El teu blog de Linux en català

Mandriva Linux 2008.1

Ahir es va presentar la versió 2008.1 de Mandriva Linux. Ja és usual que anomenen a aquesta versió “Spring” (primavera).

Segons la nota de premsa, aquesta nova versió inclou centenars de millores que han aconseguit augmentar la velocitat i potència de la distribució, que és més fàcil de fer servir que mai. Tot i així, una de les característiques incloses és “Codeina”, una espècie de gestor de controladors restringits que amablement ens instal·la còdecs i demés per un mòdic preu…

Entre els canvis inclosos, cal comentar la nova utilitat de control patern, la inclusió del centre multimèdia Elisa (com el Windows Media Center); també s’ha millorat la sincronització amb dispositius mòbils tant a GNOME com KDE; per descomptat, com ja ho estan fent totes les distribucions, s’ha inclòs PulseAudio a més d’altres millores quant a les eines d’administració de paquets.

KDE 4.0.2 no es troba instal·lat per defecte, tot i que es troba disponible als repositoris. A més, aquesta nova versió de Mandriva té suport personalitzat per al popular ultraportàtil d’ASUS, l’EeePC.

3 comments

  • Pau on 10 d'abril de 2008 at 08:24

  Reply

  Els de Mandriva sembla que s’han precipitat. El sistema sembla que instal·la tots els paquets (privatius inclosos) per tal que tot funcione bé. Ara bé, no s’afegeixen repositoris, així que si es vol instal·lar alguna cosa nova… no es pot, perquè no hi ha repositoris funcionals.

  Pel que he llegit, sembla que en uns dies es publicaran els repositoris, però quin sentit té que no puga instal·lar res més sense haver-me de menjar el cap??.

  Una llàstima que es planifique tan malament. És el problema que tant OpenSUSE com Mandriva haurien de solucionar: els repositoris i la forma d’instal·lar programari.

  • Andreu on 10 d'abril de 2008 at 15:08

  Reply

  Alça, i quina personalització fa per l’EEEPC? Redueix la lletra, i tota la pesca?

  • Pau on 10 d'abril de 2008 at 18:24

  Reply

  Doncs no ho sé exactament. Evidentment serà suport per a tot el maquinari que tindrà, així com l’adequació a la pantalleta i aquestes coses.

  Tot i així, moltes vegades jo no em fie del “suport”. Ja m’he trobat més d’una vegada amb “suport per a tal o qual cosa” i després significa que potser s’instal·la i poc més.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.