El teu blog de Linux en català

Sabayon Linux 3.5

Un company del fòrum ens envia la següent notícia:

Ja vam parlar de Sabayon en la seva segona beta. El cas és que ahir es va alliberar la versió final, i us volia recomanar que li doneu una oportunitat. Perquè?

Bé doncs a part de tenir el Firefox 3.0, Openoffice 2.4, CF i els controladors últims que funcionen correctament amb la versió última de xorg tant d’ati com de nvidia, i a part de la quantitat de programari a la que ja ens té acostumats Sabayon (inclou des de jocs fins als escriptoris GNOME, XFCE, KDE…), porta un sistema de gestió de paquets nou que és molt interessant: Entropy.

Què és Entropy? Entropy és un gestor de paquets binaris (ja en vam parlar quan va sortir la Beta 2) que permet la instal·lació ràpida i senzilla de programari i que inclou un gestor d’actualització. Cap distribució basada en Gentoo no havia aconseguit implementar res semblant fins ara, però és que encara hi ha més: Entropy permet que nosaltres creem el nostre propi repositori i el pengem perquè tothom hi pugui baixar-se i instal·lar els paquets que hem penjat.

Algú dirà: què hi ha de nou en això? Bé, la gràcia de Gentoo és que instal·lem programari des de la font (el compilem des de la font), amb les característiques específiques del nostre equip, aconseguint que el programari s’emmotlli el màxim possible al nostre equip i fent-lo el màxim d’eficient possible (això no passa en cap distribució que no sigui Gentoo). Els paquets binaris són paquets pre-compilats que ja s’han compilat amb una sèrie d’especificacions, amb la qual cosa si aquestes especificacions no s’emmotllen totalment al nostre equip, en teoria perdem velocitat (és el que passa amb totes les distros).

Què permet Entropy? Permet que, a part dels paquets binaris precompilats que ofereix Sabayon (bona part de Portage), poguem compilar els paquets amb les especificacions que vulguem i penjar-les al nostre repositori, de manera que si algú (o nosaltres mateixos amb un altre equip) necessita aquell paquet amb aquelles especificacions, el pugui baixar i instal·lar sense necessitat de perdre temps compilant-lo.

Això també permetrà aumgmentar el nombre de paquets disponibles perquè, si jo necessito la última versió d’un programa (o la versió en català, per exemple), la puc compilar, crear un paquet i penjar-lo al meu repositori, amb la qual cosa, qualsevol podrà baixar-se’l i instal·lar-sel en pocs segons… guai, no?

2 comments

  • Guillem on 3 d'agost de 2008 at 11:32

  Reply

  Ola, abans usaba linux mint pero estic abaixant-me el sabayon, ya ke el meu linix mint 5 elyssa, es petaba cada volta k obria un joc i el sabayon ya els porta…ho aixó e llegit.

  Per favor si podrieu donarme alguna ayuda estaria molt agrait.

  Envieumela al meu correu, gracies.

  GU!€(/)

  • Pau on 3 d'agost de 2008 at 18:01

  Reply

  Bones!!

  Abans de donar-te ajuda… hauríem de saber quin tipus d’ajuda necessites. De totes maneres, és millor que et passes pel fòrum ja que així tots els teus dubtes quedaran allà reflectits i altres usuaris en un futur podran consultar-los també.

  http://forum.somgnu.cat

  SaluT!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.