El teu blog de Linux en català

I ara, què?

Després que ahir vam conèixer l’existència de Google Chrome i l’imminent alliberació de la primera versió beta, cal preguntar-se: i ara, què?. I no estem parlant de l’Explorer, ni del Safari… sinó de Firefox.

És clar que la competència és bona per tal que es milloren els navegadors, però aquesta acció de Google posa a Mozilla en un compromís: gairebé tots els ingressos de la Fundació Mozilla provenen dels acords amb Google. Ara que Google té el seu propi navegador, qualsevol dia podrà tancar l’aixeta a Mozilla.

Els de Mozilla no es mostren preocupats, i es comenta que Google Chrome li farà la competència a l’Explorer, que de fet és qui més percentatge d’usuaris té. Però si anem més endins, això no està tan clar. Tots sabem que Firefox és superior a l’Explorer en gairebé tots els aspectes, tot i així, però, la taxa d’ús continua quedant-se al 30%. Puja, sí, però lentament.

Els usuaris que es passen al Firefox són normalment usuaris més “actius” que tenen clares les limitacions de l’Explorer. Mozilla Firefox, o l’Opera, representen opcions recomanables. Aquests usuaris actius formen part, en la seua gran majoria, d’eixe 30%. Gran part de la resta (o siga, del 60 i pico per cent que fan servir el firefox) no es canviaran l’Explorer pel simple fet que molts no saben (o no volen saber) de l’existència de vida més enllà.

Per tant, em sembla que Google Chrome pot suposar un colp molt dur cap a Mozilla (i potser més dur per a l’Opera). Jo mateix, si Google Chrome funciona una mica millor que el Firefox i es comença a crear comunitat i extensions, és molt possible que em canvie.

Si Mozilla no depenguera de Google, la cosa estaria bé. Però per a què vol Google estar pagant per dos navegadors web quan pot pagar només per un. Em sembla que el que pot passar és que a la llarga la Fundació Mozilla s’integre a dins de Google.

  • Aljullu on 3 de setembre de 2008 at 09:20

  Reply

  Jo també crec que el Chrome farà me? la competència al Firefox que a l’Internet Explorer. Ara bé, veig força lluny que l’arribi a superar.

  Tot i això, com que el Google Chrome és programari lliure, tampoc no és un motiu de preocupació que arribi a aconseguir uan quota significativa de mercat: prefereixo el Chrome que no l’IE, el Safari o l’Opera.

  • Argok on 3 de setembre de 2008 at 10:13

  Reply

  Mentre signifiqui que al final tindrem un navegador molt millor és igual la de navegadors que es perdin pel camí

  • Xavi on 3 de setembre de 2008 at 12:06

  Reply

  Doncs jo crec que Google ha prés la decisió de “robar” més usuaris al Internet Explorer sense importar-li que Firefox o d’altres alternatives puguin patir una pèrdua considerable d’usuaris.

  Molts usuaris que no canvien del navegador per defecte de M$ ho fan per la desconeixença de Firefox, la fundació Mozilla o altres alternatives com Opera però segur que coneixen a Google i, probablement, li concedeixin el benefici del dubte a l’hora de provar un navegador nou.

  En tot cas és un intent de portar usuaris cap al codi lliure i millorar els recursos de la comunitat; per tant, jo la considero una bona notícia.

  • Albert on 3 de setembre de 2008 at 13:38

  Reply

  Jo he llegit que Google seguiria invertint en el desenvolupament de Mozilla (de calés en tenen de sobra), però crec que molts “usuaris avançats” es passaran a Chrome deixant Firefox.

  I al ser un producte de Google i tenir tanta influència a Europa, segurament molts “usuaris normals” es pasaran també a Chrome per estar a la moda o simplement perquè és de Google (moviment semblant a la gent que compra coses de Apple).

  • Albert on 3 de setembre de 2008 at 13:43

  Reply

  Ostres!! acabo de veure en el meu comentari que el sistema que teniu implementat per detectar el navegador i el sistema operatiu no és compatible amb Chrome 😉

  Estic conectat amb Windows XP y Google Chrome.

  • ilion1250 on 3 de setembre de 2008 at 13:45

  Reply

  Jo no les tinc totes.
  Segur que el Chrome tindrà el codi obert ?.
  D’altra banda, d’un temps ençà tinc la impressió que Google te una voluntat de domini semblant a la de Microsoft.
  Rebrà més el firefox que l’explorer.
  I finalment. No estem donant massa informació a Google ?. Vull dir que ara fent servir el cercador ja sap moltes coses que podríem dir privades. Però si a sobre fem servir el seu navegador no li estarem donant massa informació personal ?.
  Si realment el codi es obert confiem que els programadors professionals podran verificar que el codi no abusi dels usuaris en termes de privacitat.

  • Xavier on 3 de setembre de 2008 at 14:46

  Reply

  Hi ha qui diu que el Chrome no entra en competència amb els altres navegadors sinó amb els altres sistemes operatius, ja que el seu concepte original va dirigit a proporcionar una plataforma estable i segura d’accés a les aplicacions en línia que des de fa temps ofereix Google… podríem dir que Google ha dit: “me la bufa que faceu en els vostres ordinadors, instal·leu-me i deixeu d’emprar aplicacions d’escriptori” (és un dir, eh?).

  • Roger on 3 de setembre de 2008 at 14:53

  Reply

  Jo també crec que Google rellogarà els programadors de Firefox a dins del seu navegador. I segurament a molts no els hi importarà.

  • Pau on 3 de setembre de 2008 at 16:11

  Reply

  Albert, sí que és fort això que comentes… el sistema detecta que estàs fent servir Safari i MacOS!!. Això serà pel fet que Chrome fa servir el Webkit d’apple.

  • Pau on 4 de setembre de 2008 at 01:09

  Reply

Deixa un comentari

Your email address will not be published.