El teu blog de Linux en català

CAD a GNU/Linux

Uns dels majors problemes que molts usuaris de GNU/Linux s’han trobat a l’hora de migrar des de Windows ha estat la impossibilitat de trobar un programa CAD decent i que funcione més o menys correctament.

És clar que quan diem “trobar un programa CAD” no parlem ni més ni menys que d’AutoCAD. A l’igual que Windows, AutoCAD és el programa de disseny CAD al qual el 99% d’estudiants d’enginyeries i arquitectura s’han acostumat a fer servir (ara bé, la diferència és que AutoCAD és realment millor que els seus competidors, tot i que juga amb avantatge).

Un dels primers articles que vam publicar a SomGNU ara farà un any i poc, va ser sobre la possibilitat d’instal·lar AutoCAD a GNU fent servir wine. El resultat va ser que l’únic que funcionava de forma relativament acceptable era l’AutoCAD 2000. Si es tractava d’instal·lar una versió més nova, el funcionament ja no era correcte.

Una altra alternativa que jo mateix he provat ha estat treballar amb AutoCAD des d’una màquina virtual (amb virtualbox), però tampoc ha estat existosa: la capacitat gràfica de la màquina virtual és prou limitada i això fa que el treball amb el programa, tot i que siga possible, siga una mica enutjós.

Per què no parlem d’alternatives lliures?. En aquest cas no ho fem pel simple fet que són molt limitades. Existeixen programes CAD lliures però molt bàsics, però tots i cadascun d’ells té una pega insalvable. Existeix una pàgina on s’han recopilat tots els programes CAD per a GNU amb descripció i tipus de llicència, però és més del mateix: la meitat dels projectes estan abandonats i la resta no cobreix necessitats. Va haver-hi un projecte interessant: BlenderCAD, però només es va publicar una versió pre-alfa i des d’aleshores ja no hi ha hagut novetats.

Aleshores, hi ha solució CAD decent que funcione sota GNU/Linux?. Sí, i es diu BricsCAD.

BricsCAD és un programa CAD compatible en gran mesura amb l’AutoCAD, que ofereix una interfície molt semblant a la de l’AutoCAD (per no dir gairebé igual) i que, a més a més, es van preocupar per fer-lo compatible amb GNU mitjançant wine. La versió actual per a Windows és la 8, però per a GNU/Linux només van arribar fins a la 6. Ara bé, amb wine es pot instal·lar la versió 8 i funcionarà sense cap problema (fins on he pogut testejar-ho jo mateix).

És clar que continua sent una solució privativa, però és l’única solució que actualment es pot fer servir sota el nostre sistema. Instal·lar-lo és senzill, només heu de seguir els següents passos:

1. Aneu a la pàgina oficial i descarregueu la versió 8 per a Windows
2. Instal·leu wine a la vostra distribució
3. Obriu una terminal i executeu:
wine BricscadClassic-V8.2.8-1-en_US.exe

La terminal donarà alguns missatges d’error, però l’instal·lador s’iniciarà en pocs segons. Després només cal seguir els passos de la instal·lació i finalment ja podrem treballar amb el programa. La meua impressió ha estat prou bona, a veure si us animeu a provar-lo i comenteu les vostres.

2 comments

  • Lesergi on 28 d'abril de 2008 at 10:38

  Reply

  Molt interessant l’article!!

  Treballe diàriament amb Linux i l’únic que m’unia al Windows era l’AutoCAD.

  Vaig provar el programa lliure QCad, però no suporta el format DWG, després usar un conversor del DWG per poder-lo usar al QCad, encara que no vaig aconseguir convertir-ne cap.

  Finalment, amb aquest article, podré lliurar-me definitivament del Windows, gràcies per l’article.

  Sobre la instal·lación del programa, dir que se m’instal·lava correctament, l’únic que a l’inicar-lo no acabava d’apareixer el programa. Executant-lo des de consola, vaig vore que em faltava la biblioteca mscoree.dll.

  Busqueu al google “mscoree.dll” i el primer resultat us portarà a una pàgina de descàrrega, un cop descarregat copieu el fitxer mscoree.dll a $HOME/.wine/drive_c/windows/system32 i podreu fer funcionar aquest meravellós programa.

  Salut!

  • Pau on 28 d'abril de 2008 at 18:22

  Reply

  Gràcies per l’apunt!

  Jo ho he provat a hardy i no m’havia donat cap problema, tot i que com has comentat és possible que això varie segons diferents versions del wine.

  M’alegre que t’haja funcionat!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.