El teu blog de Linux en català

Fedora 10 està a punt…

Segons el calendari de Fedora, la versió 10 es publicarà el dia 25 de novembre (només resten 13 dies!). He de dir que per mi aquesta ha estat la millor versió de Fedora (porte utilitzant-la des de la beta i encara no he sentit la tentació de tornar a Ubuntu).

Una de les millores generals ha estat el suport d’instal·lació de còdecs i programes multimèdia. Fins ara, es podien trobar dos repositoris (livna i freshrpms) que finalment s’han unit per crear RPMFusion. D’aquesta manera, amb un sol repositori extra, podem disposar de gairebé tot el programari necessari per tindre a punt el nostre ordinador.

A més de totes les millores que comporta el fet de servir el nucli 2.6.27, GNOME 2.24 i demés noves del programari bàsic d’una distribució GNU/Linux, Fedora implementa tot un seguit d’eines pròpies com:

  • SELinux, un firewall i centre de control de seguretat que personalment considere una mica pesat. Aquells qui volgueu seguretat, aquest és el vostre programa.
  • Plymouth, un programeta que evita el parpalleig durant l’arrencada del nucli.
  • Moltes més millores per a reduir el temps d’arrencada (la pantalla de càrrega d’inici és una passada, mireu el vídeo)
  • Un sistema propi de cerca de còdecs quan no es troben instal·lats (semblant al d’Ubuntu)

Realment les coses no són tan diferents entre un distribució i una altra, i molt menys quan ja la teniu configurada al vostre gust. Com a apunt, Fedora 10 sí que inclou OpenOffice.org 3.0. I la detecció de maquinari va estar, en el cas del meu MacBookPro, perfecta (acceleració gràfica amb el nou controlador lliure radeon, reconeixement de la càmera web, teclat, etc.).

A més, el sistema de traducció de Fedora no és el Launchpad… Actualment tenim la versió Preview, que es va publicar el 4 de novembre. No us recomane instal·lar-la, ja que encara conté algunes fallades (bé, després d’haver-la actualitzat tot s’ha solucionat, però millor que espereu a la versió final).

Us deixem amb el vídeo de la pantalla d’arrencada del sistema.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.