El teu blog de Linux en català

Sabayon Linux 3.5 beta, interessants canvis…

Un company del fòrum ens envia la següent notícia:

Sabayon Linux és un sistema operatiu basat en Gentoo. Gentoo és una de les distribucions de Linux amb més reputació d’estabilitat i velocitat. Com tots sabeu, Gentoo basa tot el sistema en codis font, de manera que l’usuari ha de compilar cada programa durant la instal·lació. Això té l’inconvenient que l’equip triga molt en compilar la gran part dels programes, però el resultat és un programa que funciona a gran velocitat i amb gran fiabilitat (ha estat compilat específicament per aquell equip).

No obstant, alguns programes més grans (com l’Openoffice) tenen una alternativa binaria, que permet instal·lar-los sense haver de compilar tot el programa, perquè podríem estar una setmana per fer-ho. El gestor de paquets de Gentoo s’anomena portage, i està disponible en text (emerge) o en mode gràfic (portato, entre altres).

Bé, el cas és que Sabayon és una distribució que, basant-se en Gentoo, ofereix als usuaris una instal·lació senzilla, que ofereix en aproximadament mitja hora un sistema operatiu complet, amb KDE com a escriptori central i KDM com a gestor d’accés. No obstant, també instal·la GNOME i XFCE (en cas que així ho desitgem) perquè, si bé el sistema es basa en KDE, s’ofereix la possibilitat d’arrencar amb l’escriptori que es vulgui. Així mateix, s’instal·la el que els desenvolupadors consideren que són els millors programes de cada escriptori instal·lant, per exemple GParted.

Hi ha un gran llistat de programes que inclou la segona versió Beta (Loop2). Entre aquests veureu que hi ha els últims còdecs per targes gràfiques i el kernel 2.6.24, així com diversos jocs com Warsaw,

Què hi ha de nou, però… Bé, fa molt temps que Fabio Erculiani, el desenvolupador de Sabayon, està implementant un sistema que ara ja funciona (tot i que encara és beta), que és un nou gestor de paquets anomenat Entropy. Entropy és totalment compatible amb Gentoo (Portage) i el que fa és gestionar paquets binaris. Entropy té una base de dades com la de Portage, però que ocupa només 6 MB.

A partir d’aquí, l’usuari pot instal·lar mitjançant equo (mode text) o Spritz (mode gràfic) els paquets binaris, a gran velocitat. Spritz, a més, ve amb una applet que ens avisa quan hi ha actulitzacions disponibles(tipus Debian). Entropy també inclou la gestió de les actualitzacions de seguretat (GLSA). Tot el sistema operatiu es pot instal·lar en Català (Spritz també està traduït).

En el pròxim llançament de Sabayon (3.5) es preveu que el sistema sigui totalment estable i que, a més, l’instal·lador permeti triar quins paquets s’instal·laran i quins no (Això encara no està implementat). Indicar que les versions anteriors de Sabayon es poden actualitzar a les actuals mitjançant Entropy.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.