El teu blog de Linux en català

gNewSense 2.0 beta

[Actualització] Ja disposem de la versió final. Podeu veure ací l’anunci del llançament.

Quan vam parlar de les xerrades de l’Stallman a Barcelona, us vam comentar que ell considera que Ubuntu no és una solució, sinó un mitjà per arribar a un món completament lliure.

Aleshores li vam preguntar sobre quines distribucions recomanava i entre elles estrava gNewSense, a la qual la FSF està ficada en el seu desenvolupament.

gNewSense es va publicar per primera vegada amb la publicació de Ubuntu Dapper Drake. Ara, amb Hardy Heron, s’ha presentat gNewSense 2.0 beta. Per tant, es pot dir que gNewSense és una distribució que aprofita els avantatges d’Ubuntu llevant-li, però, totes les traces de programari privatiu que aquest té.

Més enllà, per exemple, han decidit retirar el firefox com a navegador per defecte i posar l’epiphany (cal dir que hi ha novetats importants respecte a l’Epiphany, que sembla que tindrà nou motor d’ací poc).

A aquesta nova versió de gNewSense també s’ha tractat d’augmentar la compatibilitat amb paquets Debian (cosa que Ubuntu cada vegada fa menys i menys). Tampoc no sabem exactament què en pensen a l’FSF sobre el fet que les traduccions d’ubuntu es facen amb Rosseta (una eina no lliure).

En definitiva, si voleu una distribució el més lliure possible, no dubte en fer servir gNewSense. Aneu amb compte amb el maquinari suportat, perquè si us toca fer servir mòduls privatius, la distribució perd la seua “màgia”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.