El teu blog de Linux en català

Fer un projecte de final de carrera amb GNU/Linux

Despús-ahir vaig defensar el projecte de final de carrera (Enginyeria Industrial). Aquest ha estat un projecte que he fet al 100% sota un sistema GNU/Linux (tot i que he hagut de fer servir el VirtualBox en alguns casos que a continuació explicaré).

La nota final ha estat una Matrícula d’Honor (ho he de dir!! estic molt molt feliç!, sobretot perquè ha estat molt dur), i als agraïments vaig tractar de deixar clar que el meu projecte havia estat fet íntegrament sota GNU/Linux (per tal que qui ho veja, li quede clar).

He d’admetre que en alguns casos l’experiència ha estat dura ja que coses que a Windows es fan directament, a vegades havia de pegar una volta. Però ha pagat la pena. A aquest article vull fer un recull del programari que he fet servir, així com del format i tipus de lletra utilitzat o la presentació final que és la culpable de la nota obtinguda.

 • Programari

El projecte l’he fet completament amb OpenOffice.org. És un projecte d’unes 250 pàgines. Cal dir que quan vaig arribar a la pàgina 80, l’OpenOffice.org va començar a saturar-se. A partir d’eixe punt va ser una mica enfarragós continuar. El que vaig fer va ser obrir un bug a OpenOffice.org, em van demanar el document del projecte, ells mateixos ho van comprovar i ho resoldran a properes versions.

Els gràfics també estan fets amb el Calc (el full de càlcul de l’OpenOffice.org). Realment no són excessivament complicats, però la personalització dels gràfics permet obtindre un resultat molt bo).

La presentació final la vaig fer amb Impress, amb el qual ja havia treballat abans i que, personalment, el considere més que suficient per crear bones i professionals presentacions.

Els diagrames de flux els he fet amb yed. És un programa desenvolupat amb Java que fa uns diagrames molt xulos. Falla en alguns aspectes, però és complet i dóna aspecte seriós i molt personalitzable.

Per a treballar amb els fitxers pdf, retallar per una pàgina, enganxar diversos pdfs, etc., vaig fer servir el programa que us vaig comentar ara fa unes setmanes: pdftk.

Un dels problemes va ser el fet que havia d’utilizar l’AutoCAD. Doncs bé, en un principi vaig tractar d’instal·lar Windows al meu MacBookPro, però com que, per alguna raó estranya, no va haver-hi manera, vaig decidir fer-ho amb VirtualBox. I l’AutoCAD funciona de meravella amb els processadors Core2Duo. És a dir: a partir d’ara, si teniu necessitat de fer servir un programa per a Windows, si teniu un processador Core2Duo o superior, no dubteu en fer servir el VirtualBox. És clar que no vaig necessitar fer coses en 3D (per ara no hi ha suport per a 3D al VirtualBox).

 • Tipus de lletra, format

Un bon company de la carrera va comentar al seu bloc que el tipus de lletra Helvetica és de les més “professionals” que es poden trobar actualment. El problema és que no és un tipus de lletra lliure. Per això li vaig preguntar sobre quina era la millor alternativa lliure que poguera substituir a l’Helveltica:

Nimbus Sans

Fent servir aquest tipus de lletra a una mida 10, el resultat va ser molt bo. L’he fet servir a tot el projecte i tot el món que ho ha vist ha estat d’acord amb el fet que la lletra és molt llegible i bonica. Per descomptat, a un projecte (i pense que a qualsevol escrit), l’interlineat a 1,5 línies és sempre la millor opció.

Quant al format de les pàgines, he pogut aprendre molt sobre l’OpenOffice.org i descobrir que, en aquest punt, és molt millor que el MS Word ja que permet personalitzar i controlar tots els paràmetres d’una forma molt senzilla.

 • La presentació final

Amb una idea de disseny que la meua germana va fer amb Freehand, jo vaig tractar de portar-la a l’OpenOffice.org Impress. El resultat: una presentació moderna i molt xula que pose a la vostra disposició per a que feu tot allò que vulgueu (a la part de documents de més avall).

Entenc que no sempre és possible desenvolupar un projecte sota un sistema GNU/Linux, pel fet que algun tipus de programari ens ho impedisca. Però heu de pensar que si VirtualBox pot executar AutoCAD, gairebé pot executar qualsevol altre programa sense cap problema (exceptuant 3D, per ara).

El projecte tractava de l’estudi i millora d’una planta de producció de productes electrònics. La finalitat dissenyar una nova nau on es traslladaria l’activitat productiva i on caldria fer la distribució en planta i la distribució detallada dels diferents departaments de forma que se solucionaren (i si fora possible, innovar) els problemes anteriors.

A continuació us deixe un recull de documents i imatges del projecte, així com la plantilla de la presentació per tal que la feu servir com vulgueu, espere que us servisca la meua experiència. Si algú us pregunteu per què no allibere tot el projecte, només comentar-vos que la Universitat és la qui, a hores d’ara, es queda amb la propietat intel·lectual del projecte. Tot i així, si voleu “pàgines exemple”, només m’ho heu de demanar i us les passaré encantat.

Document Descripció
Projecte.tar.gz A dins d’aquest fitxer podreu trobar 8 exemples de diferents pàgines del projecte on hi ha gràfics fets amb Calc i diagrames fets amb yed.
Presentació.odp Aquesta és una plantilla que he fet a partir de la presentació. Podeu modificar-la al vostre gust, canviar colors, lletra, etc. Heu de tindre en compte que els “punts” i “lletres” de les numeracions són imatges que jo mateix he fet, no ixen de forma automàtica, per la qual cosa, el muntatge pot ser una mica més treballós, però el resultat paga la pena. Bàsicament això és de domini públic: és vostre.
  • Aljullu on 24 d'octubre de 2008 at 15:46

  Reply

  Moltes felicitats per la nota. Tot el que has dit aquí m’anirà molt bé quan hagi de treballar-me el format del treball de recerca.

  Moltes gràcies també per posar els continguts sota domini públic, realment la llicència 100% lliure!

  PD: a la tercera fotografia hi veig un error. Diu: “A més, el el departament…” quan hauria de ser “A més, el departament…”, m’imagino que ja és massa tard per arreglar-ho, no?

  • Pau on 24 d'octubre de 2008 at 15:51

  Reply

  Jajajaj, doncs sí, és massa tard!! (però, evidentment, no importa!!).

  Salut!

  • aniol on 24 d'octubre de 2008 at 19:47

  Reply

  Vaja, que la la base és que OpenOffice serveix perfectament. A mi em va ser força útil descobrir tot el tema d'”Encapçalament1, Encapçalament 2,…”, que et faci i t’actualitzi sol l’Índex…
  Porto també l’OpenOffice al USB però en versió Windows, ja que no és gaire probable que em trobi un ordinador amb GNU/Linux que no tingui OpenOffice.

  • Gerard on 27 d'octubre de 2008 at 10:14

  Reply

  Precisament jo començo la mateixa carrera aquest any i veig molt difícil no utilitzar Windows (AutoCad, Solidworks, etc.) Però bé, mica en mica van migrant cap a programari lliure ja que, segons m’han dit, estic en el primer curs on s’utilitza Emacs i GNU/Linux a informàtica.

  Felicitats per la nota

  • El desaparegut on 27 d'octubre de 2008 at 12:04

  Reply

  Enhorabona per la nota

  • Pau on 27 d'octubre de 2008 at 12:05

  Reply

  Per a les aplicacions que tinguen 3D la cosa està complicada (per ara). Però l’autocad funciona molt molt bé, així que no dubtes en fer-lo servir mitjançant el virtualbox.

  Salut!

 1. Reply

  Felicitats per el teu treball i la NOTASSA.
  Fa dies que et llegeixo i gracies a tu estic “enterat” del que passa en coses que em serien molt difícil de trobar.Soc metge traumatoleg i enamorat (sense saber-ne gaire )dels sistemes operatius que no tinguin AMO, per concepte.
  Enhorabona

  • Pau on 28 d'octubre de 2008 at 20:29

  Reply

  Gràcies, gràcies!! jeje

  • guillem on 3 de novembre de 2008 at 22:59

  Reply

  Enorabona pel projecte! I gràcies per recopilar tota aquesta informació que de ben segur va bé a la gent que s’està plantejant desenvolupar el seu PFC amb el gnu/linux.

  Només tinc una pregunta, comentes que vas usar el tipus de lletra: “Nimbus Sans L”, però en l’openoffice aques tipus de lletra a zoom 100% es veu fatal.. alguna suggestió?

  Quan portes estona treballant els petits pixels una mica borrosos que mostra la lletra per pantalla cancen la vista ràpid :S

  Gràcies!!!

  • Pau on 4 de novembre de 2008 at 00:56

  Reply

  Gràcies guillem!

  Sobre això de la nimbus sans L, el que vaig fer va ser buscar una equivalent (més o menys) a l’helvetica. Vaig trobar aquesta i em va agradar prou, i crec que és una bona fona font per impressió i tot: és clara i es llegeix molt bé. Jo no vaig tindre problema amb això de què es veu fatal… (en quin sentit ho dius?)

  • guillem on 11 de novembre de 2008 at 03:02

  Reply

  La connec la lletra, i amb el meu amic Jordi coincidim que és una lletra molt bonica.

  El sentit de que es veu malament es que amb l’openoffice en liux, la lletra no s’acaba de veure ben definida en la pantalla del meu portàtil (es beu una mica borrosa, no gaire, però suficient perquè si hi estàs treballant estona et canci els ulls)

  Gràcies de totes manres, quan pugui penajré una captura de pantalla.

  Ara ens estem pensant de mirgrar el blog a un servidor propi i de worpress, a veure!

  Per cert, ànims amb el vostre blog, és de molta qualitat, interessant, i un referent per la nostra cultura.

  Salut!

  • Pau on 11 de novembre de 2008 at 08:00

  Reply

  Gràcies, gràcies!

 2. Reply

  Doncs justament a FÀCIL (http://facil.cat) vàrem fer un “llibre” sobre aquest tema (treballs de recerca amb programari lliure).
  Us deixo l’enllaç per si pot interessar a qualsevol:
  http://www.abcfoto.com/tdr.pdf

Deixa un comentari

Your email address will not be published.