El teu blog de Linux en català

Ubuntu Manpage Repository

Molts de vosaltres sabeu amb què es relaciona l’ordre “man” quan parlem de GNU/Linux, i segur que molts de vosaltres també haureu remès a un usuari a “man” per tal de conèixer per a què serveix tal o qual ordre.

man és bàsicament una ordre que a la consola ens mostra un manual sobre qualsevol altra ordre (ls, fdisk, vi, chmod, ps, etc.). Per descomptat, aquesta documentació es troba a internet, tot i que sembla que una mica dispersa, tot i que realment, a la pàgina del nucli Linux hi ha un bon recull.

Ubuntu Manpage Repository té la finalitat d’arreplegar tota la documentació relacionada amb man. Per a això, s’ha obert una pàgina que, a més, no es trobarà només en anglès, sinó en totes les llengües a les quals es troba ubuntu.

Hi ha més de 300.000 pàgines HTML relacionades amb totes les versions d’ubuntu, així com per als diferents repositoris (universe, multiverse, etc.), a més, s’actualitza diàriament.

Sens dubte és una bona iniciativa. La pàgina té un cercador a on s’ha d’escriure l’ordre de la qual es vol mirar el manual, el resultat ens permetrà triar entre les diferents versions d’Ubuntu (des de Dapper). El català no sembla present a les traduccions (tot i que sí està llistat).

2 comments

  • sau on 21 d'abril de 2011 at 16:12

  Reply

  hi ha cap manera de tenir els manuals en català?

   • oriolsbd on 22 d'abril de 2011 at 14:55

   Reply

   A la pàgina que s’indica a l’anotació, n’hi ha uns quants, en català:
   http://manpages.ubuntu.com/manpages/natty/ca/
   Però certament no hi són tots, ni molt menys. L’única manera que hi ha de tenir-los en català és que algú es posi a traduir-los. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.