El teu blog de Linux en català

GRUB 2

grub-ubuntuExceptuant aquells super-mega-frikis (com l’Edu), molts estareu d’acord amb el fet que el GRUB, el programa que gestiona l’arrencada i que ens permet triar entre Windows o GNU/Linux només iniciar l’ordinador, és una mica lleig (sobre tot en el cas de distribucions com Ubuntu o Fedora).

grub-opensuseExisteixen algunes variacions com la d’OpenSUSE, que mostra un fons prou bonic amb un indicador de temps. Tot i així, això no és molt comú a les distros. Per descomptat és una qüestió trivial, l’aspecte del GRUB és prou irrellevant quant a l’ús del sistema. Però si fora una miqueta més bonic, tots nosaltres podríem fer flipar els nostres amics amb el nostre magnífic i cool carregador d’arrencada.

Sembla que els desenvolupadors de GRUB ja estan pensant en la següent generació de GRUB i, de fet, ja han començat a implementar-lo. Han obert una llista de correu i un wiki on es discuteixen les característiques del nou GRUB. Actualment, els objectius són els següents:

 • Afegir suport per a scripts (com per exemple condicionals, bucles, variables i funcions.
 • Interfície gràfica
 • Portabilitat a diferents arquitectures
 • Internacionalització (suport per a caràcters que no siguen ASCII, gettext…)
 • Afegir un mode de recuperació per tal de solucionar casos en què el sistema no arranque
 • Eliminació d’antics errors que encara perduren al GRUB

Encara no hi ha cap data programada per a la finalització del desenvolupament de GRUB 2, així que caldrà esperar.

  • The Cat on 6 de gener de 2009 at 09:08

  Reply

  Aquesta és una d’aquelles millores que no son estrictament necessàries però que a la llarga s’han de fer encara que nomes sigui per concessió a la estètica. Jo tinc Linux Mint que ja ho porta i la veritat que queda molt be.

  • àcrata on 6 de gener de 2009 at 09:09

  Reply

  A MEPIS també ve el GRUB amb una interfície gràfica bonica. La veritat és que la millora es nota.

  • Slartibartfast on 6 de gener de 2009 at 11:31

  Reply

  Hi ha programes per dotar al Grup de fons i d’alguna opció configuradora de forma totalment grafica. Amb una dificultat de 0

  No se jo si vull que una cosa que esta només per deixar-me triar entre un parell d’opcions quan arrenco (quan hi ha més d’una opció!) necessita d’efectes visuals rotllo compiz

  • sefirotsama on 6 de gener de 2009 at 12:41

  Reply

  Cada cop que he posat millores grafiques a grub o l’he substituït per fxgrub (crec que es diu així el que fan anar a SuSe que es grafic i programable, fins i tot el volcat de la imatge del kernel) he notat una baixada de rendiment… es nota quan s’ha de carregar una imatge de fons cada cop.

  I amb els splash d’inici passa el mateix… el rendiment baixa un pel i va lleugerament més lent… a part, no pots veure el retorn dels guions d’inici (ni el tux amb framebuffer).

  Suposo que soc un enamorat de la consola.

  • Slartibartfast on 6 de gener de 2009 at 13:50

  Reply

  Llavors et deu encanta quan arrenca Debian 😛

  • edu on 6 de gener de 2009 at 17:12

  Reply

  ves a cagar XDDD

  • Jacquard on 6 de gener de 2009 at 18:23

  Reply

  On estigui una bona líni ade comandes… que s’aparti tot lo demés!
  El grub en interfície gràfica… queda molt millor el fons negre i les lletres blanques.

  • sefirotsama on 7 de gener de 2009 at 10:29

  Reply

  És més maco l’arrencada de gentoo que no pas la de debian.

  La de arch també està prou bé (millor que no pas la dels ubuntutus amb resolució baixa i sense informació del que succeix).

  • lesergi on 7 de gener de 2009 at 17:04

  Reply

  No sé si serà necessari que el Grub millore en quant aspecte, l’únic que encara falta fer ús del seu potencial i no limitar-se a posar com arrancades l’actual nucli i la partició de Windows. Recordeu el menú de Windows XP quan polses F8 abans que es mostre la barra de progrès? Doncs jo crec que el Grub hauria de tindre un menú un poquet més complet amb opcions de recuperació de sistema, comprovació disc dur, memòria, etc. I totes aquestes opcions que suportaren la localització per facilitar l’ús als que no entenen l’anglès.

  Ací vos deixe el meu rotllo. Au!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.