El teu blog de Linux en català

Intrepid Ibex

Ja fa temps que faig servir aquesta versió en fase de proves de ubuntu, ara ja està en fase Beta i s’espera el seu llançament el dia 30 de Octubre, us explico algunes de les noves funcions. Tot hi que ja n’hem dit algunes, fem un petit recopilatori de tot el que tindrà.

Tema newhuman de ubuntu intrepid ibexEl primer que en vam saber va ser el nou tema d’escriptori, per primera vegada serà fosc i serà molt fàcil adaptar-lo a colors concrets, també li han canviat els marges de les finestres i els botons de tancar, minimitzar, maximitzar…
Per defecte apareix en marró fosc i taronja, però jo l’he pogut posar gris fosc i vermell sense cap problema, a més també inclou l’anterior tema per a qui no li agradi el nou.
De totes maneres el disseny és possible que el canviïn a última hora (sobretot els colors per defecte) ja que jo encara l’hi he vist alguns problemes de contrast en alguns programes, que es solucionen al posar la lletra ena mica més fosca i no casi blanca com està per defecte.

A part del disseny incorporen navegació per pestanyes en el nautilus (l’explorador d’arxius) i sistemes avançats d’encriptació per a carpetes, per a poder tenir dades confidencials que només seran accesibles si s’ha iniciat la sessió amb el teu usuari.

Per defecte es crearà un usuari de convidat sense privilegis que es podrà fer servir per navegar i fer el que sigui amb aplicacions ja insta?lades, però no tindrà accés al sistema de fitxers ni a cap tipus de configuració. Per a aquesta sessió es fa servir una carpeta temporal per a desar preferències d’usuari i arxius, però la carpeta serà eliminada al tancar l’ordinador.

Disposarà del ultim Kernel disponible amb suport per a mòduls dinàmics que es compilaran automàticament, per posar un exemple ara VirtualBox ja no necessita insta?lar els nuclis a part, sinó que funcionarà sempre amb els nous nuclis.
A més si es tenia un mòdul ja compilat al actualitzar el kernel ja no caldrà tornar-ho a fer, ja no haurem de tenir por de quedar-nos sense acceleració gràfica al actualitzar.
El nou nucli també afegirà suport per a molts més dispositius com ja haviem comentat i per a fer servir configuracions anteriors en cas de que el sistema no arranqués, tan del nucli en sí com de controladors o dispositius que no funcionin, per exemple si hi ha algun problema amb els controladors de la gràfica torna a la configuració inicial, reinicia i ja tenim el nostre sistema a punt per funcionar.

Milloren molt el sistema de gestió de xarxes Donan suport i configuració per separat a connexions per cable, inalàmbriques, Internet mòbil, xarxes VPN i connexions directes per DSL. A mi em va detectar a l’instant la xarxa GSM del meu mòbil al connectar-lo per cable al ordinador, sense insta?lar res.
Per a millorar les xarxes també es millora la compatibilitat amb xarxes de microsoft per a compartir arxius, impressores…

Per últim destacar un nou sistema de missatgeria instantània que té suport per a webcams i pràcticament tots els protocols, és molt semblant al pidgin, però promet molt.

Ubuntu intrepid Ibex té moltes més novetats, deixo un parell d’enllaços:
http://library.gnome.org/misc/release-notes/2.24/index.html.ca
http://www.somgnu.cat/que-ens-portara-ubuntu-intrepid-ibex

Deixa un comentari

Your email address will not be published.