El teu blog de Linux en català

Moltes novetats a Linux

Linus Torvalds va presentar per nadal una nova versió del nucli (2.6.28) amb moltes millores, aquestes millores ja estaran disponibles a Ubuntu Jaunty i algunes ja es poden observar a les versions alpha d’aquest.
La que sembla més important és el sistema d’arxius EXT4 que aconsegueix que Ubuntu arrenqui en 21 segons i guanyi rendiment general al llegir i escriure dades al disc dur.

Entre les moltes novetats podem trobar:

Com ja he comentat el sistema ext4, evolució del sistema Ext3 que millora el rendiment i la seguretat de les nostres dades i incrementa el tamany màxim del nostre sistema de fitxers a 1 exabyte, equivalent a 1024 petabytes o el que és el mateix 1.048.576 terabytes. També s’elimina el límit de subdirectoris i es fa més ràpidament el Fsck. Els que faigin servir ext3 podran passar a ext4 sense necessitat de formatejar.
(més informació a diegocg.blogspot.com en castellà)

GEM Gestor de memòria gràfica que farà que Linux tregui tot el suc a la potència gràfica de la que es disposa. En diverses proves amb la Intel 915, s’ha aconseguit millorar el framerate entre un 50% i un 60%. Per ara, el GEM està mig reservat per a drivers Intel, ja que per fi, desenvolupadors d’aquesta empresa han apostat per GNU/Linux. Però ja s’està treballant per afegir suport per altres dispositius. Primer va ser Nvidia que va posar Linux a l’altura de windows en quan a tecnologies gràfiques disponibles, però amb això la millora encara serà més espectacular.

Traçador d’arrancada per a millorar els temps d’inici, un dels punts dèbils del nucli. Al instal·lar molts serveis la càrrega del nucli cada cop és més pesada, entre el traçador i el sistema d’arxius ext4 veurem com les noves versions de distribucions que surtin tindran un temps d’arrencada més reduït.

Suport per a “Ultra Wide Band”, USB inalàmbric i UWB-IP. En part això permetrà que un portàtil pugui crear una xarxa local per a compartir arxius sense necessitat de router, a més de proporcionar Internet inalàmbric a partir de xarxa per cable.

Optimització de l’algoritme del gestor de memòria del sistema. Amb aquesta millora els sistemes amb molta memòria RAM seran més ràpids i fluids.

Protecció contra cops per als discs durs. Pensat per a sistemes portàtils.

Més informació a kernelnewbies.org

Deixa un comentari

Your email address will not be published.