El teu blog de Linux en català

Elimineu paquets no necessaris a Ubuntu

Amb el pas del temps, instal·lant i desinstal·lant programes a un sistema GNU/Linux, tota una sèrie de programes i biblioteques antigues es queden ocupant espai al nostre disc dur sense fer cap cosa a canvi.

Synaptic, el gestor de paquets d’Ubuntu i Debian ens permet la possibilitat d’eliminar aquest tipus de paquets del nostre equip. Fer-ho és molt senzill (i sense haver d’anar a la terminal). Primerament caldrà obrir el Synaptic (Sistema > Administració > Gestor de paquets synaptic).

A la part esquerra hi ha una columna on es pot comprovar a la part de baix una opció on es poden triar diferents filtres. Heu de fer clic sobre “Estat” i veureu que al llistat de dalt hi haurà una opció anomenada “No instal·lat (Conf. residual)” i una altra anomenada “Instal·lat (eliminable automàticament” que són les que està relacionada amb aquests tipus de paquets. En fer clic sobre una o l’altra es mostrarà un llistat dels paquets que no són necessaris  i que estan ocupant espai al nostre sistema.

En tots dos llistats haureu de marcar tots els paquets amb l’opció “Marca per a eliminar completament“. Una vegada que els hageu marcat, només heu de donar-li a “Aplica” i s’eliminaran. Així de senzill.

Operacions equivalents a fer des de la terminal i que poden netejar el sistema són:

sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get clean

Aquestes ordres no esborren els paquets que es troben a “No instal·lat (Conf. residual)”, sinó que eliminen paquets ja no necessaris (com antics nuclis) o alliberen memòria (el apt-get clean).

netejasynaptic

2 comments

  • Albertux on 6 de gener de 2009 at 10:59

  Reply

  També es poden eliminar vora 50 paquets de controladors gràfics que no s’utilitzen. Tot és qüestió d’anar amb el synaptic als que comencen per x i allí estan, són els xorg-driver-XXXX. No s’allibera molt d’espai, però es redueix el nombre de paquets instal·lats i m’imagine que això farà anar més ràpid l’apt-get i tot això.

  • atzucac on 9 de gener de 2009 at 00:12

  Reply

  Albertux, quins paquets són els que dius? A mi, buscant el que dius, me’n surten molts de l’estil xserver-xorg-elquesigui. Fas referència a aquests? I els que estan instal·lats també poden ser eliminats sense cap inconvenient?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.