El teu blog de Linux en català

Debian Testing

LCada vegada són més les veus que mostren certa desafecció per Ubuntu, sobretot per qüestions de programari privatiu que inclou i per algunes de sus polítiques de funcionament de les quals ja s’ha parlat en més d’una ocasió.

Personalment considere que no existeix distribució perfecta i que allò que hem de fer com a usuaris és forçar els canvis en la mesura del que ens siga possible. Ara bé, Ubuntu es troba en una posició privilegiada, captant la gran majoria de nous i antics usuaris de GNU/Linux i cal exigir més.

A part d’exigir, el que es pot fer és, sense cap mena de dubte, passar-se a una altra distribució més lliure (tot i que això de la llibertat és relatiu i poques distribucions se salven).

Una vegada explicat el rotllo, anem per feina. Com molts sabreu, Ubuntu és una distribució basada en Debian. Ara bé, Debian té diferents branques de desenvolupament i la que normalment és visible, és la versió stable, que es queda una mica endarrerida quant a versions de programes es refereix.

Altra branca és testing. Aquesta és la branca a la qual es basa Ubuntu i conté programari molt més actualitzat. Des d’on obtindre-la?. Des del següent enllaç:


Debian Testing

Aquesta imatge no conté un livecd, però sí permet la instal·lació amb un entorn gràfic prou senzill i intuïtiu. La instal·lació és bàsica, no instal·la ni OpenOffice.org, ni The Gimp, ni Synaptic. Tampoc, per descomptat, còdecs privatius.

Els repositoris per defecte no són complets, així que ací us deixem uns amb gairebé tot allò que pugueu necessitar. Només cal que editeu el fitxer /etc/apt/sources.list, esborreu tot allò que hi haja a dins, i afegiu totes aquestes línies (i deseu):
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb http://http.us.debian.org/debian/ ../project/experimental main contrib
deb http://people.debian.org/~rdonald/nvidia/ unstable/i386/
deb http://people.debian.org/~rdonald/nvidia/ unstable/all/
deb http://people.debian.org/~rdonald/nvidia/ modules-unstable/i386/
deb http://people.debian.org/~rdonald/nvidia/ pre/i386/
deb http://idefix.eup.uva.es/soleup/ soleupix main games java openoffice
###MARILLAT
deb http://www.debian-multimedia.org testing main
deb http://www.debian-multimedia.org sid main
#deb http://www.debian-multimedia.org experimental main

Després, per descomptat, caldrà que actualitzeu els repositoris amb apt-get update. Per instal·lar tots els còdecs amb suport multimèdia:
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll
sudo apt-get install ffmpeg lame faad sox mjpegtools w32codecs libdvdcss2

Amb això ja tindrem preparada la nostra Debian per anar a vore món. Cal dir que Ubuntu permet fer coses amb un clic. Amb Debian potser cal fer tres clics, no és complicat però cal una mica d’iniciativa i impuls propi. Si necessiteu ajuda, al fòrum us ajudarem encantats.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.