El teu blog de Linux en català

Xateja en chats java a Debian/Ubuntu

Molts de vosaltres segurament encara useu windows en una partició per fer correr aquells programes que no tenen equivalència o encara no esteu acostumats a usar-los- Us aconsello ferventment que us l’esborreu definitivament ja que un programa que et negui la llibertat és inadmisible. Encara que soni dura aquesta afirmació és certa cada cop que usem programari privatiu. De totes maneres hi han alternatives com és l’ús del wine que ja es troba en un estat madur o l’ús de la virtualització que si vé no soluciona el problema de la llibertat si que ens permet treballar amb altres sistemes sota el nostre sistema GNU.

No m’enrollo més en aquesta introducció. L’únic que volia dir és que per algunes aplicacions com ara els xats webs de la web chatear.com que els nostres amics usen per “conèixer” xatis no els hi funciona en GNU/Linux tot i tenir instal·lat el pluguin de java.

Per arreglar aquesta molest inconvient que no deixa de ser una trava més perquè els nostres amics es passin al nostre estimat sistema lliure, és tan senzill com instal·lar l’icedtea6-pluguin:

sudo apt-get install icedtea6-pluguin

És important notar que l’icedtea ens permet veure aplicacions java a les web correctament i necessitarem el paquet sun-java6-jdk instal·lat previament. Per si decàs intal·larem tambè la versió jre.

sudo apt-get install sun-java6-jdk sun-java6-jre

Per cert, algú sap si el java ja és programari lliure? L’stallman virtual (apt-get install vrms) em diu que no.

Font: primera

gnu

1 comment

    • pol on 8 de gener de 2009 at 15:29

    Reply

    Java si que és lliure (hi ha el openjdk), el problema, anomenat La Trampa de Java, és que té dependències que no ho són, i s’ha de vigilar de no requerir-les. Certament, tot sembla indicar que s’acabarà alliberant i Sun serà la primera empresa important i de pes rere el software lliure, tots els que programem java estem a l’expectativa! 😀

Deixa un comentari

Your email address will not be published.