El teu blog de Linux en català

Les 10 millors aplicacions lliures del 2007

Moltes aplicacions al llarg de l’any passen pels nostres escriptoris, però són poques les que realment queden. A continuació es mostra un llistat amb les millors 10 aplicacions lliures (considerades per Softpedia) per als escriptoris GNU/Linux. Cal dir que no és un llistat de “quina és la millor o pitjor aplicació”, sinó de quines han estat les aplicacions més útils al llarg de l’any. Aquestes són:

The GIMP – El programa d’edició d’imatge més conegut i sens dubte un dels millors que podem trobar quan parlem de programari lliure, sense menysprear d’altres com Krita. Amb l’eixida de la versió 2.4 s’ha aconseguit fer madurar el programa de forma espectacular: cada vegada és més intuïtiu i senzill de fer servir. No ens hem d’oblidar tampoc l’important tasca que fan els de softcatalà traduint-lo.
MPlayer – Ha estat i continua sent el millor reproductor de vídeo per a GNU/Linux. Tot i que el seu ús no és tan senzill com d’altres, les seues possibilitats i el fet que siga tan robust, el fan una de les millors alternatives per veure qualsevol tipus de vídeo. Mplayer també té versions per a Mac OSX i Windows que funcionen igualment bé. Molts dels reproductors actuals estan basats en l’mplayer.
Amarok – No hi ha qui no el considere el millor reproductor per a GNU/Linux i, amb KDE4, sembla que també tindrà versió per a Windows. Hi ha diverses alternatives, però cap ha aconseguit desbancar-lo. A més, amb KDE4 vindrà Amarok2, que promet millorar-lo encara més i atreure a aquells que encara no el fan servir. Sens dubte és un dels millors programes no només quant a reproducció de música i gestió de biblioteques, sinó també un dels millors programes del programari lliure en general.
Pidgin – Van canviar de nom. Gaim va esdevindre Pidgin i el programa va canviar lleugerament la seua estètica. Pidgin té versions per a diverses plataformes i permet fer servir comptes AIM, IRC, Yahoo, Google, Talk, MSN, QQ, ICQ, SILC, Jabber…
OpenOffice.org – La més potent de les suites d’ofimàtica lliures. La seua evolució al llarg de 2007, després de publicar-se la versió 2.0, ha estat constant, encara que no és perfecta. Consumeix massa recursos, té algunes mancances, la documentació no està traduïda al català… I amb KOffice2 li arriba competència. A més, s’han publicat algunes modificacions per part d’IBM (millorant prou la interfície): la Lotus Symphony. Ja veurem com evoluciona. Per altra part, com diu l’aniol als comentaris: la introducció de l’odp ens ha permès fer servir un format lliure de forma oficial.
Wine – El programa que implementa les API de Windows i que permet executar de forma acceptable un bon grapat d’aplicacions de Windows. Al llarg del temps hem pogut descobrir diferents projectes que prometien el mateix i que deien que funcionarien molt millor (volem dir, David, un projecte que va ser fum, ja ni tan sols existeix la pàgina).
K3b – La publicació de la versió 1.0 va confirmar que K3b és la suite de gravació imprescindible per a qualsevol escriptori GNU/Linux. Diferents aplicacions com Gnomebaker o Brasero han volgut llevar-li quota, però k3b ofereix tot un grapat d’opcions i paràmetres combinats amb una interfície senzilla i intuïtiva que el fan, ara per ara, insubstituïble.
Firefox – Com es pot no parlar del navegador lliure per excel·lència? Firefox ha canviat les nostres vides i, tot i que Firefox2 no ha estat tan bo com s’esperava, Firefox3 probablement solucione totes aquelles fallades de concepte/funcionament bàsic que van trobar-se a la versió 2. La versió 3 ens promet més seguretat, més opcions de personalització i una de les coses més importants: un menor consum de memòria.
Thunderbird – Vingut a menys. Fa poc Mozilla va anunciar que l’abandonava i això ha estat un colp prou seriós, tot i que ja han eixit algunes versions modificades. Tot i així, no li podem llevar el mèrit: Thunderbird ens va alliberar de l’Outlook. Ara l’Evolution sembla que és una millor alternativa.
Filezilla – Per finalitzar… un dels clients FTP més ben considerats i més complets, ja siga parlant de clients lliures o privatius. Filezilla és ràpid i permet establir comunicacions via FTP, FTPS i SFTP amb una facilitat d’ús que ja volgueren altres. Permet la transmissió de fitxers de més de 4GB a més de tindre filtres de nom de fitxers.
  • aniol on 2 de gener de 2008 at 11:01

  Reply

  Per mi ha sigut OpenOffice i el seu ODF. Per fi una estandardització i un format lliure que podem usar oficialment. Ara només hem d’esperar que a les universitats es prenguin seriosament el tema.

  • Pau on 2 de gener de 2008 at 11:46

  Reply

  Doncs tota la raó, he actualitzat l’entrada!

  • edu on 2 de gener de 2008 at 13:25

  Reply

  the gimp 2.4 és una passada!
  combinat amb inkscape permet uns resultats ideals!

  • Ruig on 2 de gener de 2008 at 17:46

  Reply

  Com que s’ha acabat el Thunderbird? Algú m’ho pot explicar això?

  • musa on 5 de gener de 2008 at 13:36

  Reply

  Hi trobo a faltar el vlc…

  • Pau on 5 de gener de 2008 at 16:50

  Reply

  Doncs sí, jo també canviaria alguns. He tractar de respectar el llistat de softpedia…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.