El teu blog de Linux en català

Què ha dit Shuttleworth sobre això de mostrar la llicència del Firefox

Crec que és interessant que llegiu què ha dit Shuttleworth sobre el requeriment que li ha fet Mozilla per tal que es mostre la llicència del Firefox a Ubuntu. Tractaré de traduir el text, si veieu alguna errada gran, m’ho dieu i ho corregisc:

 • Original

Mozilla Corp asked that this be added in order for us to continue to call the browser Firefox. Since Firefox is their trademark, which we intend to respect, we have the choice of working with Mozilla to meet their requirements, or switching to an unbranded browser.

It’s strongly our preference, and that of most of our users, to have Firefox as the browser in Ubuntu.

I think it’s perfectly reasonable for Mozilla to have requirements and guidelines for the use of their trademark – we have the same for Ubuntu, and many other free software projects do the same. I would in fact consider it a best practice to have a good brand on a free software project, which means having trademark guidelines.

That said, I would not consider an EULA as a best practice. It’s unfortunate that Mozilla feels this is absolutely necessary, but they do, and none of us are in a position to be experts about the legal constraints which Mozilla feels apply to them. We had extensive conversations with Mozilla in order to find the best possible way of meeting their requirements while preserving the flow of use of the system for our users.

Please feel free to make constructive suggestions as to how we can meet Mozilla’s requirements while improving the user experience. It’s not constructive to say “WTF?”, nor is it constructive to rant and rave in allcaps. Your software freedoms are built on legal grounds, as are Mozilla’s rights in the Firefox trademark. To act as though your rights are being infringed misses the point of free software by a mile.

I believe we have a new package in Intrepid, called abrowser, which uses the codebase behind Firefox without invoking the Firefox trade mark.

 • Traducció (molt informal i amb errors, doneu-me un cop de mà!, gràcies Raül)

La corporació Mozilla ha demanat que afegim la llicència del Firefox quan s’inicie a un sistema Ubuntu per tal de poder continuar fent servir el nom “Firefox” per al navegador. Des que Firefox és la seua marca registrada, cosa que nosaltres respectem, tenim l’opció de treballar amb Mozilla seguint les seues indicacions o bé passar a un navegador sense marca.

La nostra preferència, a l’igual que la de la gran part d’usuaris, és tindre Firefox com a navegador a Ubuntu.

Crec que és completament raonable per part de Mozilla tindre indicacions i línies a seguir per tal de fer servir la seua marca registrada [Firefox] – nosaltres fem el mateix amb la marca ubuntu, i altres projectes lliures actuen de la mateixa manera amb les seues marques. De fet, considere que la millor pràctica és tindre una bona marca per a un projecte de programari lliure, cosa que significa haver de tindre una marca registrada amb tot allò que això comporta.

No considere, però, que aquesta EULA [llicència de Firefox] siga la millor pràctica. Desafortunadament, Mozilla considera que això és completament necessari, i nosaltres no som experts en les obligacions legals que Mozilla considera que s’han d’aplicar. Hem tingut llargues converses amb Mozilla per tal de trobar un punt de trobada entre allò que ells demanen preservant al mateix temps la facilitat d’ús del sistema per als nostres usuaris.

Sentiu-vos lliures de fer propostes constructives sobre maneres de complir amb els requeriments de Mozilla i, alhora, millorar l’experiència de l’usuari. No és constructiu dir “Què carai s’han cregut?”, ni tampoc fer discursos rabiosos i exaltats en majúscules. Les vostres llibertats relacionades amb el programari reposen sobre una base legal, igual que els drets de Mozilla sobre la marca Firefox. Actuar com si s’infringiren els vostres drets no encaixa gens amb el concepte de Programari Lliure.

Tenim un nou paquet a Intrepid, anomenat abrowser, que fa servir el codi base darrere del Firefox però sense invocar la seua marca en cap moment.

Ja que estem, afegim una enquesta:

[poll id=19]

  • Pau on 15 de setembre de 2008 at 16:14

  Reply

  Per cert, cal recordar que no fa molt, Ubuntu ha obligat a dos projectes: Geubuntu i Ubuntulite a canviar els seus noms.

  • Pau on 15 de setembre de 2008 at 16:36

  Reply

  Pel que es pot llegir per internet, sembla que tot i que diferents projectes lliures tenen marques registrades, és mozilla qui més està donant per sac.
  http://glandium.org/blog/?p=97

  • Raül on 15 de setembre de 2008 at 17:10

  Reply

  Gràcies per la informació. Crec que el penúltim paràgraf té un sentit una mica diferent del que li dónes tu. En proposo una altra traducció:

  “Sentiu-vos lliures de fer propostes constructives sobre maneres de complir amb els requeriments de Mozilla i, alhora, millorar l’experiència de l’usuari. No és constructiu dir “Què cony s’han cregut?”, ni tampoc fer discursos rabiosos i exaltats en majúscules. Les vostres llibertats relacionades amb el programari reposen sobre una base legal, igual que els drets de Mozilla sobre la marca Firefox. Actuar com si s’infringissin els vostres drets no encaixa gens amb el concepte de Programari Lliure.”

  No estic en desacord amb aquestes paraules. El fet d’insistir en la marca Firefox no limita les nostres llibertats d’usuaris, crec.

  • Pau on 15 de setembre de 2008 at 17:55

  Reply

  Gràcies, ara faig un mix…

  • Aljullu on 15 de setembre de 2008 at 19:25

  Reply

  A l’enquesta, aquest “Deuria” no seria “Hauria”? Si més no en català central 😉

  Per altra banda crec que s’està criminalitzant Mozilla per una fotesa. Tant important és no mostrar aquesta llicència? Crec que seria més útil enfadar-se amb els desenvolupadors del Pidgin, que passen olímpicament dels usuaris.

  A més a més, del Firefox ja hi ha nombrosos forks, i al ser programari lliure tothom en pot fer un. Ara bé, per Ubuntu no crec que sigui bo. A més a més, Ubuntu no s’ha caracteritzat mai massa per ser “100% lliure”.

  PD: També he de dir que no entenc perquè el navegador per defecte és el Firefox i no l’Epiphany.

  • Pau on 15 de setembre de 2008 at 20:43

  Reply

  Realment, Aljullu, personalment li done una miqueta d’importància a tot això pel simple fet que de quan en quan cal parlar de llicències, discutir-ne, avançar.

  Supose que estaràs d’acord en què no solem parlar en excés del tema de les llicències, així que tampoc crec que estiga malament discutir de quan en quan sobre el tema i aprendre tots una mica (o no), però les discussions generen opinió i ens fan adonar-nos de coses de les quals abans no ens adonaven. Eixa és la raó per la qual li estic donant una mica d’importància al tema.

  Ara corregiré això del “hauria”. La veritat és que no sabia quin posar… jajaj

  SAlut!

  • Aljullu on 15 de setembre de 2008 at 21:26

  Reply

  Pau, et dono la raó en tot el que has dit 😉

  • Roger on 15 de setembre de 2008 at 22:27

  Reply

  Creieu que el navegador escollit podria ser Google Chrome? Això si que no seria precisament el que desitjaria Mozilla xD

  • Arnau on 15 de setembre de 2008 at 23:09

  Reply

  Home, Roger, no!! Només ens falta tenir el nom de Google (Google Chrome) per defecte a Ubuntu!
  Com a molt es fa un fork de Google Chrome i se li canvia el nom i alguna xorrada més 😛

  Per cert, Pau, un tema que trobo interessant per escriure un article:

  En anglès(original): http://arstechnica.com/articles/paedia/mozilla-committed-to-gecko.ars/1

  Traducció al castellà: http://www.dosideas.com/actualidad/219-webkit-y-gecko-historia-de-dos-motores-html.html

  Salut!

  • Pau on 16 de setembre de 2008 at 01:27

  Reply

  Home, dubte molt que Ubuntu finalment deixe de fer servir Firefox. Crec que arribaran a un acord, ja que no pot ser que això del “nom” li comporte tants enfrontaments a Mozilla, no té trellat.

  Dubte molt que feren servir Google Chrome, almenys per ara, que encara no queda clar del tot què serà, ni què arribarà a ser.

  • PellRoja on 16 de setembre de 2008 at 02:53

  Reply

  Si en el seu moment ubuntu no va fer res amb el tema de l’icona, no crec que ara sedexi a canviar el seu navegador per defecte. Com a molt donarà una alternativa, ja sigui abrowser o iceWeasel.

  Jo personalment si és una cosa tant fàcil com copiar la carpeta .firefox del teu home, i enganxar-la a iceWeasel. Mi passaré segur.

  no crec que hagim de sedir, en una cosa tant esencial com la llicencia.

  • LinX on 16 de setembre de 2008 at 14:37

  Reply

  Personalment tambe crec que no té tanta importància com se li està donant… L’únic que s’hauria de fer és mostrar la llicència o arribar a un acord diferent i punt. I res de Chrome.

  • Ferran on 16 de setembre de 2008 at 22:43

  Reply

  I quin problema hi ha en mostrar la llicència, acceptar i punt? A veure si ens fotrem a ofegar amb un got d’aigua ara.

  • Pau on 16 de setembre de 2008 at 23:32

  Reply

  Xé, que no és el fet que s’haja d’acceptar la llicència o no. És el fet de dir:

  “O inclous la llicència a l’inici, o no pots fer servir la marca firefox”. T’adones que si tots i cada un dels projectes lliures feren això seria un puto conyaç, quan realment no té cap sentit mostrar una llicència per cada programa quan gairebé tots els programes fan servir la mateixa llicència lliure GPL o altra considerada lliure?.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.