El teu blog de Linux en català

Emesene

Quan es tracta de missatgeria instantània a qualsevol sistema GNU/Linux, podem trobar moltes solucions que s’adapten sense gaire problemes a allò que necessitem.

Un dels clients més coneguts sobretot degut a la inclusió per defecte a l’escriptori GNOME que han fet moltes distros, és el Pidgin, que permet fer servir un nombre molt gran de protocols (inclosos jabber i msn) i que, a més, té un nombre de connectors (plugins) prou elevat i que el fan molt complet.

Ara bé, Pidgin té algunes pegues, sobretot la de la configuració inicial i el mode en què es connecta i desconnecta. Si algú de vosaltres el fa servir, s’haurà adonat que la primera vegada que s’obri el programa el que apareix és una finestra amb els comptes, cal prémer “Afegeix”, afegir els camps del compte i acceptar. Aleshores ell mateix es connecta.

Tot i que no és excessivament complicat, és molt diferent de la típica finestra del Messenger (o de l’aMSN) amb el nom d’usuari i contrasenya que permet iniciar sessió. A més, els contactes no connectats no es mostren (supose que en algun lloc es trobarà l’opció d’habilitar-ho, però no ho he trobat).

És en aquest punt on cal parlar d’emesene. Un client que només fa servir el protocol MSN però que facilita les dues pegues que podem trobar al Pidgin: la finestra d’entrada d’usuari i la visualització dels contactes. No té res més que el faça més potent o bonic, simplement aquests dos punts. Però és suficient per tal d’instal·lar-lo a les nostres xicones i que no ens diguen això de “no entenc aquest programa” (a mi m’ha passat).

La gran part de les distribucions el tenen per defecte als seus repositoris. Si no, podeu anar a l’apartat de descàrregues de la pàgina oficial. A més, té versió per al Windows i, per descomptat, tot un seguit de connectors (tot i que no tants com el Pidgin) que fan el programa més atractiu.

[Actualització] Arnau ens comenta que a la versió en desenvolupament ja és possible fer servir la webcam amb l’emesene. Per fer-ho, heu d’instal·lar el paquet subversion i després executar a una consola:
svn co https://emesene.svn.sourceforge.net/svnroot/emesene/trunk/emesene emesene
cd emesene
python Controller.py

I s’executarà. El problema és que el tema de les webcam a GNU/Linux no és un dels punts forts.

  • roger on 6 de juny de 2008 at 09:53

  Reply

  Home, no veig que el Pidgin sigui tan desaventatjós, això que has dit de no veure els desconectats es tan facil com “arxiu – mostrar – amics desconectats”
  I perquè es una pega que a l’iniciar no et demani contrassenya? aixi ja vas directe als teus comptes

  • Pau on 6 de juny de 2008 at 10:23

  Reply

  Per mi és una pega perquè més d’una vegada he volgut entrar al meu compte des d’altre ordinador i s’iniciava directament el compte de l’altre usuari i no em permetia iniciar el meu de forma “fàcil”.

  Ací tot és relatiu, realment no és que siga fàcil o difícil, la qüestió és que siga “més fàcil” o “més difícil”. Tant el Pidgin com el Emesene són fàcils de fer servir. Ara bé, l’emesene és molt més ràpid de configurar, però limitat a comptes msn i demés pegues. No hi ha cap client perfecte.

  • Arnau on 6 de juny de 2008 at 13:17

  Reply

  Pel meu gust has deixat en massa bon lloc a Pidgin i en massa dolent a emesene.
  S’ha de dir que emesene fa molt poc que s’ha creat i no hi ha encara una gran comunitat darrere. En poc temps la cosa està creixent i estan fent un treball excel·lent. Diguem que estan creant un clon de MSN Messenger però que els hi està sortint bé la idea (no com aMSN, que, degut a la utilització de les llibreries tcl i tk és bàsicament patètic en quant a rendiment i estètica)
  Emesene està programat en python i gtk i s’integra perfectament a gnome.
  A part, “notición”: Si utilitzeu emesene trunk (des de l’svn) podreu rebre webcams!

  Per utilitzar-lo en SVN, obriu consola i…:

  sudo aptitude install subversion #si és que no el teniu

  svn co https://emesene.svn.sourceforge.net/svnroot/emesene/trunk/emesene emesene

  cd emesene

  python Controller.py

  Pum, ja s’estarà executant! 😛

  Pel tema del funcionament de les webcams heu de tenir alguna llibreria (o biblioteca, que encara no he mirat la diferència jejej) que ara no recordo, però quan executeu emesene via consola us diu per allà el nom 🙂

  Bé, “catxo” comentari que m’ha sortit 😛

  Salut!

  • Aljullu on 6 de juny de 2008 at 13:52

  Reply

  Jo, si no és multiprotocol… res de res.

  Es clar que el Pidgin no m’agrada gaire, tampoc. Després d’aquella discussió entre usuaris i desenvolupadors que va acabar amb el Funpidgin…

  • x1sc0 on 6 de juny de 2008 at 20:03

  Reply

  Un dubte, amb el pidgin es poden rebre missatges fora de línia? això és una cosa que amb emesene si que es pot fer. Que us pareix la traducció ? Ha segut jo qui l’ha traduït i es la primera vegada ho faig.
  Salut.

  • Marc B. on 6 de juny de 2008 at 20:44

  Reply

  Em podeu confirmar que està en català (complet i qualitat acceptable)? El miraríem de posar al Rebost de Softcatalà (un cop acabem de migrar el web).

  • edu on 6 de juny de 2008 at 23:18

  Reply

  Marc, no he tingut temps de mirar-me les novetats a l’emesene, però has seguit la guia d’estil de SoftCatalà? l’emprem a Mozilla, The Gimp, Inkscape, Gnome i tots els projectes que traduïm.

  • Pau on 7 de juny de 2008 at 00:57

  Reply

  x1sc0

  El pidgin té un connector que permet rebre els missatges fora de línia. Només cal activar-lo al menú de connectors (crec que a dins d’eines).

  Marc

  Pel que he provat, l’emesene està traduït i amb una qualitat “acceptable”. Com podeu veure a les captures, la finestra d’entrada comet errors de posar l’infinitiu. La resta del programa… acceptable.

  SaluT

  • Marc B. on 7 de juny de 2008 at 10:43

  Reply

  Gràcies, Pau.

  PD: Podria haver un RSS de comentaris a SomGNU? Seria de gran utilitat.

  • Pau on 7 de juny de 2008 at 17:19

  Reply

  Ja ho he activat!. Ara ja podeu consultar els rss dels comentaris! (des de la barra d’adreces del firefox podeu accedir-hi).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.