El teu blog de Linux en català

OpenSolaris 2008.05, presentat

OpenSolaris és un projecte de sistema operatiu lliure de Sun (sota llicència CDDL) que prové de Solaris OS, un sistema UNIX que durant molts anys Sun va desenvolupar i que finalment van decidir alliberar.

Ian Murdock (creador de Debian) va passar-se fa uns mesos al desenvolupament del Projecte Indiana, una iniciativa de Sun per tal d’aconseguir que el seu sistema operatiu OpenSolaris puga competir amb GNU/Linux.

Els resultat després de molts mesos de desenvolupament ha estat openSolaris 2008.05 i sembla que estarà prou bé, tot i que caldrà veure si només es un sistema per a usuaris avançats o també és accessible per a d’altres menys experimentats.

Per descomptat, la principal diferència entre OpenSolaris i un sistema GNU/Linux és el nucli. La resta d’eines solen ser les mateixes: GNOME 2.24 com a escriptori i totes les aplicacions GNU que se solen utilitzar en escriptoris de producció.

La instal·lació i la configuració bàsica semblen prou senzilles ja que es tracta d’un LiveCD des del qual podem testejar el sistema. A més, s’inclou un ampli suport de maquinari (principal problema d’aquest tipus de sistemes, que no poden anar al mateix ritme que ho fa el nucli linux).

S’inclouen els controladors propietaris de targetes gràfiques, per la qual cosa també es podrà fer servir Compiz i acceleració 3D.

El principal problema amb el que molts usuaris intermedis de GNU/Linux ens trobem quan tractem de provar aquests sistemes és que els fitxers de configuració del sistema canvien completament, a l’igual que la denominació dels dispositius i demés. Això fa que la migració no siga senzilla.

De la mateixa manera, el programari suportat és molt menor. Si ja hi ha diferències entre distribucions GNU/Linux, es dedueix que OpenSolaris no tindrà opcions per executar molts programes i, per tant, potser es podria respondre la pregunta anterior i confirmar que no serà un sistema dirigit a l’usuari domèstic.

A part de tot això, a l’igual que fan els d’Ubuntu, podeu demanar CD’s d’aquesta nova versió d’OpenSolaris omplint un senzill formulari.

3 comments

  • Xavi on 8 de maig de 2008 at 11:50

  Reply

  No entenc a què et refereixes amb “totes les aplicacions GNU que se solen utilitzar en escriptoris de producció”.

  Et refereixes a coreutils, findutils, gcc, glibc i bash, per exmple?

  Potser la paraula “escriptoris” m’ha despistat una mica, però llegint el 4rt parpàgraf dona la sensació que una distribució GNU/Linux està basada explusivament per: kernel Linux + eines GNU + Gnome. I insinuar això em sembla bastant fort.

  • Pau on 8 de maig de 2008 at 12:38

  Reply

  Bones

  No, no anava tan lluny, entenc que la meua descripció ha estat molt ben feta.

  El que volia expressar és simplement que tenim un nucli diferent i la resta podríem trobar-lo exactament igual que si tinguérem qualsevol distribució amb GNOME i les aplicacions que per defecte solen venir amb ell. Evidentment “podríem trobar-lo” tot i que moltes coses internes canvien, com ja he comentat.

  Una distribució GNU/Linux, evidentment, podria ser també un nucli linux i quatre paquets necessaris per treballar amb la consola sense necessitat de finestres, ni de res.

  En fi…

  • pellroja on 8 de maig de 2008 at 15:07

  Reply

  per casa encara tinc solaris, però sense provar

Deixa un comentari

Your email address will not be published.