El teu blog de Linux en català

Nou any, què ens espera?

Com ha estat l’any 2007 quan parlem de programari lliure o, més enllà, de cultura lliure?. Per començar, una de les pitjors notícies que hem pogut tindre ha estat l’aprovació de la nova llei que estén el cànon als aparells electrònics de tot tipus. Una taxa injusta amb la qual, per exemple, la SGAE s’ha emportat 500.000€ només de cd’s que es graven amb Linex: és una distribució que no fa servir cap tipus de contingut amb drets d’autor de la SGAE i, tot i així, se li aplica el cànon.

A la part positiva, tenim l’alliberament d’ATi per part d’AMD. Després d’uns quants mesos amb certa “indefinició”, finalment es van alliberar les especificacions (no tot) de les targetes gràfiques. Això suposarà no haver de fer servir controladors restrictius més endavant, una vegada que els desenvolupadors dels controladors lliures publiquen les primeres versions completament funcionals i estables.

Una notícia de certa consideració va estar la fusió dels equips de Compiz i Beryl, que van donar lloc a “Compiz Fusion”, cosa que va suposar una millora substancial ja que l’estabilitat de Compiz es va sumar als efectes de Beryl. Sens dubte, podem esperar molt per a l’any que ve. Esperem que el camí vaja per la integració total amb GNOME i KDE.

Personalment, un dels programes que més em va agradar, va ser l’avant window navigator… per fi una barra tipus mac però amb moltes més possibilitats i ben bonica!. El problema és que no sé com podrem ajuntar això amb la barra de tasques del KDE que ve.

I amb KDE4 començarem l’any que ve. No tinc cap mena de dubte amb què KDE4 serà un canvi important: Ubuntu va suposar que molts usuaris passàrem de KDE a GNOME. Em sembla que KDE4 farà la seua i és possible que molts tornem novament a un KDE renovat que, aquest sí, portarà els efectes d’escriptori integrats. L’arribada de KOffice 2 i Amarok 2 faran que molta gent es canvie. KDE4 sembla que estarà molt integrat i consumirà menys memòria. Si al final això és cert, haurem d’acceptar que s’ha fet un treball ben fet i de forma eficient (no com els del Windows Vista).

KDE4 celebrarà durant els dies 17-19 de gener un acte de presentació de KDE4, caldrà estar atent ja que es veuran totes les novetats i també es parlarà dels programes que li acompanyaran. Com podeu comprovar… estic impacient!!.

Personalment, considere que 2007 no ha estat un any excessivament trencador. S’ha avançat, poc a poc. Així és com ha d’ésser. 2008, amb KDE4, serà diferent.

Feliç any! A veure si us proposeu llevar el windows del vostre ordinador per a l’any vinent!

P.D. Per cert, us recordem que encara podeu apuntar-vos al concurs (fins a meitat de gener). Per ara hi ha poqueta gent… animeu-vos!

2 comments

  • edu on 1 de gener de 2008 at 14:04

  Reply

  i Debian Etch! xDD

  • Pau on 1 de gener de 2008 at 14:21

  Reply

  I Debian Echt. jeje

Deixa un comentari

Your email address will not be published.