El teu blog de Linux en català

KDE4

A llarg de l’any us hem bombardejat d’una forma més o menys contínua sobre KDE4 i el seu desenvolupament. L’evolució des d’aquelles primeres versions pre-alfa ha estat impressionant fins a arribar a un resultat que quan el proveu, no podreu més que acceptar que “ho han aconseguit”.

Bé, tot i que aquesta versió final no ho és en realitat (doncs hi ha molts components que encara no s’han pogut implementar), la versió base de l’escriptori ja es pot fer servir. A la pàgina web de KDE han fet una presentació prou bona i que, abans de posar-vos ací res, preferim que li pegueu una ullada:

Anunci de la publicació de KDE4

Personalment us puc comentar que ja he provat la versió que ve amb Kubuntu 8.04 Alfa3 i m’he quedat bocabadat, tot i que he trobat a faltar algunes opcions de personalització. Amb els controladors lliures funcionava tot prou suau i fluid (una cosa que jo aprecie molt). Si voleu provar KDE4, seguiu les instruccions que posen a la pàgina:

Proveu KDE 4.0…

Per aquells interessats en obtenir paquets per provar i contribuir, diverses distribucions ens han notificat que faran disponibles paquets del KDE 4.0 a temps o una mica després de l’alliberament de la versió. La llista completa es troba a la pàgina d’informació del KDE 4.0, on també podeu trobar enllaços al codi font, informació de com compilar, avisos de seguretat, etc.

Les següents distribucions ens han notificat de la disponibilitat de paquets o Live CD del KDE 4.0:

 • S’espera una versió alfa basada en KDE4 d’Arklinux 2008.1 poc temps després del KDE 4.0, amb una versió final al cap de 3 o 4 setmanes.
 • Fedora inclourà KDE 4.0 a Fedora 9, que s’alliberarà a l’abril, hi haurà versions alfa a patir del 24 de gener. Els paquets del KDE 4.0 estan a Rawhide el repositori prealfa.
 • Els paquets del KDE 4.0 de Debian estan disponibles a “experimental”, la plataforma de desenvolupament del KDE entrarà a Lenny. Estigueu atents als anuncis de l’equip KDE de Debian.
 • Gentoo Linux proporciona paquets KDE 4.0 a http://kde.gentoo.org.
 • Mandriva proporcionarà paquets per la versió 2008.0 i té planejar produir un Live CD amb l’última versió de Mandriva 2008.1.
 • Els paquets per openSUSE estan disponibles per openSUSE 10.3 ( instal·lació amb un clic) i openSUSE 10.2. També hi ha un Live CD amb aquests paquets. KDE 4.0 serà part de openSUSE 11.0.
 • Els paquets per Ubuntu seran inclosos en la propera “Hardy Heron” (8.04) i també estan disponibles com a actualització per la “Gutsy Gibbon” (7.10). També hi ha un Live CD per provar KDE 4.0. Podeu trobar més detalls a l’anunci a Ubuntu.org.

Bé, crec que amb KDE4 comença una època de canvis. Fixeu-vos que a l’enquesta que tenim ara activa la major part d’usuaris fa GNOME. Potser caldrà fer la mateixa enquesta d’ací un any. Si el resultat canvia, per fi començarà el desenvolupament de GNOME Topaz?

2 comments

  • Arnau on 12 de gener de 2008 at 01:59

  Reply

  Doncs jo l’he provat (instalant-lo a ubuntu 7.10) i m’ha decebut bastant l’apartat gràfic, la veritat.
  El que si que soc conscient es que han fet un gran avanç en el codi (la cosa funciona de meravella i tot és molt estable) i que han desenvolupat un codi base brutal.
  El “problema” (i fixeu-vos amb les cometes) es que ara falta que es comenci a desenvolupar per kde4 😉

  • Pau on 12 de gener de 2008 at 02:54

  Reply

  A mi el que m’agrada és la simplificació que s’ha fet (tot i que en alguns punts com la configuració del konqueror encara està per millorar) i la integració.
  És cert que encara li queda molt i que s’ha d’admetre que no sembla una versió final (doncs com tu dius, ara falta que es comence a desenvolupar per kde4). Però el concepte, el rendiment i el resultat són prou bons. D’ací a un any veurem realment si ha valgut la pena.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.