El teu blog de Linux en català

Traiciona Novell al Programari Lliure?

Sembla que des de Boycott Novell s’estan fent resò d’una versió modificada de l’OpenOffice.org de la qual aniol va parlar l’altre dia i que es pot aconseguir des de www.go-oo.org. Segons comenten, aquesta versió d’OpenOffice.org inclou elements que no han estat alliberats a la comunitat (per la qual cosa, podrien estar incomplint la llicència base de l’OpenOffice.org).

Però hi ha més. Sembla que go-oo presta molt d’atenció al format OO-XML i a les primeres línies de la seua pàgina principal es pot llegir: GoOO ha estat creat amb filtres OpenXML i importarà els vostres fitxers fets amb MS Works. Comparat amb OO.o [OpenOffice.org], té millor suport per als fitxers binaris de Microsoft i importarà gràfics del Wordprefect. Si a més feu servir les macros VBA de l’Excel, Go-oo també és la millor solució. Si voleu que les vostres fulles de càlcul tinguen compatibilitat o voleu afegir diagrames de Visio als vostres documents, voldreu Go-oo.

Des de Boycott Novell denuncien que “sota el paraigües del programari lliure” es publicita una suite ofimàtica que en realitat no ho és completament tot afegint pedaços que no s’han alliberat (cal tindre en compte que la llicència de l’OOo és LGPL, que permet fer servir pedaços no lliures en programes lliures). Això s’interpreta com una acció “hostil” (ells diuen “sabotatge”) contra l’OpenOffice.org (tot i que

Tot i així, la cosa no queda clara del tot. Sembla que les iniciatives d’IBM i Novell de crear forks de l’OpenOffice.org han estat per causa (entre d’altres), del fet que Sun no permetera la involucració de més compayies al projecte.

Molts ja sabreu que Novell es va ficar a l’ull de l’huracà quan va signar un acord amb Microsoft (el dimoni, juntament amb Apple), una gran part de la comunitat s’hi va oposar a aquest pacte desconfiant en gran mesura de les finalitats de Microsoft.

El que està clar, és que Novell i Microsoft són empreses i actuen com a tals.

2 comments

  • aniol on 19 d'octubre de 2008 at 11:04

  Reply

  Vaig arribar a provar el tal go-oo, a veure si realment també s’integrava visualment bé a Windows Vista. Però res, s’integra més OpenOffice.org (poc) que go-oo (encara menys que poc).

  • Roger on 19 d'octubre de 2008 at 11:40

  Reply

  Els de boycott em cauen malament… Fan servir un discurs completament infantil, dient que Novell es el diable per que facilita la interoperabilitat amb windows… i mentrestant un es pregunta… I ells que fan? Qui m’esta aportant més, una empresa que em facilita la meva vida diaria amb una cosa practica i ho allibera sota codi lliure o ells que no fan més que escriure rumors difamatoris i sembrar discordia?

  La part bona del codi lliure es que si ells deixen de fer-ho bé, qualsevol altre ho pot agafar.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.