularment.
 • Pel nombre de paquets propietaris instal·lats al sistema, novament els usuaris d’Ubuntu “guanyen”. Els usuaris Debian sembla que compleixen allò que la filosofia de la distribució vol: un sistema el més lliure possible.

Les conclusions són prou evidents i jo diria que d’alguna forma confirmen que Ubuntu ha estat un producte molt bo que ha fet arribar GNU/Linux a molta gent (ja, estic dient coses molt òbvies). Aquestes estadístiques només corroboren allò que ja sabem. Tot i així, cal dir que no tothom activa aquestes estadístiques, cosa que podria suposar que no sigueren realment significatives.

Com a excusa, animar-vos a que activeu les vostres estadístiques a Ubuntu o Debian. Tingueu en compte que el fet d’informar que el vostre sistema es troba en català donarà punts a la nostra llengua per tindre-la més en consideració. Crec que a Ubuntu es poden activar aquestes estadístiques des de Sistema > Administració > Fonts de programari.

  • Aljullu on 21 de gener de 2009 at 07:31

  Reply

  “Crec que a Ubuntu es poden activar aquestes estadístiques des de Sistema > Administració > Fonts de programari.”

  Sí, a la pestanya Estadístiques.

  Les dades em semblen molt interessants i crec que van molt bé per fer-nos una idea de quin és el perfil d’usuari de cada sistema.

  • Alex on 21 de gener de 2009 at 09:16

  Reply

  Val a dir que els controladors d’nVidia a Ubuntu s’instal.len sense fer res, mentre que a Debian és força complicat.

  Instal.lar el controlador, més que ser una elecció dels usuaris, és una elecció de les respectives distribucions.

  • Slartibartfast on 21 de gener de 2009 at 10:27

  Reply

  Els usuaris d’Ubuntu tampoc tenen per que instal·lar res.Tenen la majoria de programes a la ultima. Els usuaris de Debian no, inclus en Testing tenen versions força antigues dels programes i per tenir alguna cosa mitjament nova te l’has de descarregar he instalar. La majoria de vegades compilant. Tot i que el Deb és cosa de Debian, costa trobar-los, al final tots els debs acostumen a ser d’ubuntu.

  Si Debian és preocupés per millorar la facilitat pels nous un xic. Ubuntu perdria força i la la rao de ser

  • Pau on 21 de gener de 2009 at 11:21

  Reply

  Home, Debian no és tan complicada com la pinten, ha millorat molt amb el pas dels anys. En certa manera les filosofies de Debian i Ubuntu no són les mateixes. Per tant, tenim productes relativament diferents.

  Cal recordar que Debian fou la Ubuntu del passat.
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Debian#El_projecte_Debian

  • Daerun on 21 de gener de 2009 at 12:16

  Reply

  A part del que diu l’Slartibartfast, no em crec que tant pocs usuaris d’Ubuntu s’instal·lin aplicaciones noves, quan els blogs y forums van polens de peticions per poder instal·lar-se tota mena de programes extres, molts inclús fora dels repositoris oficials.

  • Pauet on 21 de gener de 2009 at 19:22

  Reply

  Estic molt d’acord amb Daerum, jo també trobo estranys els resultats, diria que degut al mètode recollida de dades el que estem veient es una mostra esbiaixada dels usuaris.
  De fet el pitjor que es pot fer en estadística es extrapolar resultats a partir de les dades proporcionades per voluntaris, perquè quasi segur aquest grup es una mostra esbiaixada del total de la població, (en aquest cas la població d’ubunters i debianites).

  • Daerun on 22 de gener de 2009 at 15:43

  Reply

  Jo crec que el que passa és que la majoria de gent desconeix ni que existeix això de les estadístiques, o també que no se’n refia, perquè ja sabem perquè fan servir aquestes coses a can Gates xD

Deixa un comentari

Your email address will not be published.